14.7 C
Nafpaktos
Friday, March 1, 2024
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Οι ΞΕΝΙΑστοι (μέρος δεύτερο) και η Λίνα Μενδώνη

Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος 

Ο Γκίζας συγκάλεσε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης την τύχη του Ξενία Ναυπάκτου. Συζήτηση, όχι λήψη απόφασης. Με λίγα λόγια ο Δήμαρχος συγκάλεσε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που σκοπός του ήταν η δημιουργία εντυπώσεων, και μόνο. Γιατί γνωρίζει ότι η πρότασή του για το Ξενία είναι ανέφικτη. Γι΄ αυτό και έμεινε στη «συζήτηση» και απέφυγε τη «λήψη απόφασης». Γιατί το λέμε αυτό; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε να μην έχει μελετήσει ούτε τα βασικά. Θα κτιστούν νέα κτήρια; Τι συντελεστές δόμησης και κάλυψης θα ισχύσουν; Ο κήπος θα είναι κλειστός στους Δημότες, σε αντίθεση με τη βούληση του δωρητή; Ο χώρος στάθμευσης θα είναι για αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου; Το ανατολικό μονοπάτι και η παιδική χαρά θα είναι προσβάσιμα μόνο για τους ενοίκους του ξενοδοχείου; Όλα αυτά μείνανε αναπάντητα, γιατί πολύ απλά δεν σκέφτηκε ποτέ στα σοβαρά να γίνει το Ξενία ξενοδοχείο.

Πέρα όμως από αυτά βασικά μεν, αναπάντητα δε ερωτήματα, τα κενά της διαδικασίας απένταξης στα οποία δεν απάντησε ο δήμαρχος δείχνουν ότι δεν πιστεύει πραγματικά στην πρότασή του. Αν ακυρωθεί το έργο του Ξενία για Πινακοθήκη, Μουσείο Lepanto και Συνεδριακό Κέντρο, ο Δήμος πρέπει να επιστρέψει ένα εκατομμύριο ευρώ στην Διαχειριστική Αρχή. Ρώτησα πως ακριβώς θα γίνει αυτό και η απάντηση που έλαβα ήταν πως θα τα καταβάλει ο Ανάδοχος απευθείας στη Διαχειριστική Αρχή. Με το ζόρι κυριολεκτικά και μετά από τη δική μου επιμονή, ο Δήμαρχος ανέγνωσε και στη συνέχεια μοίρασε έγγραφο της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ. Το οποίο αναφέρει ότι  σε περίπτωση που αλλάξει χρήση το Ξενία και γίνει απένταξη, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι 31/12/2023.

Όλα λοιπόν θα πρέπει να έχουν τελειώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Διαγωνισμός, ενστάσεις, υπογραφή σύμβασης και καταβολή προστίμου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα κάνει τίποτα πριν τις εκλογές. Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει στις εκλογές που θα γίνουν στις 8/10 αναλαμβάνει 1/1/24. Προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες, θα πρέπει το τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσει, αφού όμως θα έχει εκλεγεί νέο συμβούλιο. Είναι προϋπόθεση λοιπόν ο Γκίζας να διατηρήσει την πλειοψηφία του στο τρέχον συμβούλιο και μετά τις Δημοτικές Εκλογές. Πέρα όμως από αυτό, ο Γκίζας ισχυρίζεται πως θα καταφέρει να κάνει διαγωνισμό, να καταλήξει σε πλειοδότη, να εξετάσει ενστάσεις, να υπογράψει σύμβαση και να στείλει στον ξενοδόχο να καταβάλλει ένα εκατομμύριο ευρώ στη Διαχειριστική Αρχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν κρίνουμε από τις καθυστερήσεις σε Αγελάου, αποχέτευση, Αγία Παρασκευή, πεζοδρόμια Σκα, πλατείες Κεφαλοβρύσου κλπ, θα είναι η μεγαλύτερη μεταμόρφωση αυτοδιοικητικής χελώνας σε… λαγό.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η πρόταση για ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή είναι απλά ανέφικτη. Το ξέρει και ο Γκίζας, γι αυτό δεν έλαβε απόφαση αλλά απλά προκάλεσε συζήτηση. Στόχος του είναι η διαχείριση των υποψηφίων της παράταξής του που επιθυμούν να δουν το Ξενία να παίρνει άλλη διαδρομή.

Μια πληροφορία που είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ήταν ότι Σύμβουλος της πλειοψηφίας πλήρωσε από την τσέπη του την περιβόητη δημοσκόπηση. Ποιος ο σκοπός του και τι προσπαθεί να πετύχει; Δεν θα σταθώ στην αξία της δημοσκόπησης, την σκοπιμότητά της ή τον τρόπο που τέθηκαν τα ερωτήματα. Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Τα έχουμε ζήσει στην πρόσφατη πολιτική μας ιστορία αυτά, δεν χρειάζεται ανάλυση ιδιαίτερη για την «επιτυχία» τους.

Είναι όμως βέβαιο ότι αν το ΞΕΝΙΑ είχε ανοίξει τις πόρτες του, αν η κοινωνία είχε δει τις οθόνες του Μουσείου να λειτουργούν, είχε μπει στο Συνεδριακό Κέντρο, είχε δει επισκέπτες στην Πινακοθήκη, αυτή η δημοσκόπηση θα είχε πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος ζητά συνεχώς παρατάσεις για το έργο του Ξενία, ενώ αυτό είναι ουσιαστικά έτοιμο. Την τελευταία την καταψήφισα, γιατί ήταν προφανές πλέον ότι είχαμε να κάνουμε με κοροϊδία. Ο λόγος που ο Γκίζας κρύβει το έτοιμο Ξενία πίσω από εργοταξιακά τσίγκια, ο λόγος που φέρνει παρατάσεις για ένα έργο ολοκληρωμένο αποκαλύφθηκε.

«Ο πολιτισμός, εκτός από δημόσιο κοινωνικό αγαθό είναι και μοχλός ανάπτυξης άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχή, αλλά και με την εθνική οικονομία της χώρας». Αυτή είναι η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη[i] κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Ναύπακτο. Επίσης αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για την άμεση δημιουργία μουσείου στη Ναύπακτο, παραπέμποντας στο μέλλον. Τι διαφορετικό λέει η ομόφωνη απόφαση όλων των Δημοτικών Παρατάξεων που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή Λουκόπουλου;

Αυτό ακριβώς κάνουμε με το ΞΕΝΙΑ: αξιοποιούμε τον τοπικό μας πολιτισμό, την ιστορία μας δηλαδή, ως μοχλό ανάπτυξης. Ένα ΞΕΝΙΑ σε σύμπνοια με την εθνική μας τουριστική πολιτική, όπως ακριβώς το ήθελε ο Νόβας. Τότε η εθνική τουριστική πολιτική ήταν ένα ξενοδοχείο ως σπόρος σε κάθε αναδυόμενο προορισμό. Σήμερα εθνική τουριστική πολιτική είναι ο πολιτισμός ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Νομίζω αυτό θα έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο τον Νόβα.

Το ΞΕΝΙΑ λειτούργησε για οκτώ μόλις χρόνια ως ξενοδοχείο, από το 1981 έως το 1989. Έχει 34 χρόνια κλειστό. Έγιναν πέντε απόπειρες εξεύρεσης επενδυτή. Απέτυχαν και οι πέντε. Αυτές οι αποτυχίες είναι που οδήγησαν τις δημοτικές μας παρατάξεις σε ομόφωνη απόφαση για Συνεδριακό Κέντρο, Μουσείο Ναυμαχίας και Πινακοθήκη. Δεν ξέρω αν η Υπουργός το έκανε άθελά της ή όχι, αλλά με τη δήλωσή της ουσιαστικά «επικύρωσε» την αξία του έργου που βαίνει προς ολοκλήρωση στο Ξενία. Από την άλλη η πρόταση Γκίζα είναι πυροτέχνημα, αφού είναι ουσιαστικά ανέφικτη.

[i] Πρόκειται για την πλέον σημαντική υπουργική επίσκεψη των τελευταίων ετών. Το μέλλον της Ναυπάκτου πράγματι εδράζεται στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Καιρός να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι το αναπτυξιακό μας δυναμικό.

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme