27 C
Nafpaktos
Monday, July 15, 2024
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Ομερτά: «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».*

Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος 

Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο είχε τρία θέματα που, κατά τη γνώμη μου, είναι μια βόμβα το καθένα: μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τα πλατάνια στις παραλίες μας, να είμαστε μάλλον έτοιμοι να πληρώνουμε πολλαπλάσια δημοτικά τέλη για τα σκουπίδια στο άμεσο μέλλον και, η παράταξη Γκίζα φάνηκε να ζει την πρώτη της διάσπαση.

Μιας και τα ΜΜΕ του Δήμου μας πλέον φαίνεται να απέχουν από την κάλυψη του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν θεωρούν άξια αναφοράς γεγονότα όπως τα παραπάνω, θα προσπαθήσω να μεταφέρω τα βασικά σημεία της τελευταίας συνεδρίασης. Προσπαθώντας να είμαι υποκειμενικά αντικειμενικός.

Πρώτη η θλιβερή είδηση για τα τρία πλατάνια του Γριμπόβου και των δύο της Ψανής, που μοιάζει να είναι μόνο η αρχή. Μια εξέλιξη που ενώ ήταν πολύ πιθανή, μας βρήκε απροετοίμαστους . Πραγματικό επίτευγμα του Δημάρχου μας που μετρά πέντε χρόνια στο τιμόνι του Δήμου να μην έχει πάρει ουσιαστικά κανένα μέτρο αποτροπής της μετάδοσης, αλλά και να μην έχει προσπαθήσει να βρει εναλλακτική.

Λίγα χρόνια μετά από το πρώτο κρούσμα μεταχρωματικού έλκους σε ένα απομονωμένο δέντρο στον κήπο του Ξενία το 2017 και, του δεύτερου περιστατικού στον Φλοίσβο το 2020, ήρθε το τρίτο και μάλλον χειρότερο χτύπημα. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις τα δέντρα ήταν απομονωμένα, οπότε ο κίνδυνος μετάδοσης ήταν μικρός. Τώρα όμως είναι δένδρα στα μισά των δύο παραλιών, με πιο πιθανό -για να μην πω βέβαιο- το ενδεχόμενο τη μετάδοση και σε άλλα δέντρα. Επίκειται κοπή των μολυσμένων δένδρων, ένα ΠΡΟΣΕΧΩΣ για το δυστοπικό μάς μέλλον: Γρίμποβο και Ψανή χωρίς πλατάνια. Το μεταχρωματικό έλκος αποδεικνύεται σκληρός αντίπαλος είναι η αλήθεια. Η Ναύπακτος όμως, χάρη στη στάση του Δημάρχου, παραδόθηκε άνευ αγώνος. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, κανένας έλεγχος και ούτε ένα πρόστιμο, ενώ γίνονταν φυτεύσεις δένδρων, κλαδέματα, καρφώματα και άλλες παρεμβάσεις που βοηθούν τη μετάδοση του έλκους.

Ακόμη και αν το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο, ο Γκίζας δεν έκανε καμία προετοιμασία για το κακό σενάριο. Δεν έγιναν δοκιμαστικές φυτεύσεις άλλων ειδών, δεν υπήρξε καμία αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Φυτεύτηκαν τρία δενδράκια υγράμβαρης στον Φλοίσβο, ξεράθηκαν χωρίς να ξέρει κανένας γιατί και… τέλος.

Δεύτερη μαύρη είδηση, η όλο και πιο πιθανή ματαίωση του έργου του εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων Ναυπάκτου που θα μετέτρεπε τον ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Ένα θέμα για το οποίο έλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλο που εκπροσωπώ τη μειοψηφία στο ΔΣ του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων. Σήμερα η ταφή ενός τόνου απορριμμάτων κοστίζει 50€. Εικάζεται ότι στην περίπτωση που δεν γίνει το εργοστάσιο διαλογής, αυτό θα ξεπεράσει τα 200€ ανά τόνο, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους δημότες μας. Ήδη έχει επιβληθεί το ποσό των 35€ ανά τόνο το οποίο πληρώνει ο δημότης, ώστε η Ελλάδα να καταβάλει το πρόστιμο που της έχει επιβάλλει η ΕΕ. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ, που έληξε το 2020. Η ΕΕ επιτρέπει την παράταση τέτοιων έργων, εφόσον όμως έχει ξεκινήσει αμετάκλητα η υλοποίησή τους. Στην περίπτωσή μας, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και, μόλις κατέθεσαν προδικαστικά ερωτήματα στο ΣτΕ. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει πως αυτή η διαδικασία τραβά σε βάθος χρόνου, οπότε αυξάνει η πιθανότητα διακοπής της χρηματοδότησης του έργου.

Όλοι γνωρίζουμε πως όταν θέλει ένας Δήμαρχος να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο κάνει επαφές, πιέζει και κινείται ακόμη και όταν η διαγωνιστική διαδικασία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου. Δεν είναι τυχαίο που Δήμοι όπως τα Τρίκαλα και ο Βόλος έχουν προχωρήσει τη σχετική διαδικασία ξεπερνώντας ενστάσεις, σε αντίθεση με εμάς. Εξ όσων γνωρίζω, ο δικός μας Δήμαρχος δεν έχει κάνει καμία σχετική ενέργεια.

Τρίτη βόμβα, η διάσπαση της παράταξης του Δημάρχου. Στο θέμα που αφορούσε την έκφραση γνώμης για το έργο του αιολικού σταθμού Παλιόσταλος-Κουτσουπιές- Τριμνήστρα», ο εισηγητής Θ. Κοτρωνιάς ζήτησε την καταψήφιση του έργου. Απαντώντας ανέφερα ότι δεν είναι δυνατόν να λέμε «όχι σε όλα» τα έργα ΑΠΕ γιατί αφενός είναι αναγκαία η ενεργειακή μετάβαση και, αφετέρου, γινόμαστε γραφικοί.

Όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας, η μισή περίπου παράταξη του Δημάρχου διαφοροποιήθηκε και, μαζί με την αντιπολίτευση υπερψήφισε την έγκριση του έργου. Η διαφοροποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο λόγω της σύνθεσης των συμβούλων που διαφοροποιήθηκαν, αλλά και επειδή το «όχι σε όλες τις ανεμογεννήτριες» είναι προσωπική επιλογή του ίδιου του Δημάρχου.

Στην ουσία του ζητήματος των ανεμογεννητριών, η μέχρι σήμερα εφαρμογή του δόγματος  «όχι σε όλα» του Γκίζα δεν έχει φέρει την ακύρωση κανενός αιολικού πάρκου. Αντίθετα, φεύγουν όλα με αρνητική γνωμοδότηση από το ΔΣ και εγκρίνονται, επίσης όλα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Κανένας δεν σε παίρνει σοβαρά όταν δεν αιτιολογείς την αντίρρησή σου. Ακόμα και η περίπτωση της Βαράσοβας δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι νίκη του Δήμου Ναυπακτίας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του συγκεκριμένου τόπου ενέπλεξε πολλούς και ισχυρούς παράγοντες στην προστασία του.

Πρότεινα ξανά να εκφράσουμε ως Δήμος Ναυπακτίας γνώμη για κάθε περιοχή που διατίθεται για αιολικός σταθμός. Να πούμε σε ποια πάρκα συναινούμε και σε ποια είμαστε αντίθετοι. Σε όσα είμαστε αντίθετοι, να αιτιολογούμε την αντίρρησή μας σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς και τεχνικούς συμβούλους. Έτσι οι εταιρίες θα γνωρίζουν που θα συναντήσουν την ισχυρή και αιτιολογημένη αντίσταση της τοπικής κοινωνίας και, σε ποιες περιοχές θα αντιμετωπιστούν ευνοϊκά. Ταυτόχρονα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα έχει στοιχεία να τεκμηριώσει την απορριπτική της απόφαση. Έτσι θα μας αντιμετωπίζουν ως σοβαρό Δήμο που κινείται τεχνοκρατικά και όχι σαν γραφικούς καθολικούς «αρνητές ΑΠΕ».

Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που είχε την αρχή του τέλους των πλατανιών της Ναυπάκτου, τον κίνδυνο της ακύρωσης του εργοστασίου διαλογής απορριμμάτων που θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη και, την διάσπαση της παράταξης του Δημάρχου δεν έχει προκαλέσει καμία σχεδόν αντίδραση στην κοινωνία. Μηδενικές σχεδόν αναφορές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ελάχιστη κίνηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

* Από την ελληνική Wikipedia: Ο όρος ομερτά είναι λατινικής προελεύσεως. Απαντάται στις περιοχές Σικελίας, Καλαβρίας και Απουλίας, όπου υπάρχει ισχυρή παρουσία παρανόμων οργανώσεων (Μαφία)… Στην πραγματικότητα είναι ο Νόμος της σιωπής, που η παραβίασή του πρέπει να τιμωρηθεί με θάνατο. Σε συνάρτηση με το νόμο της σιωπής είναι και η σικελική παροιμία «όποιος δεν ακούει, δε βλέπει και δε μιλάει, ζει εκατό χρόνια».

ΥΓ: για το θέμα των πλατανιών, παραπέμπω σε άρθρο μου από το μακρινό 2008: https://gasimakop.blogspot.com/2008/02/blog-post_04.html

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme