34.1 C
Nafpaktos
Sunday, June 26, 2022
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Το έλλειμμα χρηστής διοίκησης υπονομεύει την καθημερινότητα

Γράφει ο Γιώργος Κ. Ασημακόπουλος 

Ένας Δήμος δεν είναι μόνο όραμα και σχεδιασμός. Είναι και η καθημερινότητα. Σε μεγάλους Δήμους δε όπου έχουν κατασκευαστεί τα προηγούμενα χρόνια υποδομές από την κεντρική Κυβέρνηση, η καθημερινότητα είναι το κύριο πεδίο άσκησης της Αυτοδιοίκησης.

Κακώς αντιμετωπίζεται η «καθημερινότητα» ως κάτι επιφανειακό, επιπόλαιο, ασήμαντο και «εύκολο». Σκεφτείτε μια οικογένεια στην οποία φροντίζουν μόνο για ακίνητα, διακοπές και δουλειά χωρίς να υπάρχει μέριμνα για το φαγητό, την καθαριότητα και το διάβασμα των παιδιών. Αυτό ακριβώς είναι και ένας Δήμος στον οποίο η καθημερινότητα παραγκωνίζεται.

Δυστυχώς ο Δήμος μας πονάει τόσο στο επίπεδο του σχεδιασμού και των υποδομών, όσο και στην καθημερινότητα. Πλημμελής φροντίδα σε απλά αλλά σημαντικά ζητήματα οδηγεί σε μείωση του επιπέδου ποιότητας ζωής. Μερικά απλά παραδείγματα καταδεικνύουν και αυτό το έλλειμμα του Δήμου μας.

Ας δούμε τι σημαίνει για τον Δήμο Ναυπακτίας η έννοια αυτή. Δυστυχώς, πάσχουμε. Ένα κέντρο πόλης που λειτουργεί ως μητροπολιτικά για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής χωρίς αρμόδιο αιρετό, δεν μπορεί να διεκδικεί δάφνες στον τομέα της καθαριότητας. Ο μεικτός χαρακτήρας του Δήμου Ναυπακτίας που περικλείει ταυτόχρονα αστικές, ημιαστικές και δυσπρόσιτες περιοχές αφήνει βαρύ τίμημα στην καθημερινότητα. Έτσι την ίδια ώρα οι πολλές και διάσπαρτες μικρές κοινότητες είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένες στη μοίρα τους στον τομέα αυτό, με τις ανάγκες να καλύπτονται «εκ των ένδον» από προέδρους, εθελοντές και συλλόγους.

Πολλά μικρά προβλήματα που συνθέτουν μια κακή καθημερινότητα. Σπασμένα πεζοδρόμια και λακκούβες, απορρίμματα, κλαριά και φύλλα σε δημόσιους χώρους, αφρόντιστα δημόσια κτήρια, σχολεία που τα σημάδια των χρόνων είναι εμφανή, νεκροταφεία με πλημμελή φροντίδα. Σε αυτά προστίθεται η αταξία που συντίθεται από αυτοκίνητα παρκαρισμένα σε πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, γωνίες και σε διπλό στίχο. Επιπλέον έρχονται οι βανδαλισμοί σε παιδικές χαρές, υπαίθριο εξοπλισμό, κτήρια και μνημεία για να ολοκληρώσουν την τριτοκοσμική εικόνα. Συμπληρώστε τις διάφορες αυτοσχέδιες χωματερές για να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα της αταξίας. Ένα ακόμα πρόβλημα που μας προσθέτει η έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας, μια έλλειψη που λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά για τον Δήμο μας.

Προσπαθώντας να αναδείξουμε την αξία της καθημερινότητας στο δημόσιο λόγο, υποβάλλαμε τρεις ερωτήσεις στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η μία αφορούσε τον παράλιο δρόμο της Παλιοπαναγιάς, ένα θέμα στο οποίο επανήλθαμε για έκτη φορά. Μια κατάσταση η οποία επιβάλλει μια θλιβερή καθημερινότητα σε κατοίκους της περιοχές αλλά και χρήστες της οδού. Με ειλικρινή χαρά ακούσαμε τον Δήμαρχό μας να λέει ότι ζήτησε χρήματα από την κεντρική Κυβέρνηση και πως αυτή “δεν είναι αρνητική”. Επιπλέον μάθαμε πως το νέο ΈΣΠΑ θα δίνει χρήματα για τέτοιες μελέτες. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η επιμονή μας φαίνεται να φέρνει, έστω και αργά, αποτέλεσμα.

Δεύτερο θέμα το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα ζωής και το οποίο φέραμε στο τελευταίο Συμβούλιο είναι το θέμα της καταγραφής των καταστροφών σε 200 και πλέον νοικοκυριά από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου. Είχαμε καταθέσει την ίδια ερώτηση τον Φεβρουάριο. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η καταγραφή θα έχει τελειώσει σε δέκα μέρες, παραδεχόμενος πως η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω πανδημίας. Θα επανέλθουμε, αν χρειαστεί.

Η τρίτη ερώτηση, που λειτουργεί και ως αφορμή για να αναδειχθεί το θέμα των βανδαλισμών, αφορά την αποκατάσταση αφιερωματικής πλάκας της πόλης El Toboso της Ισπανίας στο πάρκο Θερβάντες, η οποία εκλάπη. Προτείναμε την αντικατάστασή της μιας και δεν είναι σημαντική η σχετική οικονομική επιβάρυνση. Δεν μπορεί ο βανδαλισμός να είναι δικαιολογία, ό,τι βανδαλίζεται οφείλουμε να αποκαθίσταται και να προστατεύεται.

Δυστυχώς το έλλειμμα χρηστής διοίκησης που μας διακρίνει υπονομεύει την καθημερινότητα, υποβαθμίζοντας τόσο την ποιότητα ζωής όσο και τις προοπτικές τοπικής ανάπτυξης. Πρώτες και επείγουσες κινήσεις είναι ο ορισμός Αντιδημάρχου Κέντρου Πόλης με σχετικές αρμοδιότητες, καθώς και η σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον απαιτείται η δημιουργία «Συνεργείων Καθημερινότητας» που θα εκτελούν μικρές αλλά σημαντικές εργασίες σε όλο το εύρος του Δήμου\, με έμφαση στις απομακρυσμένες κοινότητες.

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme