24.9 C
Nafpaktos
Friday, June 9, 2023
spot_img
spot_img

Στην… πένα: Το ρέμα παράσυρε τη χρηστή διοίκηση

Γράφει ο Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος

 

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2021 συνέβει στη πεδινή Ναυπακτία ένα πραγματικά έντονο φαινόμενο βροχόπτωσης. Σκας και Βαρειά στα όριά τους. Το ρέμα της Βαρειάς έφτασε στα όριά του, με το νερό να περνά από τη γέφυρα κοντά στο Παπαχαραλάμπειο στάδιο. Ήταν τόση η ποσότητα του νερού που ο Σκας διεκδίκησε και πήρε μέρος του δρόμου, κοντά στο γήπεδο του Λυγιά. Ήταν τότε που έπεσε και η γέφυρα του Ευήνου…

Είχαμε περισσότερα από 200 νοικοκυριά με ζημιές στο Δήμο μας, σε ολόκληρη την πεδινή Ναυπακτία. Στις 13 Δεκεμβρίου 2021, δύο μέρες μετά δηλαδή, είχαμε προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα. Είχαμε τότε ζητήσει να αναβληθεί το συγκεκριμένο Συμβούλιο εν όψει των καταστροφών. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναβολής είχα τότε αναφέρει (σε εισαγωγικά και πλάγια είναι αποσπάσματα των πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχουν καταγραφεί επίσημα):

«Αυτή τη στιγμή αυτό που υπάρχει στην επικαιρότητα είναι αυτή η θεομηνία. Έχουμε περισσότερα από 200 σπίτια τα οποία έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή την πεδινή της Ναυπακτίας, απ’ τη Βασιλική μέχρι τη Δάφνη. Τι θα πούμε εμείς σήμερα; Εγώ προσωπικά ντρέπομαι να ξεπεράσουμε αυτό το πράγμα σήμερα που έχω δει συμπολίτες μας να βγάζουν το νοικοκυριό τους έξω, να τα πετάνε στους κάδους, να περιμένουν κάποιος να πάει για απογραφή. Δε ξέρουν πότε θα περάσει η Επιτροπή, ποια είναι η διαδικασία, δεν τους έχουν ενημερώσει σε τίποτα. Και εμείς θα κάτσουμε να μιλήσουμε για τι πράγμα σήμερα; Μπείτε λίγο στη θέση τους, δηλαδή λίγο ενσυναίσθηση… σκεφτείτε ένα όργανο να συνεδριάζει την ώρα που εσείς πνίγεστε και πετούν τα πράγματά σας έξω, που πληρώνετε εργάτες να πετάξουν το βιος σας, πως θα σας βλέπατε εδώ;

Για να απαντήσει ο Δήμαρχος:

«…θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε και, σε σχέση με τις καταστροφές οι οποίες επισυνέβησαν, θα πρέπει να γίνει ώριμη συζήτηση εφόσον… έχουμε την πλήρη κατάσταση και την πλήρη εικόνα της κατάστασης και των ζημιών, διότι αυτή τη στιγμή μόνο συζήτηση εντυπώσεων χωρίς ουσία μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η πραγματική κατάσταση όπως έχει αυτή διαμορφωθεί μετά απ’ τις σχετικές ζημιές, δεν μπορώ να καταλάβω τι νόημα έχει να γίνει μία τέτοια συζήτηση, θα γίνει στο χρόνο που πρέπει να γίνει και η πρότασή μου είναι αυτή, να προχωρήσουμε δηλαδή στα θέματά μας όπως έχουμε».

Ο Δήμαρχος δεν έφερε ποτέ το θέμα σε συζήτηση, δεν ήρθε ποτέ ο χρόνος που έπρεπε να γίνει η συζήτηση.

Ακολούθησαν δικές μου ερωτήσεις στις 31 Ιανουαρίου και στις 28 Μαρτίου 2022, ενάμισι και τρεισήμισι μήνες μετά τα καταστροφικά συμβάντα.

Στην πρώτη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή σε ποια φάση έχει ολοκληρώσει τι» και «θα το δω αύριο, αύριο». Με λίγα λόγια, άγνοια.

Στη δεύτερη ερώτηση μας απάντησε πως υπάρχουν πράγματι καθυστερήσεις και πως «σε δέκα μέρες θα τελειώσει». Πήρε όμως πεντέμισι μήνες και όχι 10 μέρες. Με λίγα λόγια, άγνοια.

Σε πρόσφατα Δημοτικά Συμβούλια επαναφέραμε το θέμα με ερωτήσεις τόσο του Γ. Γούλα όσο και δική μου. Στο τελευταίο που έγινε στις 8 Μαρτίου 2023, όταν ρώτησα γιατί σε άλλους Δήμους έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι οι Δημότες μας έχασαν τις αποζημιώσεις επειδή ο Δήμους δεν υπέβαλλε εντός της προθεσμίας τα απαραίτητα έγγραφα. Και συμπλήρωσε πως λίγο πολύ παρακαλάει τον αρμόδιο υπουργό να του κάνει την χάρη να δώσει τις αποζημιώσεις έστω και εκπρόθεσμα. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος απάντησε:

«Ναι, 2 μήνες μετά την ημερομηνία η οποία θα έπρεπε η υπηρεσία… αντί να το υποβάλλει εντός του εξαμήνου, το επέβαλλε εκτός οκταμήνου».
Επίσης ανέφερε ότι «έθεσα και το θέμα αυτό (στον κ. Πέτσα) διότι είναι στην αρμοδιότητά του και ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι θα το δει και θα το επιλύσει».

Είναι προφανές πως το θέμα της αποζημίωσης των νοικοκυριών ο Γκίζας ποτέ δεν το είδε σοβαρά, ποτέ δεν τον απασχόλησε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τρεις φορές πριν τη λήξη της προθεσμίας (13/12/2021, 31/1/2022 και 28/3/2022) το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερωθεί για να είναι προετοιμασμένος. Αν δεν το φέρναμε με επιμονή στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι βέβαιο ότι δεν θα το έθετε ποτέ, έστω και εκπρόθεσμα, στον αρμόδιο υπουργό. Αδιαφορία πλήρης, ωχαδερφισμός. Το αποτέλεσμα είναι οι πληγέντες Δημότες να μείνουν χωρίς -τις πενιχρές- αποζημιώσεις που δικαιούνται, επειδή ο Δήμαρχος δεν είδε ποτέ το θέμα στα σοβαρά. Και τώρα να παρακαλάμε για… «εξυπηρέτηση».

Αξιοσημείωτη η προσπάθειά του Γκίζα να κρυφτεί πίσω από την υπηρεσία, επιρρίπτοντας ευθύνες σε υπάλληλο. Το δόγμα «φταίει ο σταθμάρχης» έχει οπαδούς και εκτός Λάρισας… Εκ του νόμου, ο Δήμαρχος είναι προϊστάμενος των Δημοτικών Υπηρεσιών. Δεν είναι Υπουργός, δεν είναι βουλευτής, είναι προϊστάμενος.

Βασική αρχή της χρηστής διοίκησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι η ευθύνη του προϊστάμενου. Σύμφωνα με τη διοικητική επιστήμη αρμοδιότητα του προϊσταμένου είναι η έκδοση εντολών και, ο έλεγχος της τήρησής τους. Επομένως όποτε αποτυγχάνει υφιστάμενος, έχει ταυτόχρονα αποτύχει και ο προϊστάμενος.

Ρόλος του Δημάρχου είναι να διοικεί τις υπηρεσίες του Δήμου με χρηστό τρόπο. Ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τη διοίκηση που ασκεί ο Δήμαρχος και να παρεμβαίνει εποικοδομητικά. Το ποιος πέτυχε και ποιος απέτυχε, είναι κάτι που κρίνει ο Δημότης. 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme