25.4 C
Nafpaktos
Thursday, May 23, 2024
spot_img
spot_img

Στη δημοσιότητα το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας-Κοινή ανακοίνωση από Β. Γκίζα, Γ. Μπουλέ και Ντ. Τσουκαλά

Η νέα δημοτική αρχή του δήμου Ναυπακτίας, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει έχει σχηματιστεί, και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναλαμβάνει δράσει. Στην αρχή με τον ορισμό των αντιδημάρχων από το νέο δήμαρχο και στην συνέχεια με τις τοποθετήσεις στα νομικά πρόσωπα του δήμου, όλοι τονίζουν πως η όρεξη για δουλειά περισσεύει, θέλοντας πρώτα και κύρια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που η κοινωνία έχει από αυτούς. Με δεδομένες τις νέες συνθήκες που έφερε ο νόμος της απλής αναλογικής η νέα πλειοψηφία του δήμου προέρχεται από τη σύμπραξη τριών παρατάξεων. Αυτής του δημάρχου Βασίλη Γκίζα, της Συνεργασίας Πολιτών δηλαδή, καθώς και εκείνες του Γιάννη Μπουλέ (Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Ναυπακτίας) και του Ντίνου Τσουκαλά (Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος).

Τι είναι όμως αυτό που κάθισε στο ίδιο τραπέζι τους τρεις δημοτικούς συνδυασμούς και τους οδήγησε στη συνέχεια στην κοινή πορεία; Ορθά πράττοντας και λίγο πριν μπούμε στην έναρξη της νέας εποχής για το δήμο Ναυπακτίας οι επικεφαλής των συγκεκριμένων παρατάξεων δίνουν στη δημοσιότητα το πλαίσιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η συνεργασία τους. Βασισμένο σε δύο άξονες αυτό, από τη μία αναφέρεται σε θέματα αρχών που θα πρέπει να διέπει την άσκηση διοίκησης, και από την άλλη παραθέτει σε τίτλους τις βασικές στοχεύσεις που περιλαμβάνει η μεταξύ τους προγραμματική σύγκλιση. Δεν υπεισέρχεται σε πολλές λεπτομέρειες, όμως δίνει ένα στίγμα, πρώτον για το πώς θα πρέπει να διοικηθεί ο δήμος, αφήνοντας πίσω «ομορφιές» του παρελθόντος, και δεύτερος για το προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί το καράβι, δίνοντας στην περιοχή την απαιτούμενο ώθηση που της χρειάζεται.

Το συγκεκριμένο κείμενο, που υπογράφεται από τους Βασίλη Γκίζα, Γιάννη Μπουλέ και Ντίνο Τσουκαλά είναι για όλους μας ένας χρήσιμος πρώτος οδηγός κριτικής, αφού με βάση και αυτόν θα μπορούμε να βλέπουμε το τι κάνει και τι όχι η νέα πλειοψηφία του δήμου.

Η ανακοίνωση των τριών παρατάξεων
Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
1.            «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Γκίζα
2.            «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ»  με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Μπουλέ
3.            «ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ – Πρωταγωνιστής ο Άνθρωπος» με επικεφαλής τον κ. Ντίνο Τσουκαλά

Η έναρξη της νέας θητείας στην τοπική αυτοδιοίκηση  λαμβάνει χώρα υπό τις νέες συνθήκες που ορίζει ο νόμος της απλής αναλογικής (Ν. 4555/2018). Στο δήμο Ναυπακτίας, και βάσει των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας της 26ης Μαΐου, εξελέγησαν 27 δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από 7 δημοτικές παρατάξεις, με συνέπεια καμία εξ αυτών να μην διαθέτει  πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ανάγκη για συνεργασία είναι δεδομένη. Σ’ αυτή ακριβώς την ανάγκη, αλλά και τη βαθειά πεποίθησή μας που εκφράσαμε προεκλογικά, ότι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος είναι σύνθετα και διαχρονικά, έρχεται να απαντήσει η προγραμματική συνεργασία των τριών παρατάξεων που υπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση.

Με την ενέργειά μας αυτή θεωρούμε ότι ανταποκρινόμαστε, αφενός στις επιτακτικές ανάγκες του δήμου και αφετέρου στη βούληση της κοινωνίας για συνεργασία αυτών που την εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο. Προφανώς, στο πλαίσιο της σωστής λειτουργίας κάθε δημοτικής αρχής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή θεσμική λειτουργία όλων των δημοτικών συμβούλων, μέρος των οποίων θα πρέπει να ελέγχει από τη θέση της αντιπολίτευσης τους ασκούντες διοίκηση.

Βασικός πυλώνας της συνεργασίας των τριών παρατάξεων είναι η μεταξύ τους προγραμματική συμφωνία, η οποία θα οδηγήσει στην υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος, ώστε να δοθούν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που για δεκαετίες ταλαιπωρούν το δήμο μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί υποχρέωσή μας η συνέχιση των έργων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι σήμερα, γιατί πιστεύουμε  ότι ο δήμος έχει συνέχεια και ότι είναι χρέος μας να ολοκληρώσουμε αυτά που θα παραλάβουμε.

Η στόχευσή μας, όμως, δεν σταματά στο κοινό μας πρόγραμμα για την τρέχουσα  τετραετία, καθώς η συνεργασία μας περιλαμβάνει και το σχεδιασμό σε βάθος χρόνου όλων των έργων που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του δήμου μας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Η διαδικασία αυτή, φυσικά, θα απαιτήσει χρόνο, αλλά και ολοκληρωμένο κοινωνικό διάλογο με την παρουσία του συνόλου των φορέων της περιοχής, και με βασική του αρχή την ειλικρινή διάθεση των συμμετεχόντων. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και μακροπρόθεσμα.

Η έναρξη της νέας θητείας συνεπάγεται για το δήμο Ναυπακτίας μία πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς η διοίκησή του θα περνά μέσα από τη συνεργασία τριών παρατάξεων, οι οποίες εκπροσωπούν το 60% του εκλογικού σώματος. Αυτή η πλειοψηφία συνιστά από μόνη της μια πολύ σημαντική δημοκρατική κατάκτηση.

Φιλοδοξούμε και δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες πως μέσα από τη συνεργασία θα μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα του παρόντος και της καθημερινότητας, αλλά και θα σχεδιάσουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το αναπτυξιακό μέλλον του δήμου μας. Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε στην βελτίωση της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης με προτάσεις και πρωτοβουλίες που θα ξεπερνούν  τα στενά πλαίσια της Ναυπακτίας.

Ενδεικτικά, και στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων από μέρους μας αναγκαίων παρεμβάσεων, αναφέρουμε 1) την ανάδειξη και στοχευμένη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής σε συνδυασμό με την ενεργή στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης  και το σεβασμό στο περιβάλλον,  2) την εστίαση στις ανάγκες της νεολαίας, με προτεραιότητα στην περαιτέρω βελτίωση των αθλητικών υποδομών, 3) την επένδυση στην πολιτισμική μας κληρονομιά,  4) τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την καθημερινότητα των πολιτών, 5) την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος μας, 6) την προετοιμασία της επόμενης προγραμματικής περιόδου, 7) τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και 8) τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου δήμου προσβάσιμου και φιλικού προς όλους.

Η συνεργασία μας αυτή στηρίζεται σε αρχές, τις οποίες  πρέπει να ανακτήσουμε ως δήμος, αλλά και σε αξίες που πρέπει να αναδείξουμε ως  κοινωνία.

Μας ενώνει η ομόφωνη απόφασή μας:
•             Για τη εμπέδωση της νομιμότητας
•             Για τη διαφάνεια και τη χρηστή Διοίκηση
•             Για την προστασία των κοινωνικών συμφερόντων, τον απόλυτο σεβασμό και τη μέγιστη αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος.
•             Για την ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών του δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του.
•             Για τη διάκριση των ρόλων ανάμεσα στις Υπηρεσίες και τους αιρετούς.
•             Για την εξυπηρέτηση των δημοτών σύμφωνα με το νόμο και χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
•             Για τη στενή συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων
•             Για τη διαβούλευση με τα θεσμοθετημένα όργανα  και τους συλλόγους του δήμου.
•             Για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τα θέματα του δήμου και τις προτεινόμενες λύσεις.

Η υλοποίηση των ανωτέρω και η εξειδίκευση του προγράμματος της τετραετίας περνάει μέσα από την αξιοποίηση των αιρετών στελεχών των συνεργαζόμενων παρατάξεων, αλλά και δημοτών που διαθέτουν  γνώσεις και συναφείς με τα αντικείμενα εμπειρίες, τους οποίους θα αξιοποιήσουμε. Η συνεργασία και η κατανομή του έργου μεταξύ των παρατάξεων αφορά ολόκληρη την τετραετία 2019-23, ενώ ο ορισμός των στελεχών που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου ανά τομέα είναι ευθύνη της κάθε παράταξης.

Είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη διοίκηση και τους δημότες χτίζεται καθημερινά με ειλικρίνεια και διαφάνεια. Για το λόγο αυτό από την πρώτη στιγμή θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε επίσημα για τον τρόπο με τον οποίο θα εργαστούμε  την ερχόμενη τετραετία.

Η συνεργασία των τριών παρατάξεων στηρίζεται στην ειλικρίνεια, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την προτεραιότητα που δίνουμε για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χρήματος χωρίς καμία έκπτωση.

Σ’ αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε  και το δημότη ενεργό!

Η Ναυπακτία μας χρειάζεται όλους και ενωμένους για τους κοινούς στόχους!

Β. ΓΚΙΖΑΣ     Γ. ΜΠΟΥΛΕΣ    Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme