Sunday, June 22, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Στη μνήμη του Γιώργου Παξινού Ανεμογιάννη-Ένα σπάνιο ντοκουμέντο

spot_img

(Παξοί 1798 – Ναύπακτος 1821)

Επιμέλεια: Π.Δ. Παναγιωτόπουλος

Η 10η Ιουνίου είναι ένας σημαντικός σταθμός στην Ιστορία της Ναυπάκτου. Στις 10 Ιουνίου 1821, στη Τάπια του Λιμανιού βρήκε φρικτό και ηρωικό θάνατο ο 23χρονος μπουρλοτιέρης Γιώργος Παξινός – Ανεμογιάννης στην προσπάθειά του να κάψει τον Τούρκικο στόλο.
Η εφημερίδα «Εμπρός» τιμώντας την μνήμη του προσέφερε πριν λίγα χρόνια στους αναγνώστες της αποσπάσματα από την περιγραφή του γεγονότος μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Ιστορικού (αλλά και αγωνιστή του ’21) Ιωάννου Φιλήμονα που εξεδόθη το 1860 με τίτλο «Δοκίμιο περί της Ελληνικής Επαναστάσεως». Είναι μια γλαφυρή εξιστόρηση σε ωραία αλλά δύσκολη καθαρεύουσα για τον θάνατο του Κυνέγειρου1 της νεότερης Ελλάδας, την οποία αναδημοσιεύει σήμερα το nafpaktosvoice.

Παραθέτουμε πρώτα μια περιγραφή του βιβλίου για την πολιορκία του κάστρου του Αντιρρίου που συνέβη λίγες μέρες πριν, 6 Ιουνίου 1821, όπου έπεσε ο ήρωας Διαμαντής Χορμόβας.
Ακολουθεί απόσπασμα για τα γεγονότα της 10ης Ιουνίου 1821 μπροστά στο Λιμάνι του Έπαχτου:

Στις σημειώσεις στο τέλος του Γ’ τόμου, ο Φιλήμων, εκφράζοντας πάλι την πικρία του για την αποσιώπηση του ηρωισμού και της θυσίας του Γιώργου Παξινού («άγνωστος παρά τω κοινώ των Ελλήνων»…) παραθέτει την μαρτυρία του ναύτη Ι. Θανασοπούλου που από το πλοίο «Λυκούργος» παρακολούθησε τα γεγονότα:

Σημειώσεις:
1. Κυνέγειρος, αρχαίος Αθηναίος ήρωας, αδελφός του τραγικού ποιητή Αισχύλου, που σκοτώθηκε στη Μάχη του Μαραθώνα στην προσπάθειά του να εμποδίσει Περσικό πλοίο να φύγει.
2. Κωνσταντίνα Λέκα, η αρραβωνιαστικιά του Ανεμογιάννη πέθανε το 1871. Έμεινε ανύπαντρη.