20.3 C
Nafpaktos
Friday, September 29, 2023
spot_img
spot_img

Στο «κενό» η καταγγελία του Α. Κοτσανά για την πρόσληψη στην ΚΕΔΝ-Η νομιμότητα και η ηθική

spot_img


Ο Ανδρέας Κοτσανάς προχώρησε σε μία νέα καταγγελία, αυτή τη φορά για την πρόσληψη αδερφής αντιδημάρχου από την ΚΕΔΝ, κάνοντας επίθεση αρχικά προς τον αντιδήμαρχο Ντίνο Τσουκαλά, της οποίας είναι μέλος. Η απάντηση του νυν αντιδημάρχου, όμως, όπου περιγράφει τα γεγονότα έριξε στο «κενό» την καταγγελία, αφού όπως πιστοποίησε και πρόεδρος της Επιχείρησης Πάνος Κονίδας (στο δημοτικό συμβούλιο που ετέθη το θέμα) όλα έγιναν βάσει νόμου και από διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί από το 2018. Ο Α. Κοτσανάς, κάνοντας βήμα πίσω το απόγευμα της Τρίτης, μίλησε για την ηθική διάσταση του θέματος, παίρνοντας όμως και επ’ αυτού την απάντηση του δημάρχου Βασίλη Γκίζα, ο οποίος εξήγησε, μεταξύ άλλων, πως εάν δεν γινόταν η πρόσληψη, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος και οι πίνακες κατάταξης των ενδιαφερόμενων από το 2018, τότε θα υπήρχε παράβαση καθήκοντος.

Όλα ξεκίνησαν όταν μέσω της προσωπικής του σελίδας στο fb, ο πρώην αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάς προχώρησε σε μία νέα καταγγελία, κατηγορώντας τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Ναυπακτίας, και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο Ντίνο Τσουκαλά, ότι ψήφισε υπέρ της πρόσληψης σε δομή του δήμου στενού συγγενικού προσώπου άλλου εν ενεργεία αντιδημάρχου. Στην απάντησή του όμως  ο Ντίνος Τσουκαλάς παραθέτει τα στοιχεία της υπόθεσης, τονίζοντας πως πρόκειται για διαδικασίες του 2018 (επί της προηγούμενης θητείας δηλαδή), καθώς τότε έγινε και ο διαγωνισμός αλλά και η κατάταξη του κάθε ενδιαφερόμενου ατόμου.  Μάλιστα εξηγώντας λεπτομέρειες της υπόθεσης υποστηρίζει πως η παραίτηση προ λίγων ημερών εργαζόμενης που είχε τότε προσληφθεί, οδήγησε τώρα το ΔΣ της ΚΕΔΝ στο να αποφασίσει την κάλυψη της θέσης, πάντα όμως βάσει της λίστας των επιλαχόντων που είχε πριν από περίπου ένα χρόνο καταρτιστεί. 

Συγκεκριμένα ο Α. Κοτσανάς αναφέρει στην καταγγελία του:
«Η συγκυβέρνηση Γκιζα-Τσουκαλα-Μπουλέ συνεχίζει αταλαντευτη τον αγώνα υπέρ της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, διορίζοντας την αδερφή εν ενεργεία Αντιδημάρχου στη δομή των Κδαπ του Δήμου Ναυπακτίας.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/09/2019 ο κ.Τσουκαλας ψήφισε υπέρ της πρόσληψης της αδερφής του αντιδημάρχου αποδεικνύοντας πλέον ότι οι προσλήψεις από εδώ και στο εξής θα γίνονται σε “στενό οικογενειακό κύκλο”.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η άποψη της παράταξης του κ. Μπουλε ,η οποία προεκλογικά δια στόματος της κ. Ζαμπαρα είχε αναφερθεί εκτεταμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο για αντίστοιχη περίπτωση πρόσληψης στη Δομή των Κδαπ.
Είναι άξιο λόγου να σημειωθεί ότι οι παραπάνω προσλήψεις είναι εκτός ΑΣΕΠ και ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την πρόσληψη είναι η προφορική συνέντευξη με ο,τι σημαίνει αυτό πρακτικά».
Η απάντηση του Ντ. Τσουκαλά
Στην απάντησή του ο Ντίνος Τσουκαλάς, όπου μιλά στον τίτλο για συκοφαντικές αναφορές από την πλευρά του Α. Κοτσανά, σημειώνει:
 «Η συγκυβέρνηση Γκίζα-Τσουκαλά-Μπουλέ συνεχίζει αταλάντευτη τον αγώνα υπέρ της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, διορίζοντας την αδερφή εν ενεργεία Αντιδημάρχου στη δομή των Κδαπ του Δήμου Ναυπακτίας». Σε αυτή την δημόσια «καταγγελία» προχώρησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Κοτσανάς, δείχνοντας εμένα προσωπικά ως πρόσωπο που πρωταγωνίστησε στην εν λόγω υπόθεση.
Προς γνώση των δημοτών της Ναυπακτίας τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Η διαδικασία για την κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης εργασίας (όπως και κάποιων ακόμα), για την οποία με «καταγγέλλει» σήμερα ο αγαπητός συνάδελφος, έλαβε χώρα το 2018! Κατ’ αυτή προέκυψε το πρόσωπο που βάσει προσόντων έπρεπε να τοποθετηθεί, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα επιλαχόντα που ακολουθούσαν με σειρά κατάταξης (ανακοίνωση 284/2018). Μεταξύ των ανωτέρω προσώπων κατετάγη ως δεύτερη επιλαχούσα η αδερφή του νυν Αντιδημάρχου Ιωάννη Παπαϊωαννίδη.
Η εργαζόμενη που είχε τοποθετηθεί στη δομή του Δήμου Ναυπακτίας παραιτήθηκε προ λίγων εβδομάδων, με συνέπεια το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΝ να αποφασίσει ομόφωνα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2019 την αναπλήρωσή της σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία (Ν.2190/1994 άρθ.21 παρ.13). Η διαδικασία αυτή προβλέπει να καλούνται κατά σειρά οι επιλαχόντες μέχρι την πλήρωση της θέσης.
Κατά συνέπεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΝ, εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ, κάλεσε την πρώτη επιλαχούσα να αναλάβει καθήκοντα, η οποία όμως δεν δέχτηκε. Στη συνέχεια κάλεσε ως όφειλε  τη δεύτερη επιλαχούσα (3η κατά σειρά βάσει προσόντων στη διαδικασία), η οποία και αποδέχτηκε τη θέση. Δηλαδή η συγκεκριμένη υποψήφια κατέλαβε τη θέση αυτή απολύτως νόμιμα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης, ο οποίος είχε ήδη καταρτιστεί από το 2018.
Να σημειωθεί πως το ΔΣ της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Ναυπακτίας παραμένει έως σήμερα το ίδιο με εκείνο της θητείας του κ. Λουκόπουλου, αφού η νέα δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην αντικατάστασή του.
Κύριε Κοτσανά, μετά από αυτά γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι αυτά που δημόσια γράψατε σε βάρος μου αλλά και σε βάρος τόσων προσώπων είναι ψευδή και συκοφαντικά, δημιουργούν δε εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινωνία. Σε καμία περίπτωση ο δρόμος ο οποίος διαλέξατε δε συνιστά πολιτική αντιπαράθεση και ορθή αντιπολιτευτική τακτική. Αναμένω άμεσα να ανακαλέσετε όσα σε βάρος μας δημόσια γράψατε, τα οποία βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη τόσων ανθρώπων. Σε διαφορετική περίπτωση για τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές πρέπει να επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.
Τώρα που οι πολίτες γνωρίζουν ας εξάγουν τα συμπεράσματά τους».
Η απόφαση στο «Διαύγεια» του δήμου
Στην απάντησή του ο κ. Τσουκαλάς περιγράφει τα γεγονότα της υπόθεσης, για τα οποία συζήτησε το ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Ναυπακτίας την προηγούμενη εβδομάδα, εκθέτοντας στην ουσία, βάσει των λεγομένων του πάντα, τον πρώην αντιδήμαρχο, αφού μιλά για διαδικασίες που ήταν δρομολογημένες και αποφασισμένες από το 2018. Στο «Διαύγεια» του δήμου, μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει αναρτημένη η απόφαση της ΚΕΔΝ, για την οποία έγινε και η καταγγελία του κ. Κοτσανά, όπου πράγματι, βάσει και των όσων αναφέρονται, πιστοποιούνται τα όσα αναφέρονται στην απάντηση Τσουκαλά.
«Ραντεβού στου δημοτικό συμβούλιο»
«Στην πολιτική δειλία του κ. Τσουκαλά θα απαντήσω με ένα στίχο: Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ. Ραντεβού αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο». Αυτή ήταν η απάντηση του Ανδρέα Κοτσανά στη σελίδα του στο fb μετά από την απάντηση του νυν αντιδημάρχου, και το θέμα, όπως αναμενόταν, συζητήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, αρχικά στο στάδιο των ερωτήσεων από τον αντιδήμαρχο Ντίνο Τσουκαλά, παραπέμποντας το σώμα στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αλλά και στον πρόεδρο της ΚΕΔΝ, Παναγιώτη Κονίδα, προκειμένου να δοθούν οι όποιες διευκρινήσεις. «Δεν είμαι πολιτικά δειλός», είπε απευθυνόμενος προς τον Α. Κοτσανά, συνεχίζοντας με νόημα: «…αλλά και ούτε πολιτικά αφελής». Παίρνοντας το λόγο ο πρώην αντιδήμαρχος, επιχείρησε να προκαλέσει την πλειοψηφία του δήμου να συζητήσει το θέμα εκτενώς στο δημοτικό συμβούλιο, πράγμα που έγινε τελικά, χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού η πρότασή του έγινε δεκτή από όλους τους δημοτικούς συμβούλους.
Υπέρ της διαδικασίας πρόσληψης ο Π. Κονίδας
Και ενώ μεταξύ των δύο ανδρών υπήρξε διαφωνία για το ποιος πρέπει να κάνει την εισήγηση, η λύση δόθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΝ, ο οποίος πήρε το λόγο εξηγώντας αναλυτικά το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία της πρόσληψης. Είπε πως στην Κοινωφελή, βάσει και του προγράμματος των ΚΔΑΠ, ο αριθμός των εργαζομένων είναι σε αντιστοιχία με τα ωφελούμενα παιδιά, αναφερόμενος στη συνέχεια στα γεγονότα βάσει των οποίων φτάσαμε στην πρόσληψη της αδελφής του αντιδημάρχου. Όπως είπε ο Π. Κονίδας, ο διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη θέση έγινε τον Οκτώβριο του 2018, όταν και καταρτίστηκε και ο πίνακας των συμμετεχόντων βάσει των μορίων που έλαβαν. Εξήγησε ότι η θέση καλύφθηκε τότε από την πρώτη της σειράς, η οποία όμως προ λίγων ημερών παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα, βάσει και του νόμου, να ανατρέξει το ΔΣ της Εταιρείας στα επιλαχόντα πρόσωπα. Έτσι και έγινε, με την πρώτη επιλαχούσα να μην αποδέχεται τη θέση, άρα να οδηγείται η διαδικασία στη δεύτερη, η οποία και την έκανε δεκτή. «Ήμασταν υποχρεωμένοι να πάμε έτσι», πρόσθεσε ο πρόεδρος, για να απαντήσει μάλιστα στο Σπ. Τσέλιο πως η Κοινωφελής δεν μπορούσε να μην κάνει τη συγκεκριμένη πρόσληψη.
Η ένσταση Σιαμαντά και τα συγχαρητήρια Λουκόπουλου
«Βάσει νόμου θα έπρεπε να γίνει και πάλι προκήρυξη της θέσης», είπε ο Γιώργος Σιαμαντάς, τονίζοντας πως η σύμβαση της εργαζόμενης που παραιτήθηκε έληγε στις 31 Ιουλίου, άρα, ακόμα κι αφού της ανανεώθηκε, από τη στιγμή που παραιτήθηκε θα έπρεπε να ακολουθήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία.  Ο Τάκης Λουκόπουλος παίρνοντας το λόγο δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό καθ’ αυτό, τόνισε όμως πως η πρώην δημοτική αρχή κατάφερε να φέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο δήμο, δημιουργώντας δεκάδες θέσεις εργασίας, αλλά και πρόσθετες δραστηριότητες για τα παιδιά του δήμου. Το μόνο που είπε για τις προσλήψεις, γενικά, είναι πως η ΚΕΔΝ κατάφερε να βρει έναν δίκαιο τρόπο ώστε να γίνονται αυτές, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Κοινωφελούς.
Γ. Μπουλέ: «Στοχευμένη καταγγελία για την υπόληψη κάποιων»
«Η ανακοίνωση βλάπτει το δήμο, αλλά και όλους εμάς», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Μπουλέ, αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο Α. Κοτσανάς, τονίζοντας πως γίνεται μέσω αυτής εσφαλμένη επίθεση κατά της νέας συνδιοίκησης του δήμου, αφού, όπως είπε με έμφαση, το ΔΣ της εταιρείας ακόμα και σήμερα είναι το ίδιο με εκείνο της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Σημείωσε, βέβαια, πως η διαδικασία της πρόσληψης έγινε με σωστό τρόπο, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία και τα λεγόμενα του προέδρου της ΚΕΔΝ, λέγοντας όμως παράλληλα πως οι κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν έγιναν στοχευμένα για να πληγεί η υπόληψη όλων. Είπε επίσης πως η κοινωνία είναι ευαίσθητη σε θέματα τέτοιου είδους, προσθέτοντας πως όσο αυστηρή κι αν είναι μία κριτική, θα πρέπει πάντα να βασίζεται στην αλήθεια και όχι σε ψεύδη, όπως γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.  Ο πρώην δήμαρχος, όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κριτική που είχε ασκήσει η παράταξή του για κάποιες από τις προσλήψεις στην ΚΕΔΝ κατά το παρελθόν, θυμίζοντας στον Α. Κοτσανά πως οι ενστάσεις που είχαν κατατεθεί εστίαζαν στο ότι η διαδικασία δεν περνούσε μέσα από τον ΑΣΕΠ, λέγοντάς του μάλιστα πως εκείνος, ως μέλος της τότε διοίκησης του δήμου και αντιδήμαρχος, την είχε ψηφίσει.
Επιμένει ο Α. Κοτσανάς
Παίρνοντας το λόγο ο Ανδρέας Κοτσανάς είπε αρχικά ότι για τις προσλήψεις της ΚΕΔΝ, μετά από πρωτοβουλία πολίτη της Ναυπάκτου, το θέμα έχει πάει στο διοικητικό εφετείο της Πάτρας, συμφωνώντας και αυτός με το σκεπτικό του Γ. Σιαμαντά για το ότι έπρεπε και πάλι να γίνει διαγωνισμός για την επίμαχη θέση. «Εγώ όμως δεν έθεσα τέτοιο θέμα, αλλά έβαλα το θέμα πολιτικά-ηθικά», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν η πρώτη πρόσληψη επί νέας δημοτικής αρχής να γίνεται για αδερφή αντιδημάρχου. Είπε επίσης πως ο ίδιος ποτέ δεν αναφέρθηκε στο όνομα αυτής, δείχνοντας τον Ντ. Τσουκαλά ως το πρόσωπο που το έπραξε, τονίζοντας για μία ακόμα φορά πως από τον ίδιο δεν ετέθη θέμα νομιμότητας. Μιλώντας προς το Γ. Μπουλέ, τέλος, του είπε πως κατά το παρελθόν η παράταξή του μιλούσε για προσλήψεις βαφτιστηριών, που είχε κάνει η πρώην δημοτική αρχή, μην λέγοντας τώρα τα ίδια, καθώς η Μ. Ζιαμπάτα προορίζεται για πρόεδρος της ΚΕΔΝ.
Β. Γκίζας: «Ούτε θέμα νομιμότητας ούτε ηθικό»
«Χαίρομαι γιατί έστω και τώρα ο κ. Κοτσανάς δεν θέτει θέμα νομιμότητας», είπε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας, προσθέτοντας όμως παράλληλα πως αυτό σημαίνει πως ο πρώην αντιδήμαρχος αντιλαμβανόταν σε κάθε στιγμή τα όσα έλεγε, έχοντας όμως παράλληλα συγκεκριμένο σκοπό που τα έλεγε, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο όλα αυτά να εκτιμηθούν και με άλλη διάσταση. «Δεν μπορεί για μία πολιτική συζήτηση να γινόμαστε συκοφάντες», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το ΔΣ της ΚΕΔΝ είναι το ίδιο με εκείνο της πρώην δημοτικής αρχής, με δικά της μέλη μέσα, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να το ελέγξει.
Απαντώντας για την ηθική διάσταση του θέματος είπε ότι ούτε αυτή υπάρχει καθώς στην περίπτωση που αναφερόμαστε δεν υπήρχε το δικαίωμα της επιλογής άλλου προσώπου, καθώς έτσι ορίζεται από το νόμο. «Το έχετε αντιληφθεί αλλά κωφεύετε για να αποφύγετε την παραδοχή», είπε προς τον Α. Κοτσανά, προσθέτοντας πως εάν δεν γινόταν η πρόσληψη τότε θα υπήρχε παράβαση καθήκοντος. Απαντώντας στη συνέχεια στο επιχείρημα του Γ. Σιαμαντά είπε πως η συγκεκριμένη πρόσληψη δεν θα μπορούσε να γίνει μέσα από νέα διαγωνιστική διαδικασία καθώς αναφέρεται σε ήδη υπάρχουσα θέση και όχι νέα, η σύμβαση της οποία μπορεί να έληξε στα τέλη Ιουλίου, όμως ανανεώθηκε, άρα συνέχισε να είναι σε ισχύ. «Υπάρχει κάτι μεμπτό σε αυτή τη διαδικασία;», ρώτησε ο Β. Γκίζας τον Τ. Λουκόπουλο, τονίζοντας πως γίνεται φανερό από όλους πως δεν τίθεται θέμα ούτε νομιμότητας αλλά και ούτε ηθικής. «Να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις όταν αντιλαμβανόμαστε το άτοπο, αυτό είναι πολιτική δειλία», είπε ο δήμαρχος προς τον Α. Κοτσανά, λέγοντάς του πως θα περίμενα από τον ίδιο να ζητήσει μία συγγνώμη από αυτούς που προσέβαλε με τα λόγια του.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme