19.6 C
Nafpaktos
Tuesday, April 23, 2024
spot_img
spot_img

Συνέντευξη του Γιάννη Νταουσάνη: «Η Ναυπακτία βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και χρόνια»


Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Νταουσάνης μιλά στην «ε» για την ανταπόκριση της πρότασής του, για τον πήχη που έχει θέσει η παράταξή του, για τα βασικά στοιχήματα του δήμου την επόμενη θητεία, αλλά και για το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής. 

Κύριε Νταουσάνη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, τι γεύση σας αφήνει η έως σήμερα προεκλογική περίοδος, και μιλάμε για το κλίμα που πηγαίνουμε προς τις κάλπες…
Η προεκλογική περίοδος μέχρι στιγμής διεξάγεται στο αναμενόμενο. Οι τόνοι φαινομενικά είναι χαμηλοί, όμως δεν παύουν να υπάρχουν κάποιες παρεκτροπές γκρίζας προπαγάνδας, είτε από υποψήφιους δημάρχους, είτε από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους είτε από συγκεκριμένα ΜΜΕ, θέλοντας έτσι να επηρεάσουν τον αναποφάσιστο ψηφοφόρο. Μάλιστα έχουμε και εκτιμήσεις γυρολόγων στα καφενεία, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, δημιουργώντας έτσι κλίμα υπέρ του ενός ή του άλλου συνδυασμού. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δεν επηρεάζεται από αυτές τις «κατευθυνόμενες» προβλέψεις. Σε λίγες μέρες θα «μιλήσει» η κάλπη.
Δυστυχώς και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό, σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των υποψήφιων δημάρχωνκαι αυτό γιατί κάποιοι συνυποψήφιοί μου, μεταξύ των οποίων και ο κ. δήμαρχος, απέφυγαν να προσέλθουν σε αυτόν, βρίσκοντας συνεχής δικαιολογίες, δείχνοντας μ’ αυτό τον τρόπο πόσο φοβικοί είναι σε μια τέτοια δημοκρατική διαδικασία, γιατί προφανώς αν εκτίθεντο θα διαπίστωναν οι συμπολίτες μας ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Η δική σας πρόταση για την επόμενη ημέρα της διοίκησης του δήμου έχει ανταπόκριση;
Φυσικά και έχει ανταπόκριση. Γιατί οι συνεργάτες μου και εγώ, δεν θα σταθούμε μόνο στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη του δήμου μας, καταστώντας τη Ναύπακτο και τη Ναυπακτία τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, προβάλλοντας οργανωμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ναυπάκτου και της Ναυπακτίας, αναδεικνύοντας το ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου, αξιοποιώντας το παραλιακό μέτωπο και τον ορεινό όγκο της Ναυπακτίας, βάζοντας, επίσης, ως προτεραιότητα τη μετονομασία του δήμου, ώστε να συμπεριλαμβάνεται η ονομασία Lepanto, «μια ονομασία που θα την κάνει προορισμό, αξιοποιώντας έτσι την Ναυμαχία του Lepanto, μια κορυφαία ιστορική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας και που μ’ αυτό το όνομα η πόλη μας είναι γνωστή στο εξωτερικό», προβάλλοντας τα τοπικά μας προϊόντα.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα είναι η μετονομασία του δήμου και από τις πρώτες ενέργειές μας η προβολή του δήμου μας και των τοπικών μας προϊόντων τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Απλές κινήσεις, αλλά ουσίας. Απορώ γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει. Ταυτόχρονα, θα δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, ώστε στα επόμενα χρόνια το παραλιακό μας μέτωπο να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μετατραπεί σε αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τη Ναυπακτία. Επίσης θα φροντίσουμε να ενωθεί η Ναυπακτία με το Καρπενήσι, με ένα πολύ καλό οδικό άξονα από Ναύπακτο, Παλαιόσκαλα, Ανεμάκι, Πλάτανο Αράχωβα, μειώνοντας τα χιλιόμετρα και τις στροφές, κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό στον ορεινό όγκο που τόσο το έχει ανάγκη.Ψηλά στην ατζέντα μας, επίσης,  βρίσκεται η αξιοποίηση των  εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου, οι οποίοι ανήκουν βέβαια στο ΤΑΙΠΕΔ, όμως ο δήμος μας θα πρέπει να έχει τον πρώτο και κύριο λόγο και όχι μόνο η κεντρική εξουσία. Οι συμπολίτες μου λοιπόν γνωρίζουν ότι όταν βάζω κάτι ως στόχο το πετυχαίνω και πιστέψτε με η Ναυπακτία θα αλλάξει αν εκλεγώ Δήμαρχος.

Επενδύετε πολύ στις ημέρες και στα έργα που έγιναν επί ημερών σας στο δήμο Ναυπάκτου, την περίοδο 2003-2006. Γυρίζει ο κόσμος τόσο πίσω, κάνει αναδρομές στο παρελθόν ώστε οι αναφορές σας να έχουν και τον αντίστοιχο αντίκτυπο που θα θέλατε; 
Συγκρίνοντας τη θητεία μου ως δήμαρχος (2003-2006), με όλες τις θητείες μαζί των επόμενων δημάρχων (2007-2019), θέλω να αναδείξω ότι αν κάποιος θέλει, έχει την διάθεση, είναι άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων, τότε μπορεί να κάνει πολλά έργα σε μια τετραετία και αυτά να είναι υπαρκτά και να μην έχουν μείνει στα χαρτιά…ότι θα γίνουν. Η Ναύπακτος είχε αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο τότε.
Επίσης, πιστεύω ότι υποχρέωση του κάθε δημάρχου, είναι να μην καταπιάνεται μόνο με τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά να δουλεύει  και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιοχής, οργανωμένα, αποφασιστικά και διεκδικητικά. Κύριε Καρανικόλα, δεν μου λέει κάτι το να είμαι δήμαρχος για τον τίτλο και μόνο. Η στασιμότητα και η απραξία δεν μου ταιριάζουν. Η χαρά μου είναι να δημιουργώ, να κάνω όσο το δυνατό περισσότερα έργα για τον δήμο μου, να προσφέρω.Αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου και γι’ αυτόν ζω. Αυτό κάνω από το 1982 που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση είτε ως πρόεδρος της κοινότητας Σκάλας, είτε ως δήμαρχος. Αφήνω το έργο μου να μιλά.

Πώς αποτιμάτε το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής; Οι άνθρωποί της μιλούν για έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και για έναν δήμο που αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο…
Κύριε Καρανικόλα, αν στο δήμο μας είχαν γίνει έργα 64.000.000 ευρώ, όπως λέει ο κ. δήμαρχος, τότε η περιοχή μας θα είχε αλλάξει όψη, την αλλαγή θα την βλέπαμε όλοι μας και πιστέψτε με δεν θα ήμουνα υποψήφιος δήμαρχος. Μία πενταετία σχεδόν έχει περάσει –η μοναδική δημοτική αρχή που εκλέχτηκε για 5 χρόνια, -πριν  η διάρκεια κάθε δημοτικής αρχής ήταν 4 χρόνια-και ξαφνικά τους τελευταίους μήνες ο κ. δήμαρχος μας βομβαρδίζει με προτάσεις και έργα που …περιμένουμε να εγκριθούν και που θα…γίνουν στο μέλλον. Υπόσχεται έργα για να τον ψηφίσουν. Η σημερινή δημοτική αρχή πρέπει να κριθεί για το έργο που έχει πράξει. Κρίνεσαι γι’ αυτά που έχεις κάνει. Η εγκατάλειψη στην πόλη και στα χωριά μας είναι φανερή , αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά οι συμπολίτες μου. Έλλειψη οργάνωσης και διοίκησης υπήρξε στην διάρκεια αυτής της θητείας. Πόσο δημόσιο χρήμα έχει κατασπαταληθεί από εδώ και από εκεί, χωρίς κανένα προγραμματισμό; Πόσα λεφτά χρωστά ο δήμος σε ιδιώτες που του έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες του; Ο δήμαρχος όλα αυτά τα χρόνια, παρακολουθούσε αμήχανα τα στελέχη του να ασχολούνται ο καθένας με τις προσωπικές του φιλοδοξίες και όχι με τα θέματα του δήμου, δεν μπορούσε να τα ελέγξει,  φιλοσοφία του ήταν το «αφήνουμε και το προσπερνάμε». Να θυμίσω ότι πριν από δύο μήνες εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και νέα μέλη της οικονομικής επιτροπής, γιατί ο δήμος δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το βασικό διακύβευμα αυτών των εκλογών και γιατί; 
Η αλλαγή νοοτροπίας, η συνεργασία, οι στόχοι, ο προγραμματισμός και η συνέχεια, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει, η Ναυπακτία βρίσκεται σε μια στασιμότητα εδώ και χρόνια και αν θέλουμε να την αλλάξουμε πραγματικά, τότε θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η επόμενη ημέρα της Ναυπακτίας και η διοίκηση του τόπου θα προκύψει μέσα από συνεργασίες. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα, δεδομένων και των έως σήμερα συνθηκών.
Δεν ξέρω αν ένας νόμος μπορεί να αλλάξει την νοοτροπία χρόνων. Πάντως οι συνεργάτες μου και εγώ είμαστε έτοιμοι. Πάντα ήμουνα υπέρ των συνεργασιών ακόμα και με το προηγούμενο σύστημα. Λόγω των συνεργασιών που θα προκύψουν την επομένη μέρα των εκλογών, ο δήμαρχος λοιπόν που θα εκλεγεί θα πρέπει έχει περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την τοπική αυτοδιοίκηση,  να γνωρίζει τις ανάγκες της πόλης μας και των χωριών μας, να έχει εμπειρία, να μπορεί να συνθέτει, να ακούει, να είναι συναινετικός, να έχει το θάρρος να υλοποιεί τις σωστές προτάσεις των άλλων, να έχει πειστικά επιχειρήματα για ότι προτείνει, να είναι διεκδικητικός. Αν εκλεγώ δήμαρχος,  πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Που έχετε βάλει τον πήχη ως παράταξη για αυτές τις εκλογές; 
Στόχος μας είναι η δεύτερη Κυριακή και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συμπολίτες μας θα μας δώσουν τη δυνατότητα.

Αν σας ζητούσα να μου ιεραρχήσετε τα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας για το δήμο Ναυπακτίας, τα οποία η επόμενη θητεία θα πρέπει να προωθήσει, ποια θα ήταν αυτά; 
Κύριε Καρανικόλα, τα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας είναι πολλά, λόγω του ότι μέχρι σήμερα γίνεται μια απλή διαχείριση του δήμου. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω το ένα ή το άλλο. Για μένα όλα είναι σημαντικά. Π.χ αν εκλεγώ δήμαρχος δεν θα ασχοληθώ αμέσως με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, που εδώ και 13 χρόνια παραμένει στα αζήτητα, γιατί κάποιους προφανώς τους βολεύει αυτό; δεν θα ασχοληθώ με την επαναλειτουργία του ΤΕΙ που εδώ και 13 χρόνια οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν κατάφεραν να του παραχωρήσουν χώρο για τις οριστικές εγκαταστάσεις του; δεν θα ασχοληθώ με το κυκλοφοριακό, με την ανάπτυξη του δήμου μας, όπως σας προανέφερα , με την καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου; Για μένα όλα είναι σημαντικά. Πολλά πρέπει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να δουλέψουμε νυχθημερόν για να τα καταφέρουμε. Και αυτό θα κάνω.

Και κλείνοντας, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα θέλατε να μεταφέρετε στους αναγνώστες μας λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες; 
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να ψηφίσουν νηφάλια, με σοβαρότητα και με ώριμη σκέψη, γιατί στις 26 Μάη είναι αυτοί που αποφασίζουν για το αν θα υπάρχει μια ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ του δήμου τα επόμενα χρόνια ή αν θα συνεχιστεί η στασιμότητα. Πριν ψηφίσουν θα πρέπει να σκεφτούν ότι υπάρχουν κάποιοι, εδώ και χρόνια,  που τους ζητούν την ψήφο για να εκλεγούν και μόλις πετύχουν τον στόχο τους και εκλεγούν, τους  επιστρέψουν τη ψήφο μέχρι τις επόμενες εκλογές που θα ξαναεμφανιστούν για να τους την ξαναζητήσουν. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου δεν ήξερα, δεν γνώριζα, έκανα λάθος, γιατί η απόφασή τους αυτή θα ακολουθεί το δήμο για τα επόμενα 4 χρόνια. Όπως μας ακολούθησε γι’ αυτή την πενταετία. Γιατί το 2014 η κοινωνία ψήφισε με το κριτήριο  ότι ο  νυν δήμαρχος είναι καλός άνθρωπος και ιδού το αποτέλεσμα. Μας γνωρίζετε όλους, γνωρίζετε τις δυνατότητες του καθενός μας, γι’ αυτό αποφασίστε ανάλογα.  Πάντως για τον τόπο δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για πειραματισμούς. Ζητάω, λοιπόν την ψήφο σας και δεσμεύομαι ότι με ανιδιοτέλεια, όπως το έχω κάνει και στο παρελθόν, μαζί με τους συνεργάτες μου, θα διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας  στην υπηρεσία του τόπου μας για να τον φτάσουμε εκεί που του αξίζει γιατί δεν συμβιβαζόμαστε με κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζει η Ναυπακτία μας. 

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme