20.3 C
Nafpaktos
Friday, September 29, 2023
spot_img
spot_img

Τα οικονομικά του δήμου Ναυπακτίας δημιουργούν συζήτηση-Μία αναμόρφωση με πολλές προεκτάσεις

spot_img


Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, είχε στην ημερήσια διάταξη και μία… κλασική αναμόρφωση προϋπολογισμού. Όπως τόνισε στην εισήγησή του, όμως, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου, το αποθεματικό του δήμου είναι σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ παράλληλα δεν είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή πρόβλεψη η οποία να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό για πολύ βασικά ζητήματα, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων που ήρθαν στην πορεία του χρόνου στο δήμο. Ο αντιδήμαρχος τόνισε επίσης πως κωδικοί βασικών αναγκών του δήμου μηδένισαν από τον Αύγουστο, θέτοντας ένα ακόμα σημαντικό θέμα, αυτό των αιτημάτων ιδιωτών για πληρωμή, καθώς εκτέλεσαν εργασίες ή έκαναν προμήθειες, κατά τα λεγόμενά τους, μετά από προφορική εντολή αντιδημάρχου. Τα παραπάνω δεν έγιναν, όπως ήταν λογικό, δεκτά από στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, ανοίγοντας έναν άκρως ενδιαφέρον κύκλο συζήτησης, η οποία σε ορισμένες της προεκτάσεις φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια. Ειδικά τα θέματα με τις προφορικές εντολές, που ετέθησαν, αλλά και της μη πρόβλεψης για βασικές ανάγκες του δήμου, ανοίγουν ενότητες που άπτονται από τη μία του κακού προγραμματισμού και της κακής διαχείρισης, κι από την άλλη έως και την παράβαση καθήκοντος.

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού αποτελεί ένα θέμα συζήτησης που σχεδόν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο απασχολεί το σώμα. Σε αυτό της Τρίτης, στο δήμο Ναυπακτίας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου άδραξε την ευκαιρία και μίλησε τόσο για την τακτική αυτή, όσο και για την εικόνα των οικονομικών του δήμου σήμερα, η οποία όπως είπε δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ο κ. Παπαβασιλείου είπε καταρχάς πως το αποθεματικό του δήμου αυτή τη στιγμή είναι κάτι παραπάνω από 4.000 ευρώ, τονίζοντας παράλληλα πως η συντριπτική πλειοψηφία των κωδικών που αφορούν βασικές δαπάνες έχουν μηδενίσει από τον Αύγουστο. Μίλησε συγκεκριμένα για τη μισθοδοσία, τη βασική αφορμή της αναμόρφωσης, σημειώνοντας πως στην πορεία του έτους ήρθε στο δήμο νέο προσωπικό, πχ μέσω κινητικότητας, χωρίς όμως να υπάρχει και η παράλληλα πρόβλεψη πιστώσεων στον προϋπολογισμό.
Ο κακός προγραμματισμός και η προφορικές εντολές
Συνεχίζοντας ο αντιδήμαρχος στάθηκε στο ότι ενώ ο εορτασμός της Ναυμαχίας για το 2018 κόστισε 67.000 ευρώ, για φέτος υπήρχαν περίπου τα μισά, ενώ για άλλες βασικές γιορτές της ορεινής Ναυπακτίας το φθινόπωρο (πχ Τσίπουρο -κάστανο) δεν υπήρχαν καν κωδικοί. «Καλοπροαίρετα δεν αποδίδουμε πρόθεση, όμως μιλάμε για κακό προγραμματισμό», πρόσθεσε ο Σ. Παπαβασιλείου, δίνοντας συνέχεια στην τοποθέτησή του σε μία ακόμα παράμετρο, εξίσου σημαντική. Μίλησε συγκεκριμένα για τους ιδιώτες οι οποίοι προσέρχονται καθημερινά στο δήμο και ζητούν χρήματα για εργασίες ή προμήθειες οι οποίες έγιναν μετά από εντολή αντιδημάρχου, και με την υπόσχεση πληρωμής μέσω μίας μελλοντικής ανάθεσης.  Επ’ αυτών, κατέληξε ο αντιδήμαρχος, ο δήμος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να βρει από τη μία τρόπο να ελέγξει το τι και σε τι έκταση έγινε, αλλά και το πώς θα τους πληρώσει.
Ποιος έγινε τις εντολές;
«Ποιος αιρετός έδωσε τις εντολές αυτές;», ρώτησε ο Γ. Σιαναντάς, με το Σ. Παπαβασιλείου να του απαντά ότι δεν φωτογραφίζει πρόσωπα, απλά αναφέρει το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο δήμο από τέτοιου είδους υποθέσεις. «Δεν το δέχομαι αυτό, γιατί μπορεί να συνεπάγεται παράβαση καθήκοντος», ανταπάντησε ο πρώην αντιδήμαρχος, με το Γ. Γούλα ακολούθως να ρωτά για το ποσό που ανέρχονται αυτές οι απαιτήσεις, και το Σ. Παπαβασιλείου να του απαντά ότι έως ώρας είναι περίπου της τάξεως των 40.000 ευρώ. Παίρνοντας το λόγο ο πρώην δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος τόνισε πως ο δήμος είναι σε άριστη κατάσταση, βάσει και των όσων ο ελεγκτής ανέφερε στην έκθεσή του, εξηγώντας τη μείωση των αποθεματικών με το ότι ήρθε νέο προσωπικό το οποίο απορρόφησε αρκετά χρήματα από αυτά.  

Τα συγχαρητήρια
«Συγχαίρω το νέο αντιδήμαρχο για την πολύ καλή προετοιμασία του», είπε ο Α. Κοτσανάς, λέγοντας παράλληλα πως το οικονομικό κεφάλαιο του δήμου, και δη η υπηρεσία, είναι μία παθογένεια που δύσκολα μπορεί να σπάσει. Ο πρώην αντιδήμαρχος είπε επίσης πως η πρώην δημοτική αρχή είχε περιθώριο 3 μηνών για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, κάνοντας λόγο για πλημμέλεια ερετών και υπαλλήλων όσον αφορά την πρόβλεψη για την κάλυψη των βασικών αναγκών. «Το σύστημα των οικονομικών του δήμου και ο προϋπολογισμός δεν είναι στατικό σύστημα αλλά δυναμικό», είπε ο Νίκος Δημητρόπουλος, με το Θ. Κοτρωνιά να επανέρχεται, και να τονίζει πως και στη δική του Δ/νση δεν υπήρχαν χρήματα για βασικές ανάγκες.
Η ανησυχία
«Είναι εντυπωσιακό το πώς εισπράττει συγχαρητήρια ο αντιδήμαρχος από την αντιπολίτευση κι αυτό είναι ανησυχητικό», είπε ο Γ. Μπουλές, στρέφοντας τα βέλη του προς το Α. Κοτσανά για τον οποίο τόνισε πως έχει δώσει εξετάσεις αναξιοπιστίας γύρω από το θέμα κατά το παρελθόν. «Προφανώς έχουν δοθεί προφορικές δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο πρώην δήμαρχος, κρούοντας τον κώδωνα προς τη νέα δημοτική αρχή, καθώς, όπως είπε, δεν θα πρέπει να ξεπλύνει διαδικασίες του παρελθόντος μέσω των καλοπιασμάτων. Συνεχίζοντας το μπαράζ αναφορών του κατά της πρώην διοίκησης τόνισε πως ξόδεψε όλα τα χρήματα του δήμου προεκλογικά, με την ελπίδα πως εάν επανεκλεγεί θα βρει τη λύση, αλλιώς, όπως και έγινε, θα πρέπει να την ψάξουν οι επόμενοι. Ο Γ. Μπουλές, συνεχίζοντας,  και απαντώντας στον Τ. Λουκόπουλο είπε πως θα πρέπει να περιμένει την έκθεση του 2019 από τον ελεγκτή, ενώ τέλος έψεξε την προηγούμενη δημοτική αρχή για το ότι άδειασε τα αποθεματικά του δήμου, μην έχοντας μάλιστα στα ταμεία του δύο μισθούς υπαλλήλων, όπως είναι υποχρεωμένος.
Να δει με προσοχή ο δήμος τις απαιτήσεις των ιδιωτών, καθώς το παρελθόν έχει δείξει πως πληρώνονται και με τόκο, μέσω δικαστηρίων, ζήτησε ο Γιώργος Γούλας, σημειώνοντας παράλληλα προς το Θ. Κοτρωνιά πως η Δ/νση Περιβάλλοντος έχει δικό της προϋπολογισμό, καθώς έχει ανταποδοτικά χρήματα, κάτι που σημαίνει πως με λελογισμένη χρήση των πραγμάτων τα χρήματα της επαρκούν, αρκεί να σταματήσουν σπατάλες του παρελθόντος.  Συγχαρητήρια προς τον αντιδήμαρχο Οικονομικών για την εισήγησή του έδωσε και ο Νίκος Ασημακόπουλος, λέγοντάς του όμως πως δεν θα έπρεπε να ανοίξει το θέμα των οικονομικών απαιτήσεων ιδιωτών εάν δεν είχε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή του. Στρεφόμενος προς το Γ. Μπουλέ του είπε πως ο δήμος Αντιρρίου έφερε στον ενιαίο δήμο 1.75 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αυτό να μεταφραστεί σε έργα, τονίζοντας μάλιστα πως η αποπληρωμή του χρέους, για την οποία λίγο πριν μίλησε, έγινε από το κράτος λόγω μνημονίων.
Η εξήγηση για τις μη… προβλέψεις
«Για να γίνουν δαπάνες θα πρέπει να υπάρχουν πιστώσεις εξασφαλισμένες, επομένως όλα είναι οκ», είπε ο Γ. Σιαμαντάς για τα επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τονίζοντας πως το ερώτημά του παραμένει αναπάντητο για το ποιος αντιδήμαρχος έδινε προφορικές εντολές. Για τη Ναυμαχία είπε πως φέτος τα έξοδα θα είναι λιγότερα καθώς υπήρχε από πέρυσι έτοιμο υλικό (πχ ηχογραφήσεις και σενάριο), σημειώνοντας  παράλληλα πως οι αναμορφώσεις που γίνονται για τις άλλες γιορτές είναι από κωδικούς της ίδιας Δ/νσης.
Και λίγο από πολύ… παρελθόν
Για την ανάγκη ανανέωσης του στόλου του δήμου, προκειμένου να πάψουν τα περιττά έξοδα, μίλησε ο Θ. Κοτρωνίας, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα και για το άμεσο μέλλον, ενώ ο Α. Κοτσανάς, πέρασε εκ νέου στην επίθεση, με αφορμή τα λεγόμενα του Γ. Μπουλέ, λέγοντας πως ο ίδιος είναι υπέρ όλων των ελέγχων που αφορούν τις δικές του ημέρες. «Να ελέγξουμε και το πώς μπήκαμε στην πολιτική, αλλά και το πώς βγαίνουμε από αυτή», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήρθε σε σύγκρουση με συμφέροντα της περιοχής, κάτι που πλήρωσε και εκλογικά. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω αναφέρθηκε στην περίπτωση της ΑΝΝΑ, επί δήμου Ναυπακτίας, για την οποία όπως είπε ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπου κανένας όμως δεν πήγε στον εισαγγελέα, για να του απαντήσει επ’ αυτού ο Γ. Μπουλές πως επί ημερών του έγινε η εκκαθάρισή της, όταν η τότε αντιπολίτευση τον κατηγορούσε πως «βαρά κανόνι».
Το ερώτημα γιατί επιλέχτηκε να τραβηχτούν χρήματα από την προβολή του δήμου, για να καλυφθούν άλλες υποχρεώσεις, έθεσε ο Γ. Ασημακόπουλος, με τον αντιδήμαρχο να του απαντά ότι ήταν στην παρούσα φάση μία πολιτική επιλογή, ενώ με τη συζήτηση να οδεύει προς το τέλος ο Ν. Δημητρόπουλος επανήλθε λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως άλλο είναι η καλή οικονομική κατάσταση του δήμου, για την οποία μιλά η πρώην δημοτική αρχή, κι άλλο η ταμειακή της, η οποία σήμερα παρουσιάζει στενότητα λόγω συγκεκριμένων συνθηκών.
Το θέμα της αναμόρφωσης εν τέλει ψηφίστηκε ομόφωνα από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ήταν όμως μία καλή ευκαιρία για μία πρώτη συζήτηση γύρω από τα οικονομικά του δήμου, η οποία μάλιστα άνοιξε θέματα τα οποία απ’ ότι φαίνεται θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme