16.1 C
Nafpaktos
Thursday, December 8, 2022
spot_img
spot_img

«Τα προβλήματα του τόπου και δικά μου προβλήματα»-Ο υποψήφιος δήμαρχος Β. Γκίζας μιλά στην «ε»


Ο υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας μιλά στην «ε» λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σχολιάζει την προεκλογική περίοδο που διανύσαμε, τον πως ο ίδιος την έζησε, τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου του, ενώ δίνει απάντηση και σε όσους κρίνουν επιλογές υποψηφίων του. Παράλληλα μιλά για την επόμενη μέρα του δήμου, το γιατί ο κόσμος θα πρέπει να επιλέξει την παράταξή του, καθώς και για το πώς στέκει κριτικά απέναντι στο έργο της δημοτικής αρχής. 

Κύριε Γκίζα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την κρίσιμη εκλογική μάχη της Κυριακής. Αποτιμήστε μας λίγο την προεκλογική περίοδο, έχοντας στο επίκεντρο την παράταξή σας… 
Μπορώ να σας πω καταρχάς πως προσωπικά είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη αποδοχή που είχε από την αρχή η πρότασή μας από τον κόσμο. Μία αποδοχή μάλιστα η οποία κορυφώθηκε με το πέρασμα του καιρού, σε σημείο που σήμερα να μιλάμε, όχι μόνο εμείς αλλά σχεδόν όλοι, για μία παράταξη η οποία την ερχόμενη Κυριακή θα αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη. Αυτή η αίσθηση, πρέπει να σας πω, η οποία είναι διάχυτη προφανώς μας κάνει χαρούμενος, από την άλλη όμως μας γεμίζει και με ευθύνη καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τι συνεπάγεται.
Σε όλους αυτούς του μήνες, ερχόμενοι σε επαφή με τον κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου μας, είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα για το τι ισχύει σήμερα και τι όχι στη Ναυπακτία. Η συγκέντρωση αυτού του όγκου των πληροφοριών, στη συνέχεια, αποτέλεσε και τη μεγάλη μας δεξαμενή μέσα από την οποία πήραμε τα στοιχεία και καταρτίσαμε το πρόγραμμά μας, ένα πλήρες πρόγραμμα το οποίο έχουμε δώσει πλέον στους πολίτες, το οποίο έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό το ότι είναι ρεαλιστικό.
Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην σταθώ και στο ψηφοδέλτιο το οποίο φτιάξαμε ως παράταξη, το οποίο αποτελείται από άξια στελέχη, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ασχολούνται πρώτη φορά με τα κοινά της περιοχής μας, φέροντας μαζί με την ορμή τους νέες ιδέες και πολύ όρεξη για δουλειά.
Αυτά είναι και τα τρία σημεία τα οποία ξεχωρίζω από τη μέχρι σήμερα πορεία της παράταξής μας….

Μιας και αναφέρεστε στον συνδυασμό, η λίστα των υποψηφίων, δεδομένων και των συνθηκών, είναι η καλύτερη δυνατή; Ή μήπως με τους τόσους παράλληλους συνδυασμούς σας έμεινε ανικανοποίητο και κάτι που δεν καταφέρατε; 
Από την πρώτη στιγμή, όταν και μας απασχόλησε το τι ψηφοδέλτιο θα φτιάξουμε, θέσαμε ως στόχο να είναι μεν ισορροπημένο, βάσει κάποιων χαρακτηριστικών, όμως ταυτόχρονα να κυριαρχεί το στοιχείο των νέων ανθρώπων. Θέλαμε όλοι στο σύνολό τους να είναι πρόσωπα που θα έχουν αποδείξει την αξία τους μέσα από την επαγγελματική τους ενασχόληση, αλλά και τη εν γένει παρουσία τους στον κοινωνικό στίβο της περιοχής. Σήμερα, έχοντας κάνει γνωστά και τα 42 ονόματα που είναι υποψήφιοι με τη «Συνεργασία Πολιτών», εκτιμώ ότι όλοι μπορούν να πουν ότι καταφέραμε αυτό που θέλαμε.
Φυσικά, στη λίστα των υποψηφίων μας δεν γινόταν να μην είναι και έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, τα οποία θα βοηθήσουνε με τις γνώσεις τους στην επόμενη ημέρα του δήμου. Έτσι λοιπόν έγιναν και τέτοιες επιλογές, πολύ λίγες, αλλά ταυτόχρονα καλά αξιολογημένες.

Επ’ αυτών των επιλογών, μας είχατε πει στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρήσατε ως υποψήφιος δήμαρχος ότι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σήμερα, όμως, δεχόσαστε κριτική για κάποιες εξ αυτών. Τι απαντάτε; 
Όπως σας είπα και λίγο πριν, ήταν επιλογές οι οποίες έγιναν κατόπιν αξιολόγησης, και αφού εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας. Οι άνθρωποι λοιπόν που έχουν παρελθόν στα κοινά μας, και που σήμερα είναι στο ψηφοδέλτιό μας, έχουν αποδείξει μέσω της πορείας τους το ποιοι είναι, και μεγαλύτερη απόδειξη επ’ αυτού δεν είναι άλλη από την αποδοχή που έχουν εδώ και χρόνια από την τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνονται. Και να  σας πω και κάτι ακόμα, το οποίο είναι σημαντικό, όλες αυτές οι συνεργασίες είναι καθαρές και χωρίς προαπαιτούμενα για την επόμενη ημέρα του δήμου, κάτι άλλωστε που θα το δείτε και στην πράξη.
Και θα σας πως και κάτι ακόμα… η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των επιλογών, ενώ η πολιτική η τέχνη της σύνθεσης. Το ψηφοδέλτιό μας λοιπόν είναι τέτοιο που και επιλογές δίνει στον κόσμο, αλλά και σύνθεση επιχειρεί.

Η γενικότερη γεύση που σας αφήνει η έως σήμερα προεκλογική περίοδος; 
Σε προσωπικό επίπεδο θα σας μιλήσω, πέρα από την κόπωση, η οποία είναι φυσιολογικό να υπάρχει, κρατώ ως πολύ σημαντικό στοιχείο την επαφή με τον κόσμο αλλά και τα τόσα σημεία του δήμου που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ με τους συνεργάτες μου. Πρόκειται για μοναδική εμπειρία, καθώς είχα τη δυνατότητα να γίνω δέκτης πολλών πραγμάτων, μέσω των συζητήσεων που κάναμε, που η ματιά ενός απλού επισκέπτη δεν μπορεί να εντοπίσει. Κι αυτό, θέλω να με πιστέψετε, είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη, όχι μόνο για την επόμενη ημέρα του δήμου, αλλά και για μένα τον ίδιο καθώς μαθαίνω ακόμα περισσότερο τον τόπο μου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Κύλησε όπως τη φανταζόσαστε ή είχε εν τέλει και διαφορές; 
Νομίζω ότι στο μυαλό του μέσου ανθρώπου φαντάζει ως κάτι αρκετά ιδιαίτερο, ίσως ακόμα και δύσκολο. Αν όμως δώσεις βάση στα ποιοτικά στοιχεία που θα πρέπει να έχει μία προεκλογική περίοδος, σε συνάρτηση με σένα τον ίδιο, και δεν παρασυρθείς σε δρόμους «επικίνδυνους», τότε το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο.

Γιατί δεν συζητάμε για προγράμματα σε όλη αυτή τη διαδρομή; Είναι ένα από τα μεγάλα κενά που αφήνει πίσω της η προ των εκλογών περίοδος… 
Η διαφορά αυτής της περιόδου με τις προηγούμενες, λόγω και της νέας πραγματικότητας του Κλεισθένη, αλλά και με δεδομένο πως στην περιοχή μας υπάρχουν πλέον οκτώ παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο του κόσμου, μοιραία θα έλεγα πως  οδήγησε τη συζήτηση κυρίως στα πρόσωπα, του ποιος είναι με ποιον δηλαδή, και όχι στα προγράμματα. Βέβαια, εδώ θα σας επαναλάβω κάτι που σας είχα ξαναπεί στην πρώτη μας συνέντευξη. Η συζήτηση για τα προγράμματα έχει μία σχετική ουσία, κι αυτό συμβαίνει γιατί μετά από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις διαπιστώνουμε πως πολλά από αυτά παραμένουν γράμματα κενά. Αυτό δυστυχώς έχει κάνει δύσπιστο τον κόσμο σε πολλά από αυτά που του λέμε την περίοδο πριν από τις εκλογές, κάνοντάς τον να θέλει πλέον μόνο έργα και όχι λόγια. Δεν τον κατηγορώ, αν θέλετε την άποψή μου επ’ αυτού, γι’ αυτό και εμείς δώσαμε στη δημοσιότητα το πρόγραμμά μας, στην αναλυτική του μορφή για το πώς θέλουμε τη Ναυπακτία του αύριο, όμως παράλληλα γνωρίζουμε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι να αντιπαρατεθούμε σήμερα επί των απόψεών μας, αλλά το πώς αύριο θα πάμε να τις εφαρμόσουμε.

Μίας και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, πείτε μας λίγο πως τη φανταζόσαστε υπό τις νέες συνθήκες. Ο νέος νόμος επιβάλει τις συνεργασίες, άρα θα μας οδηγήσει σε νέα πρωτόγνωρα μονοπάτια… 
Θεωρώ ότι κατά την προεκλογική περίοδο το σύνολο των παρατάξεων έδειξε την απαιτούμενη ωριμότητα, κι αυτό είναι σε κάθε περίπτωση μία νότα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα του δήμου. Είμαι αισιόδοξος πως θα αφήσουμε πίσω όλες εκείνες τις αγκυλώσεις που μας χώριζαν σε στρατόπεδα ως κοινωνία, και θα προτάξουμε από εδώ και στο εξής το διάλογο και τη συναίνεση. Και δεν το λέω αυτό επειδή δεν θα μπορεί να γίνει διαφορετικά αλλά γιατί, εάν επιλεγούμε εμείς στο τιμόνι του δήμου, που πιστεύω πως αυτό θα γίνει, έχουμε τον τρόπο να το πετύχουμε αυτό. Προφανώς και είναι θεμιτές οι διαφωνίες, καθώς δεν μπορεί να συμφωνούμε όλοι και για όλα, όμως αυτό είναι άλλο, κι άλλο οι διαφωνίες να προκύπτουν από άλλου είδους κίνητρα. Σε αυτά τα φαινόμενα να είστε σίγουροι πως θα είμαστε σκληροί, στέλνοντάς τα εκεί που τους αρμόζει και εκεί που τα θέλει η κοινωνία… στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στη θεωρία καλή η προσέγγισή σας, όμως δεν μπορεί… έναν προβληματισμό δεν σας δημιουργεί το αβέβαιο της επόμενης μέρας υπό όλα αυτά τα νέα δεδομένα; 
Όσο στο μυαλό μας υπάρχει η αγνή προσφορά και το να βάλουμε πλάτη για τα προβλήματα του τόπου μας, και μόνο γι αυτά, όχι… ούτε προβληματίζομαι, ούτε πολύ περισσότερο φοβάμαι το αχαρτογράφητο. Ως οπαδός της ιδέας που λέει ότι στη διοίκηση τα περισσότερα εξαρτώνται από τον τόνο που δίνει ο επικεφαλής, σας λέω ότι με εμάς σε θέση αρχής η Ναυπακτία θα βαδίσει στο δρόμο που πρέπει, χωρίς μάλιστα πολλά εκ των έσω εμπόδια. Φυσικά κάθε εγχείρημα είναι δύσκολο, δεν πετώ στα σύννεφα, αλλά δεν ζητάμε την ψήφο του κόσμου για να βρούμε στη συνέχεια το πλάνο. Το έχουμε ήδη και είναι… καταδικασμένο να πετύχει γιατί έτσι επιβάλουν οι συνθήκες.

Περιγράψτε μας λίγο τα χαρακτηριστικά που θεωρείτε πως θα πρέπει να έχει ο δήμαρχος και τα οποία προφανώς, για να είστε υποψήφιος, λέτε στον κόσμο πως εσείς καλύπτετε… 
Το χαρακτηριστικό του δημάρχου, και αυτό στο οποίο θα δώσω έμφαση εγώ προσωπικά, είναι ότι θα πρέπει να εργαστεί με ευσυνειδησία, σκύβοντας πάνω στα προβλήματα της περιοχής. Θα πρέπει να τα κάνει και δικά του, και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχάζει όταν παραμένουν άλυτα. Ο δήμαρχος, πέραν αυτού, θα πρέπει να είναι αποφασιστικός στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του, με την υποσημείωση εδώ ότι θα πρέπει να τις ασκεί ο ίδιος, και όχι να τις εκχωρεί, με ότι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για ολόκληρο το οικοδόμημα του δήμου.
Φυσικά θα πρέπει να συνθέτει, να είναι συναινετικός, και να αξιοποιεί όλες τις υγιείς διαθέσιμες δυνάμεις που υπάρχουν, τόσο μέσα στην παράταξή του, όσο και έξω από αυτή. Μακριά από μένα οι διαχωρισμοί περί καλών, όταν μιλάμε για την ομάδα μας και κακών όταν μιλάμε για τους άλλους. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να κάνει και με το σύνολο των φορέων της περιοχής, αλλά και των πολιτών, οι οποίοι έχουν διάθεση προσφοράς. Κανένας δεν περισσεύει στα δικά μου μάτια, γιατί πολύ απλά δεν επιτρέπεται να περισσεύει.

Η κρίση σας για το έργο της παρούσας δημοτικής αρχής ποια είναι; Οι άνθρωποί της μιλούν για έργο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όμως εσείς ερχόσαστε να καταθέσετε μία άλλη πρόταση. Προφανώς δεν ασπαζόσαστε την άποψή τους… 
Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι το οποιοδήποτε έργο, σε όποιο βαθμό εξέλιξης είναι, θα αναγνωριστεί δημόσια και θα συνεχίζουμε πάνω σε αυτό. Εδώ όμως, θα μου επιτρέψετε να πω, πως είμαστε μπροστά σε μία ιδιαίτερη πραγματικότητα, αναφορικά με τα όσα λέει η δημοτική αρχή κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των έργων για τα οποία μιλά είναι έργα-εξαγγελίες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά μην μας κατηγορούν κιόλας όταν λέμε πως είμαστε επιφυλακτικοί σε έργα που εμφανίζονται ξαφνικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Εμείς αυτό λέμε, και τίποτα παραπάνω, καθώς για τα περισσότερα θα μας δείξει το μέλλον ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Η συνήθεια των προεκλογικών εξαγγελιών στην Ελλάδα, πάντως, μας έχει δώσει κάθε δικαίωμα να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί.
Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω και κάτι άλλο στο σημείο αυτό. Όλες οι δημοτικές αρχές παρήγαγαν έργο, άλλες μεγαλύτερο και άλλες μικρότερο. Τι λέμε όμως εμείς, κρίνοντας το σήμερα το τόπου μας; Λέμε πως ότι έγινε δεν αποτέλεσε μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορούσε ήδη να έχει πάει τον τόπο μπροστά. Να δώσει με λίγα λόγια αυτό που λέμε πνοή ανάπτυξης, η οποία είναι κοινή η αίσθηση πως δεν υπάρχει, σε όποιο σημείο του δήμου και να πάμε. Τέλος, κι αφού η ερώτησή σας αφορά την παρούσα δημοτική αρχή, δεν μπορώ παρά να πω ότι παράλληλα με το έργο εξίσου σημαντικό είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο κομμάτι της διοίκησης. Ξέρετε τι συζητά ο κόσμος για το κεφάλαιο αυτό; Ξέρετε, οπότε δεν πρέπει να πω κάτι περισσότερο εγώ.

Κύριε Γκίζα εάν είστε δήμαρχος αύριο το πρωί, έχετε αυτό που λέμε «πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών»;
Το πρώτο που θα κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου είναι να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο δήμο και σε κάθε τομέα ξεχωριστά. Αφού γίνει αυτό θα δρομολογηθούν όλα όσα πρέπει λόγω χρόνου και στη συνέχεια θα στοχεύσουμε στα μεγάλα. Κι όπου μεγάλα, μιλάμε για το τουριστικό καταφύγιο, την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου μας και την ανάδειξη της καστροπλιτείας. Παράλληλα με όλα αυτά, όμως, θα δώσουμε και την σημασία που πρέπει στην καθημερινότητα των πολιτών, σε όποιο σημείο του δήμου κι αν βρίσκονται αυτοί. Κι αυτό δεν το λέω τυχαία…

Θα μου επιτρέψετε εδώ, όμως, να σας πω πως δεν υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος που να μι μιλά γι’ αυτά. Άρα γιατί εσείς κι όχι κάποιος άλλος στα μάτια του κόσμου; 
Εμείς ερχόμαστε να δώσουμε τις κατευθύνσεις για το που θέλουμε να πάμε την περιοχή, παίρνοντας τις πολιτικές αποφάσεις και πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση γι’ αυτές, εξαντλώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Το πώς θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε, όμως, δεν θα το πούμε εμείς, ούτε κανένας άλλος εκλεγμένος. Θα το πουν αυτοί που έχουν γνώση, τους οποίους εμείς θα κάνουμε άμεσους συνεργάτες μας. Ξέρετε, εν έτη 2019, είναι ανόητο να υποστηρίζει κάποιος ότι κατέχει την αλήθεια του πως θα γίνουν πράγματα σε τομείς για τους οποίους υπάρχει ήδη επιστημονική γνώση. Εδώ λοιπόν υπάρχει η διαφορά μας. Εμείς σχεδιάζουμε το που θέλουμε να πάει ο τόπος, το συμφωνούμε με την κοινωνία, και στη συνέχεια έρχονται οι «ειδικοί», να το πω κάπως έτσι, που θα μας οδηγήσουν στο στόχο.

Κύριε Γκίζα, κλείνοντας τη συνέντευξή μας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στο κόσμο, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες; 
Καταρχάς εύχομαι σε όλες τις παρατάξεις καλή επιτυχία και τους ευχαριστώ για την καλή σε γενικές γραμμές προεκλογική περίοδο που είχαμε, καθώς όλοι, συνέβαλαν σε αυτό. Τώρα, και όσον αφορά το μήνυμα προς τους πολίτες, θα τους έλεγα πως αυτές οι εκλογές είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχτούν και νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δηλώνουν παρών και ζητούν τη στήριξή τους. Εμείς ως παράταξη αυτό το κάναμε πράξη, όπως σας προείπα, καθώς το 90% των υποψηφίων μας είναι πρωτοεμφανιζόμενοι στα κοινά, με γνωστή διαδρομή στον τόπο. Οπότε…

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme