24.4 C
Nafpaktos
Sunday, June 16, 2024
spot_img
spot_img

Τα στοίχηματα της καθημερινότητας στο δήμο Ναυπακτίας


Η δημοτική αρχή του Βασίλη Γκίζα, λίγο πριν κλείσει ένα μήνα στο τιμόνι του δήμου, έχει δώσει ένα πρώτο δείγμα των προτεραιοτήτων που έχει θέσει. Η καθημερινότητα έχει τη δική της σημασία στην ατζέντα του δημάρχου, και όχι άδικα, αφού οι πολίτες για να φτάσουν να κρίνουν τα μεγάλα, περνούν πρώτα από τα μικρά, τα οποία πολλές φορές έχουν και μεγαλύτερη σημασία. Το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα είναι δύο δύσκολοι τομείς, όμως η νέα διοίκηση του δήμου οφείλει να βάλει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις που έχει στην υπηρεσία εξεύρεσης λύσεων. Κάποιες πρώτες παρεμβάσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κρισιμότητα αυτών των κεφαλαίων έχει γίνει κατανοητή, όμως η διάρκεια και πολύ περισσότερο η μεθοδική και στοχευμένη δουλειά θα φέρουν τα αποτελέσματα. Θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά η νέα δημοτική αρχή; Η πράξη και μόνο θα μας το αποδείξει.

Στον προγραμματισμό των πρώτων συναντήσεών του ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας έθεσε πολύ ψηλά εκείνη με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές του τόπου. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς η συνεργασία του δήμου μαζί τους, καθώς και η άσκηση πίεσης για πιο ενεργή παρέμβαση των αρχών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους είναι δεδομένο πως θα βοηθήσει στον τομέα της καθημερινότητας. Ήδη, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση και για κάποιες ημέρες στη συνέχεια άνδρες της τροχαίας ήταν συνεχώς στους δρόμους της πόλης, κυρίως τις πρωινές ώρες αιχμής, κυνηγώντας την παράνομη στάθμευση, κυρίως των διπλοπαρκαρισμένων, προσπερνώντας μάλιστα αρκετά γρήγορα το στάδιο της προειδοποίησης αφού σε αρκετές περιπτώσεις το μπλοκ των κλήσεων… ανέλαβε δράση. Η αρχική ζέση, βέβαια, που βοήθησε αρκετά στη ροή των αυτοκινήτων, έδωσε τη θέση της σταδιακά και πάλι στους συνηθισμένους ρυθμούς της πόλης, αφού όλα δείχνουν να αποκτούν τον πριν ρυθμό, αυτόν δηλαδή του μικρού ή μεγάλου χάους κατά περίσταση και ώρα. Στις σκέψεις των ανθρώπων της δημοτικής, βέβαια, και επειδή αυτό ήταν αναμενόμενο πως θα συμβεί, είναι συνεχώς να γίνονται επίσημες οχλήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου οι έλεγχοι όχι μόνο να εντείνονται, αλλά και να είναι αυστηροί.
Εν αναμονή της ελεγχόμενης στάθμευσης
Ο ίδιος ο Βασίλης Γκίζας δεν λέει όχι στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, περιμένοντας όμως επ’ αυτού και την έναρξη της ελεγχόμενης στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Στο δήμο θεωρούν πως είναι κομβικής σημασίας η επιτυχία του μέτρου, καθώς θα βοηθήσει αρκετά στο θέμα της στάθμευσης. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται για αρχή ενημέρωση του κόσμου, πράγμα που θα γίνει, και στη συνέχεια… όπου δεν πίπτει ο λόγος, σειρά θα παίρνει η «ράβδος» των κλήσεων. Εδώ βέβαια, θα απαιτηθεί η συνεργασία των υπαλλήλων του δήμου που θα ελέγχουν το σύστημα, με εκείνους της τροχαίας, καθώς ο ρόλος του ενός μοιραία θα να συναντά του άλλου. Στο δήμο ήδη φέρεται να έχουν σχεδιάσει τον τρόπο ώστε να επικοινωνηθεί σωστά το εγχείρημα, μιας και είναι μία από τις λίγες λύσεις που μπορεί πρακτικά να βρεθούν για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, αφού αν είναι να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης των πολιτών, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε πολύ!
Ξηλώνονται οι μεταλλικές μπάρες στα πεζοδρόμια
Ψάχνοντας τα εμπόδια που έχουν στηθεί άμεσα ή έμμεσα στην πόλη, μικρά ή μεγάλα, προ λίγων ημερών στο στόχαστρο του δήμου μπήκαν οι αυτοσχέδιες μεταλλικές μπάρες που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία στην πόλη της Ναυπάκτου, οι οποίες διευκολύνουν την παράνομη στάθμευση πάνω στα πεζοδρόμια. Η Αθ. Νόβα (πρώην Μεσολογγίου) που  είναι και πρωταθλήτρια στην πατέντα, είναι ο πρώτος δρόμος που μετά από την προειδοποίηση των επαγγελματιών ξεκίνησε το ξήλωμά τους, είτε από τους ίδιους, είτε από υπαλλήλους του δήμου. Η δράση, βέβαια, έφερε και αντίδραση, καθώς εκφράστηκαν αντιρρήσεις από την πλευρά ορισμένων, όμως στο δήμο δεν θέλησαν να μπουν στη διαδικασία συζήτησης για ένα θέμα που δημιουργεί πρόβλημα και στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και στων πεζών.
Οι διαβάσεις
Μία ακόμα παρέμβαση που ήδη έχει δρομολογηθεί και που αναμένεται άμεσα να λάβει χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» είναι η επαναφορά των διαβάσεων στην κατάσταση που πρέπει. Εδώ και αρκετό καιρό η συντριπτική τους πλειοψηφία σχεδόν δεν υπάρχει, δημιουργώντας ένα επιπλέον πρόβλημα, οι προεκτάσεις του οποίους μάλιστα, στην περίπτωση ενός ατυχήματος, είναι αρκετές. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο κέντρο της πόλης προ λίγων ημερών όπου πεζός διαπληκτίστηκε με οδηγό καθώς επιχείρησε να περάσει από διάβαση, η οποία όμως ήταν σχεδόν σβησμένη. Ο ένας την είδε, έστω και λίγο, ο άλλος καθόλου, με αποτέλεσμα και οι δύο να έχουν το δίκιο τους. Προ λίγων εβδομάδων, μάλιστα, αναγνώστης της «ε» είχε θέσει το θέμα με την αποστολή φωτογραφιών, θέτοντας μάλιστα και το ερώτημα του ποιος θα ευθύνεται στην περίπτωση ενός ατυχήματος: ο οδηγός που δεν την είδε, ή ο δήμος που δεν έχει φροντίσει για την αποκατάστασή τους. Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο έκανε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τον τελικό έλεγχο των σημείων, και αναμένεται άμεσα να προβεί στο βάψιμό τους. Επί των πεζοδρομίων, επίσης, σύντομα αναμένεται να τρέξει έργο αποκατάστασής τους, όπου υπάρχουν προβλήματα, παρέμβαση που θα γίνει, όπως λένε από το δήμο, και σε δρόμους όπου η άσφαλτος σε αρκετά σημεία… αγνοείται.
Η κυκλοφοριακή μελέτη
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν την πόλη, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, να αποκτήσει μία καλύτερη κυκλοφοριακή ροή, η μεγάλη παρέμβαση όμως θα είναι η κατάληξη της κυκλοφοριακής μελέτης η οποία θα έρθει στην ουσία να κουμπώσει και τα τρία σημεία της πόλης που έχουν κατά καιρούς μελετηθεί (ανατολικά, κέντρο και δυτικά). Εδώ αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις που μπορούσαν να χαρακτηριστούν ρηξικέλευθες, μεταξύ των οποίων για παράδειγμα είναι η μονοδρόμηση της Αθ. Νόβα, η οποία για χρόνια συζητιέται σε φιλολογικό επίπεδο, όμως σύντομα θα έρθει και η ώρα των αποφάσεων για το εάν θέλουμε ή όχι να την εφαρμόσουμε, φυσικά με τα συνακόλουθά της μέτρα.
Καθαρισμών πλατειών και πεζοδρομίων
Επόμενο στοίχημα το οποίο θέλει να κερδίσει η νέα δημοτική αρχή, είναι αυτό του τομέα καθαριότητας, ένας τομέας ο οποίος καθημερινά γεννά ζητήματα και είναι αντικειμενικά από τους πλέον δύσκολους. Ο όγκος της δουλειάς και των αναγκών που πρέπει να ικανοποιηθούν είναι τέτοιος που επιβάλει τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων του δήμου, σε συνδυασμό με τη συνδρομή ιδιωτών όπου απαιτείται. Η καθαριότητα αποτελεί κεφάλαιο ζωτικής σημασίας για κάθε δήμο και ο δήμαρχος Ναυπακτίας το έχει αντιληφθεί, εξού και η τοποθέτηση εκεί για αρχή του πλέον έμπειρου συνεργάτη του, του Θ. Κοτρωνιά. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που ήδη έχουν γίνει, και που μέσω αυτών η νέα δημοτική αρχή θέλει να περάσει το δικό της μήνυμα για τη σπουδαιότητα του κεφαλαίου, είναι αρχικά το πλύσιμο της πλατείας του λιμανιού με υδροφόρα της ΔΕΥΑΝ, ενώ σειρά πήραν η πλατεία Φαρμάκη, για να ακολουθήσει και εκείνη του Κεφαλοβρύσου. Η μέθοδος αυτή μάλιστα, όπως μας μεταφέρουν από το δήμο, θα παγιωθεί και θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και στα πεζοδρόμια της πόλης, τα οποία όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι πολίτες «κάποια έχουν χάσει το χρώμα τους».
Οι κάδοι απορριμμάτων
Στις παρεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, και που έγιναν τελικά, συμπεριλαμβάνεται ο καθαρισμός των κάδων, μία αυτονόητη ενέργεια, η οποία θα πρέπει επίσης να αποτελέσει πάγια παρέμβαση και σε κάθε περίπτωση πριν η κατάσταση γίνει αποπνικτική.  Επί των κάδων, μάλιστα, όπως μας μετέφερε άνθρωπος της νέας δημοτικής αρχής, υπάρχει βούληση να γίνει υπογειοποίηση αρκετών εξ αυτών, σε σημεία σημαντικά για την εικόνα της πόλης, και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση γίνεται, αρκεί να βρεθούν βέβαια και οι αντίστοιχοι πόροι. «Εάν υπάρχει η βούληση, τα χρήματα βρίσκονται…», ανέφερε συνομιλητής μας, και δεν μένει παρά να δούμε την πράξη, αφού η βούληση λέγεται πως υπάρχει. Πριν προχωρήσουμε πιο κάτω, θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ πως έγινε ο καθαρισμός των φρεατίων ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις πρώτες βροχοπτώσεις, μία ακόμα φυσικά αυτονόητη παρέμβαση, την επιτυχία της οποία θα την κρίνουμε στις πρώτες «καλές» βροχοπτώσεις.
Οι ανεξέλεγκτες χωματερές
Συνεχίζοντας στα του τομέα καθαριότητας θα πρέπει να εστιάσουμε και στις ανεξέλεγκτες χωματερές που έχουν δημιουργηθεί, σε Βαριά, Σκα και όχι μόνο. Η εναπόθεση εκεί αδρανών υλικών, επίπλων και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους αποτελεί χρόνια πληγή για το δήμο, και ήδη έγιναν οι πρώτες απόπειρες συλλογής αυτών των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα, όπως λένε οι πληροφορίες μας, έχουν εντοπιστεί και κάποιοι από τους «δράστες». Προκειμένου μάλιστα να μπει τέλος, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε αυτού του είδους την κατάσταση, από το δήμο τοποθέτησαν μεταλλικούς κάδους στην περιοχή του Σκα (απέναντι από το ΚΤΕΛ) ώστε η εναπόθεση να γίνεται μέσα σε αυτούς, όχι εξαιρουμένων όμως των αδρανών υλικών.
Η ανακύκλωση
Επί της διαχείρισης των απορριμμάτων σημαντική είναι επίσης η λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης για το οποίο η πρώην δημοτική αρχή μπόρεσε να βάλει στην ατζέντα της σημαντικές παρεμβάσεις, κάποιες από τις οποίες μάλιστα έχουν δρομολογηθεί. Στόχος είναι το νήμα να πιαστεί από εκεί που το άφησε η διοίκηση του Τ. Λουκόπουλου και να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, μιας και περιθώρια βελτίωσης στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχουν, και μάλιστα πολλά. Στην «ε», δεδομένης της σημασίας του θέματος, σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να ανοίξουμε περισσότερο το κεφάλαιο.
Ο αυστηρός πολίτης
Στο σημείο αυτό δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε πως ο τομέας της καθαριότητας απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση καθώς ο δήμος είναι τεράστιος, και τα μέσα περιορισμένα. Όμως με αυτά δεδομένα οι προεκλογικές δεσμεύσεις της νυν δημοτικής αρχής περιελάμβαναν αναφορές για μία Ναυπακτία καθαρή, που θα τη χαίρονται και οι κάτοικοί της και οι επισκέπτες. Άρα, ο δρόμος της επιτυχίας είναι μονόδρομος για το Βασίλη Γκίζα και τους συνεργάτες του, που πέρα από την πρακτική διάσταση του θέματος, θέλησαν να στείλουν και ένα διαφορετικό μήνυμα με τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με την Αρχαιολογία και το Δασαρχείο προκειμένου άμεσα να καθαριστεί το κάστρο για να φωτιστεί ξανά. Είναι δεδομένο πως αστοχίες θα υπάρξουν, όμως το ζητούμενο είναι αυτές να αποτελέσουν την εξαίρεση, που με τον εντοπισμό των προβλημάτων θα δίνεται και η λύση. Σε καμία περίπτωση όμως αυτές δεν θα πρέπει να πάρουν το χαρακτήρα του κανόνα, καθώς τότε η δημοτική αρχή θα έχει να αντιπαρατεθεί με την κοινή γνώμη, η οποία απαιτεί, και πολύ καλά κάνει, τουλάχιστον τις βασικές παροχές υπηρεσιών να τις έχει, στην κορυφή των οποίων είναι η καθαριότητα, αφήνοντας τα μεγάλα (χωρίς αυτά να υποτιμούνται) σε δεύτερη μοίρα.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme