Αντιδράσεις από τις εικόνες που έκαναν το γύρω της Ελλάδας
Εργασίες στο σημείο τελικά από την Τρίτη ώστε να ανοίξει και πάλι ο δρόμος
Αντιδράσεις προκλήθηκαν από τις εικόνες μικρών μαθητών που χρησιμοποίησαν το κουβούκλιο και τη συρμάτινη πεζογέφυρα για να περάσουν τα ορμητικά νερά του Ευήνου προκειμένου να φτάσουν στα σπίτια τους, επιστρέφοντας από το σχολείο. Πρόκειται για μαθητές από τα χωριά Φαμήλα και Στράνωμα του δήμου Ναυπακτίας που καθημερινά μεταβαίνουν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στα σχολεία του Θέρμου, όμως λόγω κατολίσθησης δεν κατέστη δυνατή η επιστροφή τους από τον δρόμο Θέρμο – Λουτρά Στάχτης.
«Μικρά παιδιά κρέμονται στην κυριολεξία πάνω από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Ευήνου!!!», ανέφερε σε παρέμβασή του ο Α. Κοτσανάς, συνεχίζοντας: «Δήμος Ναυπακτίας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αντί να μεριμνήσουν και να οδηγήσουν τα παιδιά με ασφαλή τρόπο από το σχολείο τους στο Θέρμο στον τόπο κατοικίας τους μετά την κατολίσθηση που συνέβη το πρωί και το κλείσιμο του δρόμου από Θέρμο προς Φαμίλα και Στράνωμα, τα “εγκατέλειψαν” στην απέναντι όχθη του ποταμού Ευήνου αναγκάζοντας 10χρονα παιδιά να διανύσουν 70μ. αιωρούμενης συρμάτινης γέφυρας πάνω από τα θολά και ορμητικά νερά του ποταμού Ευήνου!!!
ΥΓ: Για την επιστροφή τους υπήρχε η ενδεδειγμένη διαδρομή δια μέσου Ανάληψης και Χάνι Μπανιά ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια σπίτι τους».
Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας είχε προαναγγείλει πως θα ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές για να αναζητηθεί ποιοι ευθύνονται για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο. Ο Εισαγγελέας ωστόσο έκανε το αναμενόμενο και κινήθηκε αυτεπάγγελτα…
Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Κωνσταντάρας ανέφερε: «Ο επαρχιακός δρόμος λόγω μεγάλης κατολίσθησης αποκλείστηκε και δεν μπορούσαν τα παιδιά να φτάσουν στα χωριά τους, προς την πλευρά της Ναυπακτίας, που ερχόταν από εκεί προς το Θέρμο. Πέρασαν το πρωί και κατόπιν επήλθε κατολίσθηση. Αντί να ειδοποιηθούμε ώστε να φιλοξενήσουμε τα παιδιά σε ξενοδοχείο ή να μεταβεί ο οδηγός που όφειλε να εκτελέσει το μεταφορικό έργο και να παραδώσει τους μαθητές στα σπίτια τους δια μέσω της επαρχιακής οδού γέφυρας Μπανιά-Ριγανίου, έκριναν ότι πήγαν σε ένα βασικό δρόμο για να μπουν σε αυτό το κουβούκλιο που περνάει πάνω από τον φουσκωμένο ποταμό με στάθμη νερού στα δέκα μέτρα».
Αναφορικά με το ποιοι έλαβαν την απόφαση να περάσουν τα παιδιά από το σημείο τόνισε: «Ο οδηγός και οι γονείς από ότι με ενημέρωσαν. Το αγνοούσε και η Περιφέρεια και ο Δήμος. Κάποιοι εκ των γονέων ήταν απέναντι και περίμεναν τα παιδιά τους. Είναι τραγικό το γεγονός».
Και κατέληξε: «Η παράκαμψη ήταν μία ώρα. Προφανώς ενημέρωσε ο οδηγός. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβαίνουν σε καμία των περιπτώσεων. Να μπαίνει μαθητής Τετάρτης Δημοτικού για να περάσει τον ποταμό. Το πληροφορήθηκα το μεσημέρι. Αμέσως όχι μόνο διαμαρτυρήθηκα αλλά ενημέρωσα τους διευθυντές των σχολείων και το Α.Τ. Θέρμου. Θα επισκεφθώ τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου και ζητήσω ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Είναι απαράδεκτες καταστάσεις».
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο
Το θέμα ετέθη και στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρα, καθώς το έφερε υπό τη μορφή ερώτησης ο Γιάννης Μπουλές. Αναλύοντας το ιστορικό της υπόθεσης, με τους 12 συνολικά μαθητές (δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου) που πηγαίνουν σχολείο στο Θέρμο, σημείωσε αρχικά πως προκαλεί εντύπωση το γεγονός απουσίας έως ώρα του δήμου από την υπόθεση, μιας και μιλάμε για παιδιά που διαμένουν στη Ναυπακτία. Τόνισε ακολούθως ότι ο ίδιος μετά από κλήση των γονιών επισκέφθηκε την περιοχή, ενώ όπως υποστήριξε δεν μπορούσαν να μιλήσουν με το δήμαρχο, ακούγοντας τις προτάσεις που έχουν να καταθέσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι. Μάλιστα όπως είπε, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με την Περιφέρεια όμως ουδείς έδωσε το παρών, κάνοντας την ανησυχία για το τι μέλη γενέσθαι ακόμα πιο έντονη.
Όπως είπε, η πρόταση που έχει κατατεθεί, να πάνε δηλαδή τα παιδιά στο Θέρμο μέσω του Πλατάνου δεν είναι υλοποιήσιμη καθώς σημαίνει τέσσερις ώρες δρόμο καθημερινά (μαζί με την επιστροφή), σημειώνοντας πως εάν ο δρόμος δεν ανοίξει, τότε τα παιδιά θα πρέπει με μέριμνα του δήμου να έρθουν για όσο χρειαστεί σε σχολεία της Ναυπάκτου.
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας τόνισε πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους της Περιφέρειας, σημειώνοντας πως για την Πέμπτη ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη κλιμακίου στο σημείο, παρουσία μάλιστα και γεωλόγου για να εξεταστεί το εάν ο δρόμος μπορεί να ανοίξει άμεσα. Ο Β. Γκίζας ζήτησε με βάση αυτό να κάνουν όλοι υπομονή λίγες ημέρες και ακολούθως βάσει της εξέλιξης που θα υπάρξει να ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις.
Ο Γ. Μπουλές αντέδρασε σε αυτό, ζητώντας άμεσα αποφάσεις ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο, πρόταση την οποία δε δέχτηκε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό από την πλευρά του επικεφαλής της ΑΔΚΝ. Μάλιστα στο σημείο εκείνο η συζήτηση έφυγε σε άλλα.. μονοπάτια, καθώς από το Β. Γκίζα ετέθη το θέμα των αδειοδοτήσεων των υποδομών που υπάρχουν στην περιοχή για να περνά ο κόσμος από το ποτάμι, ρωτώντας το Γ. Μπουλέ εάν επί θητείας του στο δήμο Πυλήνης υπήρξε ποτέ άδεια για τις εργασίες που έγιναν. «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος του λαϊκισμού», απάντησε αρχικά ο πρώην δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητο το δήμαρχο, αφού όπως είπε οι κατασκευές στο σημείο είναι προ πολλών ετών. Βέβαια, στη συνέχεια, παραδέχτηκε πως έγιναν κάποιες εργασίες επί ημερών του, χωρίς να έχουν άδεια, αλλά αυτές ωφέλησαν την περιοχή μιας και την έχουν κάνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. «Εύχομαι να μην έχουμε ποτέ θύματα, γιατί τότε να δούμε τι θέση θα πάρει ο καθένας μας», απάντησε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει πρόταση ώστε να γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή, βάσει όμως μελετών και αδειών, τονίζοντας πως «αυτό σημαίνει σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος».
Άνοιξε ο δρόμος
Στο δια ταύτα, και ενώ το ρεπορτάζ έτρεχε, από την Τρίτη, αλλά και την Τετάρτη (ημέρα όπου η «ε» πήγε στο τυπογραφείο), στο σημείο των καταπτώσεων έγιναν εργασίες από την πλευρά της Περιφέρειας, ώστε ο δρόμος να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία και να λήξει η ταλαιπωρία των παιδιών, εξέλιξη η οποία ήταν και η καλύτερη δυνατή, μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα που ετέθησαν.