28.9 C
Nafpaktos
Sunday, July 14, 2024
spot_img
spot_img

Τριανταφύλλου-Βαρεμένος απαντούν στο Σπ. Λιβανό

Αναρωτιέται ο συμπατριώτης μας Σπήλιος Λιβανός τέως βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές αν, οι δύο βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου),  καταδικάζουμε  την ενέργεια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να προωθήσουν τροπολογία, που προκρίνει και προωθεί την εξωτερική σύγκλιση.

Πριν μιλήσουμε για το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, ενός από τα δύο σημαντικότερα θέματα της «νέας ΚΑΠ» (το άλλο είναι ο προϋπολογισμός), ας πούμε αυτό  που γνωρίζει ήδη ο Σπήλιος Λιβανος: κανένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δε  συνυπογράφει την εν λόγω τροπολογία και ούτε άλλωστε θα ήταν δυνατόν από τη στιγμή, που η Ελλάδα έχει ταχθεί απέναντι σε μια τέτοια πρόταση και προοπτική.

Πράγματι στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν φωνές που θέτουν το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης ad hoc για όλα τα κράτη μέλη. Δηλαδή ζητούν να υπάρξει ενιαία τιμή – επιδότηση για όλη την Ε.Ε. .

Γνωρίζουμε ωστόσο ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε ότι η όποια μείωση του ποσού της στρεμματικής ενίσχυσης θα απειλήσει με εξαφάνιση τους μικροκαλλιεργητές. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό με επιχειρήματα: υποστηρίζει ότι η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στα κράτη μέλη δεν πρέπει να χορηγείται με μοναδικό κριτήριο ή να εξετάζεται με μοναδικό κριτήριο την τιμή που απολαμβάνει ανά εκτάριο ο παραγωγός. Θα πρέπει να υπάρχουν μια σειρά από άλλα κριτήρια όπως το μέγεθος των γεωργικών   εκμεταλλεύσεων (δηλαδή ο μικρός κλήρος για την χώρα μας) η βιωσιμότητα τους, ο μεγάλος αριθμός των δικαιούχων, τα είδη των καλλιεργειών κ.α.

Η Ελλάδα προωθεί τις θέσεις αυτές και μέσα από σημαντικές συμμαχίες με μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Είναι σημαντικό ότι έχουν παρθεί ευνοϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα σε παλιότερα συμβούλια Υπουργών Γεωργίας που αποτελούν σημαντικές νίκες για τις θέσεις της χώρας. Είναι μέγιστης σημασίας οι συσχετισμοί που θα βγουν από τις επόμενες εκλογές. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ενισχυθούν νεοφιλελεύθερα και εθνικιστικά κόμματα που απαιτούν μείωση του προϋπολογισμού για τη νέα ΚΑΠ αλλά και πρόκριση της εξωτερικής σύγκλισης.

Τον προτρέπουμε να κοινοποιήσει το κείμενο της εν λόγω τροπολογίας με τις υπογραφές των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδοντας μας. Διαφορετικά, δυστυχώς, υλοποιεί απαρέγκλιτα την πάγια τακτική της Ν.Δ.  προβάλλοντας fake newς.

Τον προτρέπουμε να αναρωτηθεί για τις πολιτικές που οδήγησαν με συνέπεια στην παραγωγική αποσάθρωση και τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας μας και που υπηρετήθηκαν από το κόμμα του.

Όταν στην Ν.Δ. μιλούν για ορθολογισμό και νοικοκύρεμα των οικονομικών θα πρέπει, να απαντήσουν, γιατί παρέδωσαν 3 δις. ευρώ πρόστιμα και καταλογισμούς το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί αδυνατούσαν να υλοποιήσουν την έγκαιρη και σωστή πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων;

Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξοφληθήκαν ποσά από προγράμματα και επιδοτήσεις από το 2008 και έχει διασφαλιστεί πλέον ότι οι παραγωγοί παίρνουν τα χρήματά τους έγκαιρα, προγραμματισμένα και χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς. Επιπλέον προωθήθηκαν σημαντικές αλλαγές, όπως η κάρτα του αγρότη, η ρύθμιση οφειλών, η φορολογική ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία  των αγροτών με την θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, η ενίσχυση των συλλογικών μορφών επαγγελματικής οργάνωσης με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς, η κατοχύρωση της ελάχιστης εθνικής σύνταξης και πολλά άλλα.

Κρατούμε  για το τέλος την προσπάθεια, που έγινε και εξακολουθεί να γίνεται για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και τη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του βιολογικού τρόπου παραγωγής και στην Αιτωλοακαρνανία με την ένταξη στο ΠΑΑ όλων των νέων αγροτών και των επιλαχόντων.

Χρειάζονται σίγουρα πολλά ακόμα να γίνουν.

Η Αιτωλοακαρνανία έχει ένα σημαντικό πρωτογενή τομέα και έχουμε χρέος να τον ενισχύσουμε και να τον επεκτείνουμε. Χρειάζεται όμως σοβαρός διάλογος για αυτό μακριά από κάθε μικροπολιτική προσέγγιση.

Εξ’ άλλου «Ούκ εξάγουσιν καρπόν οι ψευδείς λόγοι» .

Μαρία Τριανταφύλλου
Γιώργος Βαρεμένος

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme