24 C
Nafpaktos
Wednesday, October 4, 2023
spot_img
spot_img

Ψηφιακός δήμος με νέες μορφές διοίκησης-Ο Γ. Καπεντζώνης συνεχίζει το απολογισμό του

spot_img

Μετά την επιτυχημένη προσπάθεια που έγινε, για την μετάβαση από τη διοικητική λειτουργία των Καποδιστριακών Δήμων στον ενιαίο πλέον Δήμο Δωρίδος, την εκπόνηση  νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, τη συγκεκριμενοποίηση των αρμοδιοτήτων κάθε υπηρεσίας και υπαλλήλου, περνάμε σε νέες μορφές Διοίκησης, που είναι ο ψηφιακός Δήμος.

Ο ψηφιακός Δήμος απαιτεί νέα οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού, αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων, ψηφιακές υπογραφές των αιρετών που κατέχουν θέσεις ευθύνης, των προϊσταμένων και των υπαλλήλων.

Ο Δήμος Δωρίδος συμμετέχει με πολιτικό και υπαλληλικό προσωπικό, στα δίκτυα που συγκροτήθηκαν για την Αναδιοργάνωση και διοικητική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  για την απλούστευση και προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ.
Ο στόχος όλων αυτών των προσπαθειών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, χωρίς να χρειάζεται να προσέρχονται στις υπηρεσίες  για τη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων που τους απασχολούν, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το διαδίκτυο.
Ήδη λειτουργεί το  σύστημα που σχετίζεται με την αποστολή των δημοτικών τελών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και σχετική ειδοποίηση στο κινητό τηλέφωνο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αποφεύγοντας έτσι τη σπατάλη των εκτυπώσεων, τις αντιπαραγωγικές εργατοώρες απασχόλησης του προσωπικού  για το δίπλωμα της ατομικής ειδοποίησης, την  εισαγωγή στο φάκελο, την αποστολή με ταχυδρομείο, κλπ.
Ήδη εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα αποστολής μαζικών αιτημάτων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για γνωστοποίηση στοιχείων (τέλος ακαθαρίστων εσόδων 0,5%, ταυτοποίηση στοιχείων οφειλετών με ελλιπή στοιχεία ΑΦΜ, ΔΟΥ, Ε9, κλπ).
Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που ενεργοποίησε την εφαρμογή Τελών ακινήτων της ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα την άμεση τακτοποίηση εκκρεμοτήτων δημοτών σε σχέση με την παλαιά διαδικασία όπου οι μεταβολές εμφανιζόταν μετά από περίπου 6 μήνες.
Ο Δήμος έχει ενταχθεί στην εφαρμογή του kepgovhub της ΚΕΔΕ και μπορεί να αντλεί στοιχεία από τα αρχεία μητρώου και οχημάτων της ΑΑΔΕ με αποτέλεσμα την άμεση διασταύρωση στοιχείων για ταυτοποίηση καρτελών των δημοτών.
Είμαστε σε διαδικασία προμήθειας προγραμμάτων που αφορούν στην εφαρμογή συστήματος ποιότητας ( ISO), αναφορικά με την διαδικασία προμηθειών, υπηρεσιών, έργων. Στόχος είναι να υπάρχει άμεση εικόνα της πορείας και παρακολούθησης όλων των πρωτογενών αιτημάτων, το στάδιο στο οποίο βρίσκονται, για να υπάρχει άμεση εικόνα της εφαρμογής του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος.
Υπογράφτηκε τριμερής συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), του Υπουργείου Εσωτερικών και 8 Δήμων της Ελλάδας, με σκοπό τη λειτουργία του Πληροφορικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ».

Άμεσος στόχος είναι η ηλεκτρονική καταχώρηση – ενημέρωση των αρμόδιων  υπηρεσιών, για τα αιτήματα που αναφέρουν οι δημότες, προς το σκοπό ομαδοποίησης  και άμεσης επίλυσης.
Η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όλες τις ενέργειες για την πρόσληψη προσωπικού με έμφαση στο επιστημονικό,  που είναι απολύτως απαραίτητο για την λειτουργία των υπηρεσιών και κυρίως μηχανικών, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μελέτης και εκτέλεσης των έργων, καθώς και υποβολής προτάσεων στο ΕΣΠΑ, σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Η οργάνωση του Δήμου συνεχίζεται. Βήμα – βήμα, με πολλή προσοχή, χωρίς σπατάλες, τηρώντας τους τύπους και υπηρε¬τώντας την ουσία, συνεχίζουμε με σημαντικότερο γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας σε κάθε επίπεδο.

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης 

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme