19.9 C
Nafpaktos
Friday, March 29, 2024
spot_img
spot_img

Η αξιοποίηση του Ξενία ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της Ναυπάκτου

Πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση ως ξενοδοχείο

Δεδομένες οι αντιδράσεις από την παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Η εφημερίδα «Εμπρός» το Νοέμβριο του 2021 είχε παραθέσει τα τότε δεδομένα για την υπόθεση του Ξενία, με τις εργασίες να είναι σε εξέλιξη, αλλά και τις φωνές εντός της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του ακινήτου ως ξενοδοχείου να λαμβάνουν χώρα σε δημόσια θέα. Η παράταξη του Τάκη Λουκόπουλου είχε αντιδράσει σφόδρα, τονίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτή καμία αλλαγή, επί των όσων έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου. Μπαίνοντας σε προεκλογική περίοδο, η «ε» σήμερα επαναφέρει το θέμα, ρίχνοντας φως στη δεδομένη πολιτική βούληση της σημερινής διοίκησης του δήμου να κινηθεί προς την κατεύθυνση του ξενοδοχείου. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Υπάρχει κίνδυνος για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί τις εργασίες; Η «ε» έχει τις απαντήσεις επ’ αυτών, τις παραθέτει και στην ουσία ανοίγει μία συζήτηση που θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Το σενάριο το Ξενία ξενοδοχείο επανέρχεται», έγραφε η «ε» το Νοέμβριο του 2021, φέροντας στην επιφάνεια το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι είχαν χτυπήσει την πόρτα του δήμου Ναυπακτίας, αλλά και εστιάζοντας στις φωνές εντός της δημοτικής αρχής που ανοιχτά τότε τάχθηκαν υπέρ του σεναρίου αυτής της επένδυσης στο χώρο. Ήταν η συνεδρίαση απολογισμού της δημοτικής αρχής, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα, όταν ο πρόεδρος της Αιτωλικής Γιώργος Κοτρώνης και ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου είχαν μεταξύ άλλων εκφράσει την άποψη ότι το ακίνητο θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο.

Ανοιχτά υπέρ του ξενοδοχείου

Ο Γιώργος Κοτρώνης, ως εκείνος που έχει ασχοληθεί πολύ σε αυτή τη θητεία με την υπόθεση του ΞΕΝΙΑ, παράλληλα με το τούνελ του κάστρου αλλά και τους πρώην εργοταξιακούς στο Αντίρριο, είχε πει χαρακτηριστικά: «Έργο ανάπτυξης για την περιοχή θα ήταν η μετατροπή του Ξενία σε ξενοδοχείο και μάλιστα επιπέδου που η πόλη δεν έχει, 4 ή 5 αστέρων», κάνοντας λόγο για μία υποδομή που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της Ναυπακτίας αλλά και συνολικά την εικόνα της πόλης. Ο Γ. Κοτρώνης είχε τονίζει ότι το όφελος, από μία τέτοια αξιοποίηση, θα ήταν εκτός των άλλων και σε θέσεις εργασίες, συμπληρώνοντας με νόημα: «Ελπίζω σύντομα να μπορούμε να πάρουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση». Αντιστοίχως ο Σωκράτης Παπαβασιλείου είχε πει: «Το έχουμε πει και θα διαφωνήσουμε και στο μέλλον, θέλουμε το Ξενία με χρήση ξενοδοχείου, να δώσει άλλη πνοή στην περιοχή. Θέλουμε μία επένδυση αντάξια του ακινήτου και εδώ είναι μια βασική μας διαφωνία με την πρώην δημοτική αρχή».

Κάθετα αντίθετη η παράταξη Λουκόπουλου

Η ανάδειξη τότε του θέματος από την «ε», όπως είναι λογικό, είχε φέρει την άμεση αντίδραση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, η οποία με ανακοίνωσή της είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτεί την αλλαγή των όσων η ίδια δρομολόγησε στην προηγούμενη θητεία, δηλαδή την αξιοποίηση του ακινήτου ως πολιτιστικό πολυχώρο, μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ που είχε εξασφαλιστεί για την ανακατασκευή του. Βάσει των όσων αναφέρει η απόφαση που έχει ληφθεί, αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλει η χρηματοδότηση του έργου για μη κερδοσκοπική χρήση, το πλάνο της προηγούμενης δημοτικής αρχής έλεγε ότι ο χώρος θα φιλοξενήσει το μουσείο της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας, μία πινακοθήκη, την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ενδεχομένως ένα χώρο εστίασης στη νότια πτέρυγα, ενώ θα υπάρχουν και δωμάτια για τη φιλοξενία προσκεκλημένων του δήμου. Το τελευταίο, να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, διατηρήθηκε στο σχεδιασμό που είχε γίνει για να μη χρειαστεί να αλλάξει η χρήση της δωρεάς, και έτσι χρονοτριβήσει η όλη διαδικασία, αλλά και για να αποφευχθεί πιθανός κίνδυνος που έχει να κάνει με τη διατήρηση του περιουσιακού στοιχείου στο δήμο.

Κάνοντας ξεκάθαρο σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το να ανοίξει εκ νέου το θέμα, η Ενωτική Πρωτοβουλία είχε εκδώσει ανακοίνωση, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους ο δήμος πήρε την απόφαση που σήμερα είναι σε ισχύ, καταλήγοντας με τα ακόλουθα: «Οι «επενδυτές» εντός και εκτός δημοτικής αρχής ας ασχοληθούν με τις ιδιοκτησίες τους. Το ΞΕΝΙΑ ανήκει στην Ναυπακτιακή κοινωνία και έχει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που εξυπηρετούν πολλαπλώς το πολιτιστικό και τουριστικό σκοπό της πόλης. Τα φληναφήματα που διακινούνται τελευταία από δήθεν διαρροές να σταματήσουν και η δημοτική αρχή να εκτελέσει το έργο όπως εγκρίθηκε και όπως προβλέπεται. Φτάνουν οι πειραματισμοί σε βάρος της κοινωνίας».

Πολιτική η απόφαση

Ερχόμενοι στο σήμερα, να πούμε καταρχάς πως είναι σε εξέλιξη οι εργασίες στο χώρο, με την παράταση που έχει δοθεί γι’ αυτές να προβλέπει την περάτωσή τους στις αρχές Απριλίου, ενώ εκκρεμεί φυσικά στη συνέχεια και το έργο της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας. Στη δημοτική αρχή, όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ουδέποτε εγκατέλειψαν την ιδέα να διερευνηθεί η πιθανή αξιοποίηση του ακινήτου ως ξενοδοχείο, με το δήμαρχο Βασίλη Γκίζα και τον πρόεδρο της Αιτωλικής Γιώργο Κοτρώνη να διερευνούν το πως, στη βάση μίας νέας πολιτικής απόφασης, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Οδηγός γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία είναι κυρίως το ενδιαφέρον επενδυτών για το ακίνητο, οι οποίοι έχοντας ενημερωθεί για τα δεδομένα, δηλώνουν ζεστοί ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα σε έναν πιθανό διαγωνισμό. Κι όταν μιλάμε για τα δεδομένα, πρώτο και κύριο το ότι θα πρέπει να καταβάλουν στο δήμο και το ποσό του 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα, με το οποίο πραγματοποιούνται οι εργασίες και το οποίο ο τελευταίος θα κληθεί να επιστρέψει.

Τι θα γίνει με το πρόγραμμα

Στο δήμο, λένε οι πληροφορίες της «ε», θέλοντας να διασφαλίσουν το ότι σε πιθανό άγονο διαγωνισμό δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση του έργου που είναι σε εξέλιξη, πάρθηκε το «οκ» από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν όχι όταν παρθεί η απόφαση για το διαγωνισμό ή αυτός βγει στον αέρα, αλλά όταν τελεσφορήσει η διαδικασία και υπογραφεί σύμβαση με τον επενδυτή. Με αυτό ως δίχτυ ασφαλείας, εντός της δημοτικής αρχής, πιστεύουν ότι έχοντας πάντα εκφρασμένο το ενδιαφέρον εν δυνάμει επενδυτών μπορούν να προχωρήσουν στο διαγωνισμό. Μάλιστα, όπως λένε σε συζητήσεις, ένα ακόμα «όπλο» που γέρνει την απόφασή τους σε αυτή την κατεύθυνση, είναι το κόστος συντήρησης του χώρου στην περίπτωση που μείνει στα χέρια του δήμου, ένα κόστος αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο το οποίο ο δήμος κατά την άποψη των σημερινών διοικούντων δεν είναι σε θέση να καταβάλει.

Και κάπως έτσι, βάσει των παραπάνω αλλά και των όσων αναμένεται να λάβουν χώρα στο δημόσιο διάλογο, το θέμα του Ξενία πηγαίνοντας προς τις εκλογές του Οκτώβρη, αναμένεται να ανέβει ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα άλλωστε, για το οποίο η νυν δημοτική αρχή και η προηγούμενη, η οποία διεκδικεί εκ νέου τα ινία του δήμου, έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση, δημιουργώντας επί της ουσίας ένα ενδιαφέρον πεδίο αντιπαράθεσης για το οποίο θα κληθούν να πάρουν θέση και οι πολίτες. Ενδιαφέρον έχει βέβαια και το ποια η στάση επ’ αυτού της νέας δημοτικής παράταξης του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, καθώς και η ΑΔΚΝ η οποία σε κάθε τόνο δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις των δημοτικών. Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον…

πηγή: εφημερίδα Εμπρός Ναυπάκτου 

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme