spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Η διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας εκπέμπει SOS

spot_img
spot_imgspot_img

Συνάντηση για τη συζήτηση και ανάδειξη του θέματος

Συνάντηση-συζήτηση με θέμα την διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας πραγματοποιήθηκε στο κτήριο «Ναυπακτία», την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής των κατοίκων της περιοχής, κατόπιν συνεννόησης και με τον Δήμο Ναυπακτίας.  

Κατά την συνάντηση έγινε παρουσίαση του προβλήματος της διάβρωσης της ακτογραμμής από την Επιτροπή, με σκοπό να καθοριστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την πραγματοποίηση τεχνικής μελέτης αλλά και τεχνικού έργου για την αποφυγή της περεταίρω διάβρωσης και της αποκατάστασης της παραλιακής ζώνης. Όπως τονίστηκε, κάτοικοι της περιοχής έχουν υποβάλει αίτημα από το 2021, προς διάφορούς φορείς, όμως έως σήμερα επί του πρακτέου δεν έχει δρομολογηθεί καμία εξέλιξη. Ως αιτία γέννησης του προβλήματος έδειξαν προς την κλιματική αλλαγή και κυρίως τους μεγάλους κυματισμούς που επικρατούν στην περιοχή, ενώ παρατέθηκαν και κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν, είτε ως σκληρά μέτρα είτε ως πιο ήπια, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους αντίστοιχα.

Δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή

Στα σημαντικά της συζήτησης, όπως προέκυψαν από πλευράς συμπερασμάτων, το ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή για την αποτύπωση του προβλήματος, από την Κτηματική Υπηρεσία, κάτι που έχει κρατήσει το θέμα κυριολεκτικά στο σημείο μηδέν. Οι κάτοικοι τόνισαν πως υπάρχουν ανοιχτά προγράμματα για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους έργων, πολύ περισσότερο τώρα που το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ανοιχτό στο δημόσιο διάλογο, όμως έως σήμερα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ πογκ μεταξύ φορέων του δημοσίου, τόσο για το ποιος θα πρέπει να εκκινήσει τη διαδικασία, όσο και ποιος ακολούθως θα πρέπει να το επιλύσει σε πρακτικό επίπεδο.

Ν. Φαρμάκης: «Να κάνουμε εμπειρογνωμοσύνη»

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για το τέρας της γραφειοκρατίας που καλείται κάθε φορά να ξεπεραστεί προκειμένου να δρομολογηθούν σημαντικά έργα, τονίζοντας μάλιστα πως όταν πολλές φορές αυτό συμβαίνει, μέσω των εργαλείων που υπάρχουν, τότε υπάρχει και η κριτική για την τακτική των αναθέσεων. Έκανε λόγο για ανάγκη μελέτης η οποία συνολικά θα αποτυπώσει το πρόβλημα, και ακολούθως θα θέσει προτεραιότητες για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια είναι σε θέση να κάνει μία εμπειρογνωμοσύνη που θα αποτυπώνει το ζήτημα και στη συνέχεια αυτή θα αποτελέσει στοιχείο πίεσης για την ανάληψη πρωτοβουλιών από αυτούς που πρέπει, δηλαδή το κράτος, ώστε να βρεθούν τα χρήματα για να γίνει η μελέτη και το έργο.

Β. Γκίζας: «Επιτροπή και μετά πιέσεις»

Ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας από τη δική του πλευρά σημείωσε ότι η αρμοδιότητα για τέτοιου είδους ζητήματα ξεπερνά κατά πολύ την αυτοδιοίκηση, καθώς είναι πολύ μεγάλα τα ποσά που απαιτούνται για να γίνουν παρεμβάσεις, άρα μοιραία το μπαλάκι περνά στην πολιτεία η οποία θα πρέπει και να βρει τις χρηματοδοτήσεις. Και αυτός εστίασε στο κομμάτι της γραφειοκρατίας, αλλά και της πολιτικής βούλησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο που πρέπει να γίνει στον προβλήτα του Αντιρρίου, που από το 2021 έως σήμερα είναι στο στάδιο της επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο, ενώ δήμο και Λιμενικό Ταμεία άμεσα κατέγραψαν το ζήτημα και έκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνουν. Ως πρώτο στόχο έθεσε τη συγκρότηση της επιτροπής, για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, και μετά σε συνεργασία με την Περιφέρεια να ασκηθούν πιέσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη μελέτη αρχικά και τις εργασίες ακολούθως.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας, ο οποίος έχει καταθέσει και ερώτηση στη βουλή για το ζήτημα της εν λόγω ακτογραμμής, χωρίς όμως ακόμα να ληφθεί απάντηση, εστιάζοντας παράλληλα στο ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα επιμείνουν, χωρίς να παραλείψει να θέσει την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών από τη συνάντηση, στους οποίους αναλογεί μεγαλύτερο βάρος σήμερα για τη δρομολόγηση λύσης. Την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του θέματος έθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, σημειώνοντας πως η αποσπασματική κατά καιρούς παρέμβαση για τέτοιας φύσεως θέματα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που είναι πολύ μεγαλύτερο πλέον λόγω και της κλιματικής κρίσης.

spot_imgspot_img