15 C
Nafpaktos
Thursday, April 25, 2024
spot_img
spot_img

Η Πάλαιρος των μεγάλων επενδύσεων! Η Ναύπακτος;

Στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του  Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων «Varko Bay Resort», στην περιοχή της Παλαίρου, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας, ανοίγοντας το δρόμο για μία πολύ μεγάλη επένδυση.

Πιο συγκεκριμένα αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, 580 κλινών, όπου βάσει διεθνών προτύπων κατατάσσεται ως 6 αστέρων και εντάσσεται στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του Ν. 3894/2010 ως στρατηγικής σημασίας. Ο συνολικός χώρος της συγκεκριμένης επένδυσης αναμένεται να δημιουργηθεί σε έκταση 182 στρεμμάτων, το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 107 εκ. ευρώ και θα προσφέρει 350 θέσεις εργασίας, μόνιμες και εποχιακές. Κατά την εισήγησή του, όπως ανέφερε στην ανακοίνωση η Περιφέρεια, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης περιέγραψε στα μέλη της επιτροπής τα προβλεπόμενα και συνοδά έργα στην περιοχή, αναφέροντας μεταξύ αυτών την κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, αθλητικές και εμπορικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο και μαρίνα, καθώς και έργα ύδρευσης- αποχέτευσης και οδοποιίας.

Διαβάζοντας την παραπάνω είδηση, μοιραία η σκέψη αρκετών πήγε στο πως είναι δυνατόν η Πάλαιρος να προσελκύει επενδυτές τέτοιας τάξης, ενώ η Ναύπακτος όχι. Έχοντας εδώ και χρόνια ψηλά στις αφηγήσεις μας ως περιοχή ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι πλέον ο τουρισμός, ή ότι θα πρέπει τέλος πάντων να γίνει, είναι να απορεί κανείς σχετικά με το γιατί ποτέ έως σήμερα δεν «ήρθαν» χρήματα από «ξένους» επενδυτές στον τομέα του τουρισμού. Το σύνολο των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί είναι από ντόπιους επιχειρηματίες οι οποίοι ζώντας εδώ αναπτύσσουν παράλληλα και τη δράση τους.

Έχοντας ασχοληθεί κατά το παρελθόν με την καταγραφή των δεδομένων στην περιοχή, σχετικά με τον αριθμό των καταλυμάτων, θα πρέπει να σας πω ότι ο αριθμός των κλινών που υπάρχουν στη Ναύπακτο και τις δίπλα περιοχές ξεπερνά κατά λίγο τις 1.000. Οι μισές από αυτές θα καλυφτούν με μόνο μία επένδυση στην Πάλαιρο, και εδώ τίθεται ένα κρίσιμο ερώτημα. Είμαστε αυτό που νομίζουμε ως προορισμός ή είμαστε κάτι άλλο στην πραγματικότητα και απλά ζούμε πάνω σε ένα σύννεφο έχοντας φτιάξει μία εικονική πραγματικότητα;

Η απάντηση προφανώς δεν είναι μονοσήμαντη, όμως σε κάθε περίπτωση ο προβληματισμός πρέπει να υπάρχει. Και ναι, όπως ορθά μου μετέφερε συνομιλητής επί του θέματος πριν λίγες ημέρες, η Πάλαιρος είναι σε μία περιοχή που τα τελευταία χρόνο γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη ως κόμβος που ενώνει ήδη τουριστικά ανεπτυγμένα σημεία, όμως και η Ναύπακτος θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο ρόλο, κάτι που έως σήμερα δεν το έχει κάνει.

Από τα παραπολιτικά σχόλια της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme