19.9 C
Nafpaktos
Friday, March 29, 2024
spot_img
spot_img

Πρόστιμα από σήμερα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Τρέχει από σήμερα η «καμπάνα» των 50 ευρώ για τον υπόλοιπο Ιανουάριο και των 100 από τον επόμενο μήνα, σε όσους διαμένουν στη χώρα, είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά της Covid – 19. Συνολικά υπολογίζονται γύρω στις 200.000 οι πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη.

Το σχετικό διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σήμερα θα γίνουν οι τελικές ψηφιακές διασταυρώσεις μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ, των στοιχείων των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και έως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις των προστίμων.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Οι εξαιρέσεις

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022 και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία, προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Από την επιβολή προστίμου απαλλάσσονται:

-όσοι έχουν νοσήσει, εάν δεν έχει παρέλθει διάστημα 180 ημερών από τη διάγνωση,
-όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός*,
-όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και
-όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους γινόταν έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσμίας επτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό. Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειας του εμβολιασμού.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση, να έχουν κάνει την πρώτη δόση, ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

*Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά, που μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1, 15.000 άτομα έχουν κάνει αίτηση για κατ’ οίκον εμβολιασμό και δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο, σημείωσε.

Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί στο εξωτερικό, στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr.

Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι το πρόστιμο επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου. Για τους υπόλοιπους που είναι μερικώς εμβολιασμένοι, απλώς λήγει το πιστοποιητικό τους.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πάνε στο σύστημα υγείας και υπογράμμισε ότι δε θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθό ή σ;yνταξη. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ, τόνισε.

πηγή: efsyn.gr 

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme