Η Σύλβια Κουβέλη πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Ναύπακτο και πλέον επιστρέφει σε αυτή για να μας συστηθεί με έναν ιδιαίτερο και συνάμα άκρως ενδιαφέροντα τρόπο. Μέσω της φωτογραφική της έκθεσης boobs, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο Τσώνη στην παραλία της Ψανής, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026.
Η Σύλβια είναι φωτογράφος και διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, γνωστή για έργα της που σχετίζονται με το σώμα, το φύλο, την ασθένεια και τη συμπερίληψη. Το boobs είναι η φωτογραφική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2017 αφιλοκερδώς, μετά από έρευνά της γύρω από τη σχέση νέων γυναικών στην Ελλάδα με το στήθος τους, την άγνοια, τη ντροπή και την ανάγκη ενημέρωσης γύρω από την υγεία του μαστού. Μέσα από ανώνυμες φωτογραφικές απεικονίσεις και προσωπικές αφηγήσεις, το boobs δημιουργεί χώρο για εξοικείωση, αναγνώριση και φροντίδα.
Σήμερα μιλά στο nafpaktosvoice.gr για τη διαδρομή της, όσα την έχουν σημαδέψει ως σημαντικοί σταθμοί, για τη σχέση του ανθρώπου με το σώμα του, για την έκθεση και την ιδέα γέννησής της και φυσικά για τη σχέση της με την πόλη της Ναυπάκτου. Διαβάστε όλα όσα μας είπε….
Σύλβια, καταρχάς να μας συστηθείς για να σε γνωρίσουμε, αλλά να μας πεις και ποια η σχέση σου με τη Ναύπακτο;
Είμαι πολύ καλύτερη στις συστάσεις από κοντά, αλλά μπορώ να πω δυο πράγματα για αυτούς που ίσως να μην καταφέρουν να έρθουν στην έκθεση boobs για να γνωριστούμε. Είμαι η Σύλβια Κουβέλη και ασχολούμαι με την Εικόνα, την Επικοινωνία, και την Κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα ασχολούμαι με την έρευνα γύρω από το φύλο, το σώμα, την ασθένεια και τη συμπερίληψη, μεταφράζοντας τα ερευνητικά αποτελέσματα σε εικόνες ή διαδραστικές εγκαταστάσεις. Βιοποριστικά αναλαμβάνω τη Στρατηγική και τη δημιουργία οπτικοακουστικών υλικών για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εταιρειών, ομάδων και προσωπικοτήτων.
Είμαι από την Ναύπακτο και πέρασα εδώ τα παιδικά μου χρόνια μέχρι και την 6η Δημοτικού. Μεγάλωσα στο Τορόντο του Καναδά και μετά από αρκετά χρόνια στην Ισπανία και ένα μικρό διάστημα στην Αγγλία, πλέον ζω στην Αθήνα.
Ποιες θα έλεγες πως είναι οι σημαντικότερες στάσεις της έως σήμερα διαδρομής σου;
Χρειάστηκε να το σκεφτώ λίγο αυτό γιατί υπάρχουν πολλές μικρές στιγμές που συμπληρώνουν τους μεγάλους σταθμούς. Σίγουρα ήταν σημείο καμπής η απόφασή μου να μετακομίσω στην Βαρκελώνη, γιατί τότε άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με τη Φωτογραφία. Τα χρόνια που εργάστηκα στο Τμήμα Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση ήταν επίσης σημαντικά γιατί μου έμαθαν πάρα πολλά πράγματα για τον χώρο του Πολιτισμού στη χώρα μας αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Και σίγουρα το Μεταπτυχιακό που έκανα στην Οπτική Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο μου προσέφερε έναν νέο τρόπο να προσεγγίζω την ερευνητική-καλλιτεχνική δουλειά μου και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το πού βρίσκομαι σήμερα.

Τί είναι αυτό που σε παρακίνησε να εστιάσεις στο ανθρώπινο σώμα και πολύ περισσότερο στη σχέση νέων γυναικών με το στήθος τους;
Το ανθρώπινο σώμα και η σημειολογία του σε κοινωνικό ή καλλιτεχνικό πλαίσιο πάντα με ενδιέφερε. Το 2017 μέσα από έρευνά μου συνειδητοποίησα ότι ένα μεγάλο μερίδιο νέων γυναικών στην Ελλάδα δεν γνωρίζει το ίδιο του το στήθος ή ντρέπεται για αυτό, ενώ παράλληλα σημειώνεται σημαντική αύξηση διαγνώσεων καρκίνου του μαστού σε νέες γυναίκες*. Τότε ήμουν 32 χρονών και αναρωτήθηκα, εγώ τι ξέρω πραγματικά για τον καρκίνο του μαστού. Πώς μπορούμε να φροντίσουμε το στήθος μας και την υγεία του αν δεν το γνωρίζουμε καν;
Από αυτό το ερώτημα γεννήθηκε η ανάγκη μου για ρεαλιστική απεικόνιση της ποικιλομορφίας του στήθους και την καταγραφή αφηγήσεων. Χρησιμοποιώντας το μέσο της φωτογραφίας, ξεκίνησα την πρωτοβουλία boobs με σκοπό να ευαισθητοποιεί κυρίως νέες γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού και να μας εξοικειώνει όλους με την όψη του στήθους σε όλο το φάσμα της ποικιλομορφίας του.
Ο κόσμος προχωρά, η πληροφορία πλέον είναι εύκολα προσβάσιμη. Υπάρχει θεωρείς δρόμος που έχουμε ακόμα να διανύσουμε για να καταπολεμηθεί η άγνοια;
Ευτυχώς όντως η πληροφορία είναι πλέον πιο εύκολα προσβάσιμη. Το 2017 που ξεκίνησα να φωτογραφίζω για το boobs λάμβανα μηνύματα από γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και είχαν χειρουργηθεί, οι οποίες μου έλεγαν ότι όταν μπήκαν χειρουργείο δεν ήξεραν πώς θα έμοιαζε το στήθος τους όταν βγουν γιατί δεν υπήρχαν φωτογραφίες online. Πλέον αυτό είναι σπάνιο, αν και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν την τάση να αφαιρούν φωτογραφίες, να περιορίζουν και να διαγράφουν λογαριασμούς που δείχνουν γυναικείο στήθος, ακόμη και αν αφορά στον καρκίνο του μαστού. Στο facebook έχω σταματήσει εδώ και χρόνια να ανεβάζω εικόνες της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά στο Instagram το @boobs4prevention είναι ενεργό, αν και είναι σε μια μόνιμη κατάσταση shadowban, έχοντας περιορισμένες προβολές.
Ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η άγνοια είναι με τη διάχυση πληροφορίας. Όσο κρύβουμε τη διαφορετικότητα, όσο επιλέγουμε να ασχοληθούμε μόνο με επιφανειακά πράγματα και όσο δεν μιλάμε για τα δύσκολα θέματα, δεν κάνουμε βήματα μπροστά.
Και πώς αυτό σου το ενδιαφέρον έφτασε κάποια στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο έκθεσης;
Το στοιχείο της φωτογραφικής έκθεση ήταν η ραχοκοκαλιά του boobs από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας. Για να φροντίσουμε το στήθος μας, πρέπει πρώτα να το εξοικειωθούμε με αυτό, να το αγαπήσουμε όπως είναι και να μην το συγκρίνουμε με απεικονίσεις που βλέπουμε σε διαφημίσεις εσωρούχων και με μη ρεαλιστικά πρότυπα. Όλα τα στήθη είναι διαφορετικά και για να το μάθουμε αυτό, πρέπει να βλέπουμε στήθη, πρέπει να εκτιθόμαστε σε αφιλτράριστα boobs!
Όταν εκτιθόμαστε σε έννοιες και εικόνες, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους και τις ιστορίες τους, μας είναι πιο εύκολο να καταρρίψουμε παγιωμένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, την ντροπή και τα ταμπού που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα. Γι’ αυτό ήθελα η δουλειά μου να φτάσει πέρα από το στούντιο, πέρα από το Instagram, και να μιλήσει σε όλους μας μέσα από ανοιχτές εκθέσεις σε φυσικούς χώρους.

Μία έκθεση με παρουσία έως σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, έρχεται πλέον και στη Ναύπακτο. Ιδιαίτερη στιγμή για σένα αυτή…
Ακριβώς. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που μπορώ να δείξω τη δουλειά μου εδώ! Το boobs έχει εκτεθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βαρκελώνη, Λος Άντζελες, Τρίκαλα και Λάρισα (όπου θα ξαναπάει τον Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας), αλλά η Ναύπακτος έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Είναι μια έκθεση που έχω οργανώσει ουσιαστικά μόνη μου, χωρίς κάποια θεσμική υποστήριξη, και πραγματοποιείται κατά μεγάλο βαθμό χάρει στους χορηγούς: την Ιατρική Τομογραφία ΕΕ., το Alley Katz, το e-Prisma, το Παντοπωλείο Γεύσεων, το Pasisis Safety Clothes και το κατάστημα Γερμανός. Νιώθω ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για να μπορέσει η δουλειά μου να έχει ένα θετικό αντίκτυπο στον κόσμο της Ναυπάκτου και εύχομαι πραγματικά οι εικόνες μου να γίνουν αφορμή για να ξεκινήσουν κάποιες ενδεχομένως δύσκολες συζητήσεις.
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με το μήνυμά σου στο κοινό της Ναυπάκτου…
Να μην φοβηθεί. Να μην φοβηθεί να έρθει στην έκθεση. Να μην φοβηθεί να πάει στον γιατρό. Να μην φοβηθεί να μιλήσει για αυτό που βιώνει.
Αυτό είναι κάτι που έχω μάθει και εφαρμόζω και εγώ η ίδια, μέσα από το boobs φυσικά αλλά και μέσα από άλλα ερευνητικά-καλλιτεχνικά μου έργα στα οποία έρχομαι σε επαφή με κόσμο που ζει με χρόνια νοσήματα ή σε κοινωνικό αποκλεισμό. Όταν μιλάμε για αυτό που μας συμβαίνει βρίσκουμε λύσεις, βρίσκουμε και την κοινότητά μας, το υποστηρικτικό μας δίκτυο.
*https://www.cancer.org/research/cancer-facts-statistics/breast-cancer-facts-figures.html
Η έκθεση
Η φωτογραφική έκθεση boobs, της Σύλβιας Κουβέλη, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ναυπάκτου, και πιο συγκεκριμένα στην κτήριο Τσώνη στην παραλία της Ψανής, από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2026.
Στα 9 χρόνια δραστηριότητάς του, το boobs έχει εκτεθεί σε 7 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με περισσότερα από 100 άτομα να έχουν συμμετάσχει, το καθένα με έναν μοναδικό λόγο και μια προσωπική αφήγηση.
Στο Κτήριο Τσώνη θα δούμε την έκθεση φωτογραφίας boobs με ιστορίες γύρω από τον καρκίνο του μαστού.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 20:00.
Μάθετε περισσότερα στη σελίδα boobs.sylviakouveli.com.

















