9.8 C
Nafpaktos
Monday, January 30, 2023
spot_img
spot_img

Net Metering: Ενεργειακός συμψηφισμός στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη και μπορεί να γίνεται είτε από φυσικά, είτε από νομικά πρόσωπα, αξιοποιώντας για την εγκατάστασή τους είτε κτίρια είτε το έδαφος. Η διαδικασία που προτείνεται θα γίνεται ως εξής:

 • Κάθε φωτοβολταϊκό θα αντιστοιχεί αποκλειστικά σε ένα μετρητή.
 • Ο συμψηφισμός διενεργείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς (4μηνο για οικιακούς κλπ.) που εκδίδει ο προμηθευτής (ΔΕΗ ή άλλος).

Η “εξερχόμενη ενέργεια” , αυτή δηλαδή που παρήχθη από το φωτοβολταϊκό, αφαιρείται από την ενέργεια που καταναλώθηκε. Εφόσον η διαφορά είναι θετική, δηλαδή η ενέργεια που παρήχθη από το φωτοβολταϊκό είναι μικρότερη από αυτή που καταναλώθηκε, τότε ο καταναλωτής χρεώνεται με τις αντίστοιχες kWh. Εάν η διαφορά είναι αρνητική, δηλαδή η παραγωγή του φωτοβολταϊκού είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, τότε οι αντίστοιχες kWh πιστώνονται στον επόμενο λογαριασμό του πελάτη ωε “πρόσθετη εξερχόμενη ενέργεια”.

Η μεταφορά “εξερχόμενη ενέργεια” ισχύει για ένα έτος. Στο τέλος του 12μήνου γίνεται εκκαθάριση (ετήσιο ισοζύγιο εισερχόμενη και εξερχόμενη ενέργεια) και αν συνεχίζει να υπάρχει πλεόνασμα παραγόμενη ενέργεια, αυτό χάνεται για τον παραγωγό και αξιοποιείται ωε έσοδο του λογαριασμού ΑΠΕ (τον τηρεί ο ΛΑΓΗΕ).

Οι λοιπές χρεώσεις (χρήση συστήματος ή δικτύου) υπολογίζονται μόνο για την απορροφούμενη ενέργεια από το δίκτυο και όχι για τιε kWh που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό. Οι λοιπές χρεώσεις (πχ ΥΚΩ, φόροι κλπ.) θα επιβάλλονται για το σύνολο της κατανάλωσης.

Έρχονται Προγράμματα Επιχορήγησης 50% σε:

 • Φωτοβολταϊκά NET METERING Επιχειρήσεων
 • Αποθήκευση
 • Ενεργειακή Αναβάθμιση

Συνοπτικές Πληροφορίες

 • Αυτοπαραγωγή στη Μέση και Χαμηλή Τάση.
 • Αφορά μόνο συστήματα φωτοβολταϊκών
 • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς είναι 20 kWp ή αν είναι πάνω από 20 kWp μπορεί να είναι μέχρι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής. Μέγιστο 500 kWp.
 • Για φορείς που επιτελούν κοινωφελές έργο, η ΥΑ επιτρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο της συμφωνηθείσας ισχύος κατανάλωσης της παροχής.
 • Εγκατάσταση αυτοπαραγωγής μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε (ιδιοκτήτης ή μισθωτής) στα σημεία που επιτρέπονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου (δηλ. δεν περιορίζεται στις στέγες).
 • Οι αυτοπαραγωγοί θα καταβάλλουν ΕΤΜΕΑΡ μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια που συνολικά απορροφούν από το Δίκτυο ή από το Σύστημα.
 • Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα γίνεται ετησίως στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος του αυτοπαραγωγού.

Η εταιρία μας αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης, μελέτης, εγκατάστασης και συντήρησης της φωτοβολταικής σας εγκατάστασης.

ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΗΣ ΣΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Έλεγχος Φωτοβολταϊκών Στοιχείων με θερμική Κάμερα

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει τον περιοδικό θερμογραφικό έλεγχο της φωτοβολταϊκής σας εγκατάστασης με χρήση της κορυφαίας κάμερας υπερύθρων FLUKE και το επιστημονικό μας δυναμικό είναι πάντα πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει.

Η θερμογραφία υπερύθρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας και απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ο έλεγχος βασίζεται στο ότι όταν ένα στοιχείο (cell) παρουσιάζει υστέρηση στην απόδοσή του ή και βλάβη, δεν μπορεί να μετατρέψει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική και να την διοχετεύσει στο δίκτυο ως ρεύμα.

Η ηλιακή ενέργεια συσσωρεύεται στο συγκεκριμένο στοιχείο ως θερμότητα με αποτέλεσμα, τη μείωση της απόδοσης της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Με την κάμερα υπερύθρων είναι δυνατή η τακτική επιθεώρηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μεγάλης αλλά και μικρής εγκατεστημένης ισχύος σε μικρό χρονικό διάστημα, εντοπίζοντας έγκαιρα τυχόν σφάλματα και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα της παραγωγής ρεύματος- κέρδους.

Έλεγχος φωτοβολταϊκών συστημάτων με τα όργανα μέτρησης HT IV 400

Τα όργανα μέτρησης HT IV 400 χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας και απόδοσης των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Ο ασύρματος αισθητήρας μετρά την θερμοκρασία των κυψελών του πλαισίου, την ακριβή γωνία εγκατάστασής τους καθώς και την στιγμιαία ηλιακή ακτινοβολία που δέχεται το σύστημα.

Στη συνέχεια με την βοήθεια του IV 400 μετρούμε το ρεύμα βραχυκύκλωσης, την τάση ανοιχτού κυκλώματος και άλλες παραμέτρους χαρακτηριστικές του πλαισίου και προσδιορίζουμε την καμπύλη τάσης-έντασης ρεύματος της συστοιχίας.

Με την χρήση ειδικού λογισμικού συγκρίνουμε τη μετρούμενη με την αναμενόμενη χαρακτηριστική καμπύλη του πλαισίου και προσδιορίζουμε την πραγματική απόδοσή του εντοπίζοντας έτσι πιθανά προβλήματα.

Τα όργανα μέτρησης ΗΤ IV400 σε συνδυασμό με τη θερμική κάμερα FLUKE TIS ,που διαθέτει η εταιρεία μας,παρέχουν έναν πλήρη έλεγχο της καλής λειτουργίας του φωτοβολταϊκού σας συστήματος.

H Solair Energia προσφέρει

 • Μελέτη Σχεδίαση προσαρμοσμένη στις ενεργειακές ανάγκες σας
 • Ετήσια συμβόλαια συντήρησης
 • Ασφάλιση Συστήματος

Προϊόντα

 • Φωτοβολταικά συστήματα
 • ΑνΕμογΕννήτρίΕς
 • Αντλίες θΕρμότητας
 • Ηλιοθερμικά Συστήματα Εξοικονόμησης Ενέργειας

 

Solair (solairenergia.gr)

Σπύρος Ευσταθίου, Ηλεκτρολόγος μηχανικός Αθ. Νόβα 64, ΤΚ 30300, Ναύπακτος,

τηλ: 26343.00709, κιν: 6979.473.270, email: info@solairenergia.gr

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme