19.9 C
Nafpaktos
Thursday, May 23, 2024
spot_img
spot_img

TIHIO RACE: Ένα αθλητικό γεγονός που συμβάλει στην προβολή και ανάπτυξη της Δωρίδας

Σε συνέχεια του θετικού απόηχου του TIHIO RACE τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας με τους Διοργανωτές στη Δωρική Στέγη στο Παγκράτι. Σε αυτήν παραβρέθηκαν πολλοί Πρόεδροι Συλλόγων της Δωρίδας από την Αττική, τη Δωρίδα καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Θωμάς Ρούμπας, εμπνευστής, δημιουργός και επικεφαλής της επιτυχημένης αυτής πολυδιάστατης αθλητικής διοργάνωσης, παρουσίασε τα πεπραγμένη μιας εξαετούς επιτυχημένης πορείας αλλά και τα μελλοντικά σχέδια. Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής στην παρουσίαση παραβρέθηκαν οι κ.κ. Βαγγέλης Καραΐνδρος και Λευτέρης Παρασκευάς, Project Manager του Tihio Race.
Πίσω από αυτή την τριμελή ομάδα υπάρχει μία μεγάλη ομάδα που δουλεύει όλο το χρόνο και μαζί τους συνεργάζονται  πάνω από 100 εθελοντές, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τα 1000 άτομα.
Ο αγώνας Ορεινού τρεξίματος και Ορεινής ποδηλασίας (mountain bike) χρόνο με το χρόνο αυξάνει τις συμμετοχές καθώς προσελκύει τα βλέμματα όλο και περισσότερων αθλητών από Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης επεκτείνεται σταδιακά σε μεγαλύτερες αποστάσεις και εύρος περιοχών προβάλλοντας όλη τη Δωρίδα αλλά και τη Φωκίδα, συνδυάζοντας τις τρεις κορυφές, Βαρδουσίων, Γκιώνας και Παρνασσού, όλες περίπου στα 2.500 μέτρα, σε μία διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για σπάνιους αθλητές με ιδιαίτερες αντοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το όραμα του TIHIO RACE αφορά στη δημιουργία ενός πλέγματα αθλητικών και πολιτιστικών δρώμενων που θα λειτουργήσουν ως πόλος «επαναπατρισμού» και πηγή ζωντάνιας των χωριών της Δωρίδας με στόχο την αναστροφή της ερήμωσης.
Όπως τόνισε ο κ. Ρούμπας σίγουρα από μόνοι τους οι αγώνες του TIHIO RACE δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ερήμωσης των χωριών της Δωρίδας, αλλά μπορούν να συμβάλλουν σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2014 και σήμερα καλύπτει σχεδόν όλη τη Φωκίδα σε αθλητικές δράσεις, ενώ στόχος είναι να καλυφθούν και άλλα μέρη της Δωρίδας με την προϋπόθεση της συνεργασίας με τοπικούς Συλλόγους.
Το TIHIO RACE σήμερα είναι ήδη ένα brand που περιλαμβάνεται στους κορυφαίους 5 αγώνες από τους 250 που γίνονται στην Ελλάδα και ο μόνος που δυστυχώς δεν διαθέτει υποδομές διαμονής. Οι υποδομές φιλοξενίας είναι πολύ περιορισμένες αφού στους αγώνες πολλοί αθλητές έρχονται οικογενειακώς και απαιτείται αύξηση της δυναμικότητας.
Επίσης στην επιτυχία των αγώνων του είδους παγκοσμίως, συμβάλλουν καθοριστικά οι εθελοντές γιατί χωρίς αυτούς δεν γίνονται αγώνες.
Άρα οι Σύλλογοι και τα μέλη τους μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια με τους εξής τρόπους:
              Διάθεση κλειστών σπιτιών ως καταλύματα π.χ. μέσω Air BnB ή και δωρεάν εάν το επιθυμούν
              Διάθεση εθελοντών για τροφοδοσία αθλητών και άλλες υποστηρικτικές δραστηριότητες
Σε αυτά τα θέματα οι Σύλλογοι μπορούν να διαδραματίσουν ένα καθοριστικό ρόλο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων.
Αξίζει να τονιστεί ότι μέσω του Tihio Race προβάλλεται το παρθένο τοπίο της -σε πολλούς- άγνωστης Δωρίδας, η οποία διαθέτει το μοναδικό τρίπτυχο:
              Λίμνη
              Βουνό
              Θάλασσα / νησάκια (Τριζόνια)
Οι θετικές αναφορές και εντυπώσεις των αθλητών και των οικογενειών και φίλων από την εμπειρία τους στη Δωρίδα και τον αγώνα, μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, instagram κλπ) έχουν πολλαπλασιαστική απήχηση και δημιουργούν υψηλή αναγνωρισιμότητα για τη Δωρίδα που θα οδηγήσει σε αυξημένη επισκεψιμότητα.
Το Tihio Race γίνεται σε ειδικές διαδρομές – ορεινά μονοπάτια στα οποία έχει γίνει :
              Χάραξη  – Καθαρισμός – Συντήρηση – Σήμανση
Αυτά τα μονοπάτια με σήμανση αποτελούν μία διαρκή «προίκα» για τη Δωρίδα που μπορούν να ακολουθούν οι ομάδες πεζοπορίας από όλη τη χώρα για όλο σχεδόν το χρόνο.
Οι πεζοπορικές αυτές διαδρομές συνδυάζονται και με σημεία  ιστορικού ενδιαφέροντος όπως ενδεικτικά η Ιερά Μονή Βαρνάκοβας.
Επισημαίνεται ότι η Χάραξη – Καθαρισμός – Συντήρηση – Σήμανση εκτελείται με ίδια κεφάλαια του φορέα διοργάνωσης του Tihio Race χωρίς καμία εξωτερική ενίσχυση από την Πολιτεία.
Επίσης το Tihio Race έχει όραμα να δημιουργήσει το πρώτο οικολογικό χωριό (αυτόνομο με ΦΒ), με φάρμα, καλλιέργειες, σχολεία για εξειδικευμένα σεμινάρια, κ.λπ.
Ο αγώνας Tihio Race διαθέτει ένα μέρος των εσόδων σε ΑΜΕΑ, τροφής σε αστέγους αλλά και παπούτσια αθλητών σε πολύ καλή κατάσταση
Πραγματοποιεί εθελοντικούς καθαρισμούς σε ρέματα ποτάμια μονοπάτια
Έχει επίσης αναλάβει:
·         Χορηγική υποστήριξη σημαντικών αθλητών της Φωκίδας με σημαντικές διακρίσεις στο Μαραθώνιο π.χ. Γκελαούζος
·         Χορηγική υποστήριξη Ευπαλίου Δωρίδος
·         Χορηγική υποστήριξη ορειβατών στη 8848 μ στο Έβερεστ
Στο σχεδιασμό του Tihio Race περιλαμβάνονται:
·         η διοργάνωση αγώνα Τριάθλου (Ποδήλατο, Κολύμπι, Τρέξιμο) στο παραλιακό μέτωπο και Διάθλου στη λίμνη του Μόρνου.
·         Καλλιτεχνική εκδήλωση με την διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη κα Ελένη Καραΐνδρου που κατάγεται από το Τείχιο.
·         Μουσικής Νεολαίας όπως στο Νεστόριο
·         Φεστιβάλ ταινιών περιπέτειας
·         3 – 9 Αυγούστου: εβδομάδα αφιερωμένη στους νέους της περιοχής (δράσεις στη φύση)
·         Σήμανση ιστορικών και αρχαιολογικών σημείων ενδιαφέροντος και διοργάνωση πεζοποριών
·         6 – 8 Σεπτεμβρίου : προπονητικό camp
·         Διάσχιση Κορσικής
«Στη Δωρική Αδελφότητα πιστεύουμε ότι ο αθλητικός  τουρισμός, που αποτελεί μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, μαζί με τον πεζοπορικό και περιηγητικό τουρισμό, αποτελούν το μοντέλο ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης που πρέπει να προωθήσουμε στη ΔΩΡΙΔΑ», αναφέρουν οι άνθρωποι της Αδελφότητας, καταλήγοντας: «Γι’ αυτό και καλούμε και τους υπόλοιπους Συλλόγους να συνδράμουν και αυτοί μέσω των μελών τους σε αυτή την Πανδωρική προσπάθεια που θα αναδείξει τη Δωρίδα».

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme