26.7 C
Nafpaktos
Sunday, April 14, 2024
spot_img
spot_img

Ανακοίνωση του Σ. Παπαβασιλείου: «Τα πραγματικά δεδομένα των οικονομικών-Η κατάσχεση που βαραίνει την πρώην δημοτική αρχή»

«Τα πραγματικά δεδομένα των οικονομικών – Η κατάσχεση που βαραίνει την πρώην δημοτική αρχή». αυτός είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ναυπακτίας Σωκράτης Παπαβασιλείου, απαντώντας στα όσα η Ενωτική Πρωτοβουλία ανέφερε χθες με δική της παρέμβαση για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Ο αντιδήμαρχος μάλιστα προχωρά και στην αποκάλυψη μίας είδησης που αφορά κατάσχεση στα ταμεία του δήμου, ύψους 90.000 ευρώ, η οποία «έσκασε» τώρα, που όμως ήταν γνωστή από τον περασμένη Μάιος, όμως η πρώτη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για να την αποφύγει.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Η εισήγησή μου στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αποτέλεσε αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης και πολλών συζητήσεων, με τελευταία πράξη τη χθεσινή ανακοίνωση της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας». Με την εισήγησή μου αποτύπωσα την πραγματική εικόνα της οικονομικής ρευστότητας του Δήμου Ναυπακτίας και της οικονομικής του δυνατότητας  να καλύψει βασικές τρέχουσες ανάγκες τη δεδομένη χρονική περίοδο.  Έκανα λόγο για πρόωρη εξάντληση των προϋπολογιζόμενων πιστώσεων, αναφέροντας πως τα χρήματα για την κάλυψη βασικών αναγκών του Δήμου είχαν εξαντληθεί, βάσει του προγραμματισμού της πρώην δημοτικής αρχής, από το μήνα Αύγουστο. Μίλησα επίσης για την ύπαρξη αποθεματικού στον Π/Υ περί τις 4.000 ευρώ, τονίζοντας πως όλα αυτά αποτελούν απόρροια του κακού σχεδιασμού που είχε γίνει, όμως επουδενί δεν έκανα λόγο ούτε υπονόησα ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.
Σε ό,τι αφορά στο «ζεστό χρήμα» των 5.400.000 ευρώ που επικαλείται η ανακοίνωση ότι υπάρχει στο ταμείο, οφείλω να διευκρινίσω ότι το ποσό αυτό αφορά χρήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεσμευμένα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών και προγραμματισμένων δαπανών που δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες.  Τα ποσά δε που αφορούν εξειδικευμένες πιστώσεις για υλοποίηση συγκεκριμένων δαπανών, υπό τον απαράβατο όρο της υλοποίησης της δαπάνης που  υπάρχουν στον Π/Υ, εσφαλμένα εμφανίζονται στην ανακοίνωση ως έξτρα έσοδα για το Δήμο, αφού  λόγω της φύσης τους είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων τακτικών εξόδων.
Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, και σε συνέχεια των όσων ανέφερα στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, είναι φανερό ότι η διαχείριση των οικονομικών του δήμου ήταν κάτι περισσότερο από πρόχειρη και τα παραδείγματα μπροστά στα οποία η νέα δημοτική αρχή έχει βρεθεί αντιμέτωπη, στον ένα μήνα της θητείας της, είναι πολλά. Ενδεικτικά, θα επαναλάβω τις απαιτήσεις ιδιωτών που προσέρχονται στον Δήμο και αξιώνουν χρήματα για έργα ή προμήθειες που έγιναν μετά από προφορική εντολή, ή ακόμα το πιο πρόσφατο γεγονός, το οποίο σχετίζεται με το αποθεματικό του Δήμου (τα 4.000 ευρώ δηλαδή, το οποίο θα πρέπει να καλύπτει οποιαδήποτε έκτακτη ή απρόβλεπτη ανάγκη κατά τη διάρκεια της χρονιάς).
Και ερωτώ: Πώς θα πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσουμε την αναγκαστική κατάσχεση ύψους 90.000 ευρώ περίπου, που αφορά σε τελεσίδικη δικαστική απόφαση και επιβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες δεσμεύοντας όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δημιουργώντας σημαντική δυσλειτουργία στην πληρωμή των προμηθευτών του Δήμου; Επιβαρύνει ή όχι αυτό την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο προϋπολογισμός του Δήμου, με αποτέλεσμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους σχεδόν να αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση; Γιατί η απελθούσα δημοτική αρχή, παρότι γνώριζε από τον Μάιο του 2019 τον επικείμενο κίνδυνο ούτε προέβη σε δικαστικές ενέργειες να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης ούτε φρόντισε να υπάρχει στον προϋπολογισμό εξασφαλισμένη πίστωση για την αποπληρωμή της;
Αν όλα αυτά συνεπάγονται ορθή διαχείριση των οικονομικών ενός Δήμου, θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική άποψη.
Τέλος, και σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας, της νομιμότητας και της αλήθειας, αξίες για τις οποίες μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες της Ναυπακτίας, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και την άγονη πολιτική αντιπαράθεση, που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον τόπο μας. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε γνωρίζοντας πως τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό από το να μπορείς να κοιτάξεις στα μάτια τους συνδημότες σου λέγοντάς τους την αλήθεια και μόνο αυτή».
Σωκράτης Παπαβασιλείου
Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Ναυπακτίας

spot_img
spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme