26 C
Nafpaktos
Sunday, October 1, 2023
spot_img
spot_img

Από τους πανηγυρισμούς… στην πραγματικότητα-Ένσταση κατά της απόφασης για το «πανωπροίκι» της ΔΕΥΑΝ

spot_img


Στις αρχές Μαΐου η απελθούσα δημοτική αρχή, και ενώ ήμαστε στην τελική ευθεία για τις δημοτικής εκλογές, μέσω συνέντευξης τύπου ενημέρωσε τον κόσμο της Ναυπακτίας για την πολύ σημαντική εξέλιξη αναφορικά με το θέμα της αποχέτευσης, και την απόφαση του αρμόδιου υπουργού να δώσει δίκιο στη επιχείρηση, «διώχνοντας» από πάνω της το λεγόμενο πανωπροίκι των περίπου 2.5 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής, τότε, είχαν μιλήσει για μία πολύ μεγάλη νίκη, δίνοντας στην υπόθεση σχεδόν τελεσίδικο χαρακτήρα, κάτι που από ορισμένους όμως είχε επισημανθεί ως λάθος. Όχι γιατί δεν ήταν σημαντικό αυτό που κατάφερε η έως σήμερα πλειοψηφία του δήμου, αλλά γιατί αυτό δεν ήταν σε καμία περίπτωση το τέλος του δρόμου. Κι αυτό αποδείχθηκε σύντομα, αφού κατά της απόφασης του αρμόδιου υπουργού στράφηκε πρόσφατα υπηρεσία της Περιφέρειας. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε στα τέλη Ιουλίου, μόνο που από το δήμο ουδείς φρόντισε να ενημερώσει γι’ αυτό, κάτι που έγινε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ήταν αρχή του Μαΐου όταν η απελθούσα δημοτική αρχή ενημέρωσε τους πολίτες της Ναυπακτίας, μέσω συνέντευξης τύπου που δόθηκε, για την ευχάριστη εξέλιξη που αφορούσε τη ΔΕΥΑΝ, σχετικά με το περιβόητο έργο της αποχέτευσης. Δια στόματος του δημάρχου Τάκη Λουκόπουλου, τότε, έγινε γνωστό πως η δημοτική επιχείρηση απέκτησε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο στο αίτημά της να μην πληρώσει τα χρήματα που της ζητούνται για το λεγόμενο πανωπροίκι, καθώς έγινε δεκτή η ένστασή της επί της παραλαβής του έργου.
Τι είχε γίνει
Πιο συγκεκριμένα, να θυμίσουμε, ο αρμόδιος υπουργός, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες εργασίες είχε δεχθεί τους ισχυρισμούς που είχε καταθέσει η ΔΕΥΑΝ, πράγμα που σήμαινε, βάσει της ενημέρωσης που δόθηκε, πως ο ίδιος έλεγε «όχι» στην πληρωμή των περίπου 2.5 εκατ. ευρώ, δίνοντας στην επιχείρηση μία μεγάλη ανάσα. Ο Τ. Λουκόπουλος, μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου είχε κάνει λόγο για «άλλη μία νίκη της Ναυπακτίας», έχοντας στο κάδρο εκείνης της ενημέρωσης, στην οποία δόθηκε έως και πανηγυρικός (προεκλογικός) χαρακτήρας, την πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη, τον αντιδήμαρχο Κώστα Καρακώστα και το Νίκο Δημητρόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΝ.
Μεταξύ άλλων, η τότε ανακοίνωση για το θέμα ανέφερε:
«Το περιβόητο «πανωπροίκι» που ζητούσε ο εργολάβος να το πληρώσει η ΔΕΥΑΝ, για το έργο της αποχέτευσης (μιλάμε για 2.5 εκ. €) «κατέπεσε». Μετά από ένσταση της ΔΕΥΑΝ στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου αυτού Συμβουλίου έγιναν δεκτές οι απόψεις μας.
Στο Ανώτατο αυτό Τεχνικό Συμβούλιο συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ) και εκπρόσωποι εργοληπτών. Αυτό το Συμβούλιο λοιπόν ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε ότι είχαμε δίκιο και ότι δεν πρέπει να πληρωθούν στον εργολάβο 2εκ € + ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 2.5εκ €. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα πληρώσουν αυτά οι πολίτες της Ναυπακτίας, γιατί σε αυτούς θα έφτανε ο λογαριασμός. Απαλλάξαμε κάθε νοικοκυριό από μια επιβάρυνση 500 ευρώ. Γι’ αυτό μίλησα για μεγάλη νίκη της Ναυπακτίας».
Η ένσταση κατά της απόφασης
Αυτά ειπώθηκαν τότε, μόνο που κάποιοι είχαν σπεύσει να πουν πως ο δήμος ενώ ορθά έπραξε όσα έπραξε καταφέρνοντας να φτάσει στη συγκεκριμένη εξέλιξη, θα έπρεπε παράλληλα να είναι πιο φειδωλός στα όσα ανέφερε για το μέλλον της υπόθεσης και την τελική της έκβαση, αφού όπως θα ήταν λογικό η άλλη πλευρά δεν θα έμενα με τα χέρια σταυρωμένα, προσφεύγοντας στα δικαστήρια. Όπου για «άλλη πλευρά», βέβαια, τότε όλοι έδειχναν προς την περίπτωση του εργολάβου, μόνο που οι εξελίξεις έκρυβαν εκπλήξεις αφού η απόφαση για την προσφυγή κατά της απόφασης έγινε, όχι από εκεί που όλοι περίμεναν, αλλά από υπηρεσία της Περιφέρειας.
Η ενημέρωση που δεν έγινε
Το θέμα ήρθε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, στο στάδιο των ερωτήσεων, από το Θωμά Κοτρωνιά, ο οποίος ρώτησε για πιο λόγο η δημοτική αρχή απέκρυψε την κίνηση της Περιφέρειας κατά της απόφασης του υπουργού για το έργο της αποχέτευσης. «Καλά κάνατε και το φτάσατε εκεί που το φτάσατε το θέμα», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς, θυμίζοντας όμως πως επικοινωνιακά η απελθούσα δημοτική αρχή προσπάθησε λανθασμένα να πείσει την κοινωνία ότι το θέμα έληξε. «Κάποιοι σας είχαν πει να είστε πιο συγκρατημένοι», σημείωσε, τονίζοντας πως θα έπρεπε να έχει γίνει ενημέρωση για το θέμα, όταν μία κρατική υπηρεσία στρέφεται με απόφασή της κατά μίας απόφασης υπουργού που μας αφορά άμεσα. Μάλιστα ο Θ. Κοτρωνιάς έδωσε κι άλλα στοιχεία για το θέμα που προκαλούν εντύπωση, όπως το ότι για την εξέλιξη αυτή δεν γνώριζε τίποτα η πολιτική προϊστάμενος της υπηρεσίας που έκανε την ένσταση, η αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά.
Συνεχίζουν να μιλούν για νίκη
«Γνωρίζετε όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για το θέμα, η οποία ήταν τελείως διαφορετική από τη δική σας, και είχαμε αίσιο τέλος», είπε στην απάντησή της η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη, λέγοντας μάλιστα με νόημα πως το έργο της επιχείρησης δεν μπορεί να μηδενιστεί. «Οι πολίτες χαίρονται τη νίκη που πήραμε», πρόσθεσε, καλώντας το Θ. Κοτρωνιά για περισσότερη ενημέρωση επί του θέματος στα γραφεία της επιχείρησης.  «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, είμαστε κερδισμένοι», είπε καταλήγοντας, αλλά μην μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Μπουλέ.
Δεν συζητήθηκε
Ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ ζήτησε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση, καθώς οι πολίτες της Ναυπακτίας είχαν ενημερωθεί πως το θέμα «πανωπροίκι» έχει τελειώσει, ενώ σήμερα έρχεται μία κρατική υπηρεσία να προσβάλει την απόφαση ενός υπουργού και κανείς στο δήμο δεν έχει ενημερώσει επίσημα γι’ αυτό. Το θέμα της συζήτησης ή όχι στο συμβούλιο μπήκε σε ψηφοφορία με το αποτέλεσμα να είναι εν τέλει ισόπαλο (8-8), αφού με την πλευρά της δημοτικής αρχής συνέπλευσε και ο ανεξάρτητος Ανδρέας Κοτσανάς. Με την ψήφο λοιπόν της προέδρου του σώματος να είναι διπλή, το θέμα δεν συζητήθηκε, όμως όπως αναμένεται θα είναι από τα πρώτα που θα σηκωθούν ψηλά με την έναρξη της νέας θητείας αφού όπως όλα δείχνουν ενώ ο δήμος απέκτησε έναν σημαντικό σύμμαχο αναφορικά με το θέμα, παράλληλα του προέκυψε και ένα νέο μέτωπο το οποίο θα σταθεί απέναντί του έχοντας άμεση εμπλοκή με το θέμα και το οποίο μόνο αμελητέο δεν είναι.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme