24.9 C
Nafpaktos
Friday, October 7, 2022
spot_img
spot_img

ΛΙΑΡΟΣ-ΠΑΛΙΟΥ-Πολιτικοί Μηχανικοί Π.Ε.: «Ένα νέο ξεκίνημα οδηγεί στην εξέλιξη»

Η Εύη Παλιού και ο Μάριος Λιάρος μιλούν στην «εμπρός» για το Τεχνικό τους Γραφείο

Η Εύη Παλιού και ο Μάριος Λιάρος άνοιξαν εδώ και περίπου ένα χρόνο το δικό τους Τεχνικό Γραφείο στην πόλη της Ναυπάκτου. Με πολυτιμότερο εφόδιο την εμπειρία της ενασχόλησής τους με τον τομέα της μελέτης και της κατασκευής ιδιωτικών και δημόσιων έργων αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα, ανοίγοντας τα δικά τους φτερά σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο, που όμως, όπως μας λένε, έχει ευκαιρίες εξέλιξης παρά τα κατά καιρούς εμπόδια των συγκυριών. Σήμερα μας μιλούν στην «ε» για την απόφασή τους να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, μας αναλύουν τη γκάμα των εργασιών που αναλαμβάνουν, φωτίζουν το γιατί ένας εν δυνάμει πελάτης μπορεί να τους επιλέξει. Κυρίως όμως αποπνέουν αισιοδοξία, ότι παρά τις δυσκολίες της περιόδου είναι συνειδητή η απόφασή τους να εργαστούν και να μείνουν στον τόπο που αγαπούν προσφέροντας σε αυτόν. Το πιστεύουν, το λένε και το κάνουν πράξη 24 ώρες το 24ωρο, καθώς οι δρόμοι τους δεν ενώνονται μόνο στον επαγγελματικό στίβο, αλλά και σε εκείνον της ζωής. Κι αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό εφόδιο για την επιτυχία!

 

Ξεκινώντας τη συζήτησή μας, πρώτο ερώτημα για να μας συστηθείτε δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το… πως και γιατί επιλέξατε αυτό τον επαγγελματικό κλάδο;

Μάριος: Για εμένα θεωρώ πως ήταν μονόδρομος. Αφενός μου αρέσει να καταπιάνομαι με οτιδήποτε πρακτικό, κατασκευαστικό, πάσης φύσεως εργολαβίες και κατασκευές, δεν μπορώ επ’ ουδενί  να με φανταστώ να κάνω ένα θεωρητικό επάγγελμα. Αφετέρου ήθελα να ακολουθήσω τα χνάρια του μεγαλύτερου αδερφού μου και της ευρύτερης οικογένειάς μας που θα μπορούσες να πεις ότι χαρακτηρίζεται ως «οικογένεια πολιτικών μηχανικών».

Εύη: Εγώ πάλι προέρχομαι από οικογένεια οικονομολόγων. Οπότε το γεγονός ότι βρέθηκα καθισμένη στα έδρανα του Πολυτεχνείου θα το χαρακτήριζα ως συγκυρία. Με επηρέασε ο αγαπημένος μου καθηγητής φυσικής στην 3η Λυκείου. Ήμουν άριστη μαθήτρια. Θα γίνεις «μηχανικάρα» είπε…  Κάτι καλό θα είναι σκέφτηκα.

Στην συνέχεια βέβαια παντρεύτηκα μηχανικό, και κάπως έτσι ξεκινάμε την δική μας οικογενειακή παράδοση μηχανικών…

 

Το τέλος των σπουδών σας σήμανε και την έναρξη της επαγγελματικής σας δραστηριότητας. Δώστε μας ένα σύντομο βιογραφικό πάνω σε αυτή…

Μάριος: Τελείωσα τις σπουδές μου ως Πολιτικός Μηχανικός στο Λονδίνο το έτος 2006, και εκ τότε μετακόμισα μόνιμα στην Ναύπακτο για να δουλέψω στην οικογενειακή επιχείρηση Σακελλάρης Δημ – Λιάρος Χαρ ΑΤΕ, την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής δημοσίων έργων στην περιοχή μας. Δούλεψα εκεί για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι το έτος 2021, ως επιβλέπων μηχανικός στην κατασκευή μεγάλων τεχνικών έργων, την οργάνωση, τον συντονισμό του εργοταξίου και των συνεργείων.  Έμαθα τόσα πολλά πράγματα δίπλα τους και τους ευχαριστώ για αυτό.  Εξάλλου κάπως έτσι ανακάλυψα το πόσο πολύ  μου αρέσει να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή μάχης των κατασκευών, «στην αιχμή του δόρατος της κατασκευής» που πάντα έλεγε και ο πατέρας μου.

Εύη: Τελειώνοντας την  Πολυτεχνική σχολή στο πανεπιστήμιο της Πάτρας το έτος 2009, μετακόμισα μόνιμα στην πόλη της Ναυπάκτου και δούλεψα για 12 χρόνια στα μεγαλύτερα γραφεία μελετών ιδιωτικών έργων της πόλης μας. Όμορφα χρόνια, με πολύ δουλειά αλλά και ξεγνοιασιά μαζί, αγαπημένους συνεργάτες. Τα κρατάω πάντα στην καρδιά μου. Ως επί το πλείστον ασχολήθηκα με οικοδομικές άδειες, σχεδιασμό νέων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων,  άδειες λειτουργίας καταστημάτων, βρεφονηπιακών σταθμών, και γενικά  οτιδήποτε έχει σχέση με την μελέτη ιδιωτικών έργων.

 

Και φτάνει η ώρα, πριν από περίπου ένα χρόνο, να κάνετε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα, ανοίγοντας την δική σας τεχνική  εταιρεία. Κομβική απόφαση…

Μάριος: Σκεφτήκαμε πως ηλικιακά ήταν η κατάλληλη στιγμή. Η τώρα ή ποτέ… Εμπειρία υπήρχε άφθονη.  Ήξερα καλά την κατασκευή, η Εύη ήξερε καλά την μελέτη. Σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον και το επαγγελματικό μας «πάντρεμα».  Λίγο θάρρος να γίνει το πρώτο βήμα χρειαζόταν, και έγινε….

Εύη: Καιρός ήταν  να ανοίξουμε τα φτερά μας.  Ένα νέο ξεκίνημα σε γεμίζει συγκινήσεις, ικανοποίηση και σε οδηγεί τελικά και στην εξέλιξη της προσωπικότητάς σου. Ποιος δεν το θέλει αυτό άλλωστε!

 

Ποια είναι η γκάμα των εργασιών που αναλαμβάνετε;

Εύη: Αναλαμβάνουμε κατασκευές και μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας. Κυρίως ασχολούμαστε με οικοδομικές άδειες, άδειες μικρής κλίμακας, σχεδιασμό νέων κατοικιών, νομιμοποιήσεις ακινήτων.  Επίσης κατασκευάζουμε μικρά τεχνικά έργα, ανακαινίσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, έργα οδοποιίας, ανακαινίσεις, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

 

Για την έως σήμερα αποτίμηση του ενός χρόνου, τι θα μας λέγατε;

Μάριος: Κάθε αρχή και δύσκολη. Με πολύ κόπο, καρδιοχτύπια και σκληρή δουλεία έχουμε καταφέρει το γραφείο μας κι έχει βρει τον βηματισμό του. Ολοκληρώσαμε ήδη τα πρώτα μας δημόσια έργα,  εκπονούμε μελέτες ιδιωτικών έργων, οικοδομικές άδειες για νέες κατοικίες, άδειες μικρής κλίμακας, άδειες λειτουργίας καταστημάτων, κατασκευές ιδιωτικής οδοποιίας, περιφράξεων οικοπέδων. Υπογράψαμε νέες συμβάσεις για τα έργα που θα ξεκινήσουμε στο άμεσο διάστημα με τους όμορους δήμους και την Περιφέρεια.  Η ιδιωτική μας πελατεία ολοένα και αυξάνεται. Δόξα τω θεώ, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας  άρχισαν να βγαίνουν και τα πρώτα χαμόγελα. Τα πράγματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.  Δεν το έχουμε μετανιώσει ούτε μια στιγμή.

 

Ένας άκρως ανταγωνιστικός χώρος και σε μία εποχή μάλιστα με διάφορους τριγμούς (πανδημία, ανατιμήσεις κλπ). Υπάρχει έντονος προβληματισμός στην αγορά και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό. Πως σας επηρεάζει αλλά και πως το αντιμετωπίζετε;

Εύη: Οι προκλήσεις δεν σταματούν ποτέ για την γενιά μας! Αφού ξεπεράσαμε τα μνημόνια, τα capital control και μόλις που ο κατασκευαστικός κλάδος είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω του μετά από δεκαετή κρίση…. ήρθε η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία,  η ενεργειακή κρίση, ελλείψεις και ακρίβεια στα οικοδομικά υλικά.  Γεγονότα που οπωσδήποτε επηρεάζουν άμεσα στην δουλειά μας.  Ωστόσο όλα αυτά τα  αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία. Θα μείνουμε εδώ στον τόπο μας, στην Ναύπακτο. Τον τόπο που επιλέξαμε να δημιουργήσουμε την οικογένεια μας και την επιχείρησή μας και θα παλέψουμε όλες τις δυσκολίες.  Με διαρκή προσπάθεια, καλό προγραμματισμό και εφόσον δεν είσαι τεμπέλης… μόνο νικητής μπορεί να βγεις στο τέλος. Κάθε κρίση γεννάει και ευκαιρίες εξάλλου.

 

Προφανώς, ως τεχνικό γραφείο, στον κάθε εν δυνάμει πελάτη σας θα εγγυηθείτε κάποια δεδομένα ερχόμενος σε εσάς. Ποια είναι αυτά που θα τον κάνουν μάλιστα στη συνέχεια να σας επιλέξει;

Εύη: Η πολυετής εμπειρία που έχουμε στον χώρο της μελέτης και των κατασκευών, η άμεση εξυπηρέτηση, η άριστη σχέση τιμής και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών,  τα υψηλής ποιότητας υλικά που ενσωματώνουμε στις κατασκευές μας, τα έμπειρα συνεργεία, η κατανόηση στις ανάγκες των πελατών, το γεγονός πως είμαστε μια τοπική – οικογενειακή επιχείρηση… αλλά και το χαμόγελό μας,  είναι πάντα καλοί λόγοι για να μας προτιμήσετε. Σας περιμένουμε στο γραφείο μας να συζητήσουμε οτιδήποτε σας απασχολεί για το ακίνητο σας και είμαστε έτοιμοι να σας προτείνουμε λύσεις.

 

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme