24.4 C
Nafpaktos
Sunday, June 16, 2024
spot_img
spot_img

Ν. Φαρμάκης: Θέλουμε έναν ΟΑΕΔ που να υπακούει στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας

Νέες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που να δίνουν διέξοδο στην ανεργία, να «υπακούουν» στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, συζήτησαν κατά την συνάντησή τους, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Στη συνέχεια, κατά τη  διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε  στη δημιουργία ενός «νέου ΟΑΕΔ» που θα αποτελεί έναν Οργανισμό ο οποίος θα παίξει κομβικό ρόλο στην αγορά εργασίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Ο κ. Φαρμάκης καλωσορίζοντας τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη δεν παρέλειψε να του επισημάνει πως η Δυτική Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια στην ανεργία και μάλιστα στην μακροχρόνια» και τόνισε: «Στόχος μας είναι να ξεκολλήσουμε τη Δυτική Ελλάδα από τον πάτο, να κινητοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εξωστρέφειας και νέων επενδύσεων, στηριζόμενοι κυρίως στο τοπικό επιχειρηματικό και εργατικό προσωπικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, θέλουμε τον ΟΑΕΔ στο πλευρό μας, σύμμαχο και συμπαραστάτη. Σύμβουλο, αλλά και εταίρο των δράσεων και των προσπαθειών μας».

Αντιστοίχως, διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει τις προσπάθειες του ΟΑΕΔ με κάθε δυνατό τρόπο και κατέληξε: «Αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι μέσα από τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με κομβικής σημασίας κρατικούς οργανισμούς, όπως ο ΟΑΕΔ, θα καταφέρουμε επιτέλους να βγούμε από το τέλμα της αδράνειας και να δώσουμε ώθηση, ελπίδα και μέλλον, στα πιο ενεργά τμήματα του πληθυσμού μας. Γιατί, τελικά, στόχος δικός σας αλλά και δικός μας, είναι να αποκτήσουν όλοι οι άνθρωποι του τόπου μας, δίκαια και βιώσιμα μεροκάματα. Γιατί, σε τελική ανάλυση, αυτό είναι η ανάπτυξη: Δουλειές για όλους!»

Από την πλευρά του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, υπογράμμισε: «Θέλουμε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αγορές εργασίας. Να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στις προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας –που είναι και η προτεραιότητα της Κυβέρνησης– αλλά και για την επαρκή κάλυψη των υφιστάμενων θέσεων που πολλές φορές, δυστυχώς, μένουν άδειες, καθώς δεν βρίσκουν τους ανθρώπους με τις δεξιότητες που χρειάζονται».

Ο κ. Πρωτοψάλτης χαρακτήρισε ικανοποιητική την ενημέρωση που προηγήθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση των προβλημάτων της περιοχής, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για να καταλήξει ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, «έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να έχει το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Από την πλευρά μας, είμαστε εδώ, μέσα από εξωστρέφεια, μέσα από πνεύμα συνεργασίας, να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε» ανέφερε.
Σημειώνεται πως ο κ. Φαρμάκης παρενέβη σε αυτό το σημείο, φέρνοντας ως παράδειγμα τα προγράμματα της Κοινωφελούς, για τα οποία ανέφερε πως έχουν προσφέρει σημαντικές «ανάσες» σε ανέργους, αλλά και στην ίδια την Περιφέρεια, και πρόσθεσε πως θα ήταν ευχής έργο, «αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν αποκτήσει πλέον εμπειρία και δεξιότητες, θα μπορούσαν να παραμείνουν, αλλά και πολλοί περισσότεροι να απασχοληθούν, καθώς η Περιφέρεια είναι ένας οργανισμός με μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ παρέπεμψε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για νέο πρόγραμμα κοινωφελούς με 35.000 θέσεις εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αν προβλέπονται στοχευμένα προγράμματα για την Δυτική Ελλάδα με στόχο τη μείωση της ανεργίας, ο κ. Πρωτοψάλτης απάντησε ότι σε πρώτη φάση αξιολογούνται τα υφιστάμενα προγράμματα και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με στόχο, όπου απαιτείται, να γίνουν παρεμβάσεις για αμεσότερα και αποδοτικότερα αποτελέσματα. Όπως είπε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, στόχος είναι η «διαμόρφωση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ώστε όπου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, να σχεδιάζεται και η ανάλογη παρέμβαση» τόνισε και πρόσθεσε ότι βαρύτητα δίνεται σε «κλάδους αιχμής με μέλλον και ανάπτυξη».

Αποσπάσματα από την συνέντευξη Τύπου, στον σύνδεσμο: https://youtu.be/m7qYuKDdY6Q

spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme