5.8 C
Nafpaktos
Wednesday, March 29, 2023
spot_img
spot_img

Πλούσιες δράσεις από τα «Εκπαιδευτήρια Πάνου»

Οι δράσεις των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου» συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, τόσο εντός των τειχών όσο και εκτός. Τις ημέρες που πέρασαν ξεχώρισε το Φεστιβάλ Χορού, η εκδρομή των μαθητών του Λυκείου στη Γερμανία, η εκπαίδευση γύρω από τη σεισμογραφία καθώς και μία σημαντική προσφορά στο Ταμείο Υποτροφιών.

 «ο Κόσμος του Δάσους που διδάσκει την ίδια τη ζωή»

Το Δάσος στάθηκε η φετινή πηγή έμπνευσης για το φετινό «12ο Φεστιβάλ Χορού των Εκπαιδευτηρίων Πάνου» που έλαβε χώρα το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Τρεχούμενα νερά, κελαηδίσματα πουλιών, φωνές ζώων, το θρόισμα των φύλλων μετά από κάθε ανάσα του ανέμου, οι συνομιλίες των δέντρων, φυλές ανθρώπων που ζουν στα βάθη του, στάθηκαν μερικοί από τους πάμπολλους θησαυρούς που δραματοποίησαν μέσα από την κίνησή και το ρυθμό τους μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων.

Μέσα από τη σύγχρονη χορογραφία της δασκάλας Χορού του Σχολείου κ. Σοφίας Ντίνα, την επιμέλεια Μουσικοκινητικών δρώμενων του Μουσικού κ. Γιάννη Κριδερά και τις εικαστικές και ενδυματολογικές πινελιές της Εικαστικού κ. Φωτεινής Πολυχρόνου οι μαθητές «Ξύπνησαν το Δάσος» και ανέδειξαν τη μάχη του απέναντι στην ανεξέλεγκτη ανθρώπινη παρεμβατικότητα, τη μάχη της ίδιας της Ζωής!

Η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η αγωνιστικότητα, ο φυσικός τρόπος ύπαρξης το βράδυ του Σαββάτου απέκτησαν χρώμα πράσινο. Χορευτές και χορεύτριες κάθε ηλικίας και τάξης περιέγραψαν το Θαύμα της Ζωής και αντέτειναν με τη δύναμη της Τέχνης στις αυτοκαταστροφικές τάσεις του Ανθρώπου την ανάγκη για την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη μας μέσα από έναν φυσικό τρόπο βιωτής.

Εκδρομή στη Γερμανία

Η Γερμανία ήταν ο προορισμός της πολυήμερης εκδρομής των μαθητών του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Πάνου. Οι μαθητές με την Εκδρομή στο Μόναχο, στην κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Βαυαρίας, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία, να επισκεφτούν φημισμένα μουσεία και αξιοθέατα και να νιώσουν τον παλμό της γερμανικής πόλης.

Με έδρα το γραφικό Άουγκσμπουργκ, πόλη βορειοδυτικά του Μονάχου, η περιήγηση ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία του Μονάχου, Marienplatz, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα σπουδαία αξιοθέατα όπως το Νέο Δημαρχείο και το διάσημο ρολόι Glockenspiel. Συνεχίστηκε στο μπαρόκ παλάτι Schloss Nymphenburg, την Παλαιά Πινακοθήκη – Μουσείο Τέχνης, καθώς και το Deutches Museum, το μεγαλύτερο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στον κόσμο όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της τεχνολογίας.

Επόμενος προορισμός ήταν η γενέτειρα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το παραμυθένιο Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Μια περιήγηση στην πόλη της μουσικής και της σοκολάτας. Επιβλητικά κτίρια, εντυπωσιακά παλάτια, καθεδρικοί ναοί, μουσεία, γραφικοί δρόμοι και στοιχεία μπαρόκ συνέθεσαν ένα σκηνικό άκρως παραμυθένιο! Η επιστροφή στη Γερμανία συνδυάστηκε με επισκέψεις στο μουσείο της BMW, στο Ολυμπιακό πάρκο και στο Allianz Arena, το στάδιο που αλλάζει χρώματα. Τελευταίος προορισμός ένα μάθημα ιστορίας στο μνημείο του Dachau όπου οι ναζιστικές θηριωδίες ξαναζωντανεύουν στο πρώην Στρατόπεδο Συγκέντρωσης. Τα συναισθήματα πολλά και ανάμεικτα….

Οι εμπειρίες της εκδρομής αυτής ανεξίτηλες και συνοψίζονται στο γνωμικό του Ομήρου:«Πολλών δ΄ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνων.» (Γνώρισε τις πόλεις και τον νου πολλών ανθρώπων).

Μελετώντας τους σεισμούς

Από το καλοκαίρι του 2019 τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συμμετέχουν στο σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο «School Network Alerts Citizens», που συντονίζει ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας.

Οι καθημερινές παρατηρήσεις που καταγράφονται από τους σχολικούς σεισμογράφους είναι απαραίτητες για την μελέτη της εξελισσόμενης σεισμικής δράσης. Τα Εθνικά σεισμολογικά δίκτυα σε κάθε χώρα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο σε όλους μας τις πληροφορίες που συλλέγουν από τους σεισμογράφους και η εικόνα της καθημερινής παραγωγής σεισμών είναι κάτι σαν τους μετεωρολογικούς χάρτες για την ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών.

Οι μαθητές/μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων στις  7 Φεβρουαρίου συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε στις 6:45 το πρωί από τον σεισμογράφο του σχολείου. Ο σεισμός μεγέθους 3.9 R είχε επίκεντρο 10χλμ Ανατολικά – Βορειοανατολικά των Καλαβρύτων και εστιακό βάθος 10χλμ. Ο σχολικός σεισμογράφος τύπου Raspberry Shake συνδέεται άμεσα στο σχολικό δίκτυο σεισμογράφων, που προσομοιώνει μεθοδικά και συστηματικά την επιστημονική μεθοδολογία στη σχολική πραγματικότητα.

Ταμείο Υποτροφιών των Εκπαιδευτηρίων

Πριν κάποιους μήνες τα Εκπαιδευτήρια δέχτηκαν την πρώτη εισφορά για το Ταμείο Υποτροφιών του Σχολείου από τους κ.κ. Χρήστο και Γεωργία Καρβούνη, ιατρούς με πλούσια επιστημονική δράση στις ΗΠΑ. «Η γενναιόδωρη προσφορά τους συνιστά πραγματική τιμή για τα Εκπαιδευτήρια», αναφέρει η διοίκηση του σχολείου, και συνεχίζει:

«Η ευγενική τους πρωτοβουλία στάθηκε η αιτία να δημιουργηθεί το Ταμείο Υποτροφιών του Σχολείου μας που σκοπό έχει να καλύπτει πλήρως ή μερικώς το κόστος μονοετούς φοίτησης μαθητών με μειωμένο εισόδημα στις βαθμίδες του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο Ταμείο Υποτροφιών μπορεί να συνεισφέρει οιοσδήποτε με όποιο ποσό επιθυμεί (20€ και άνω).

Οι Υποτροφίες του Ταμείου (εξασφάλιση μονοετούς φοίτησης) λειτουργούν ξέχωρα από το πλαίσιο των βασικών Υποτροφιών των Εκπαιδευτηρίων και αφορούν παιδιά όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Λυκείου και όχι μόνο αυτά που εισέρχονται στη εκάστοτε βαθμίδα. Εξασφαλίζοντας μία από τις υποτροφίες του Ταμείου ο/η μαθητής/ μαθήτρια θα μπορεί μέχρι την ολοκλήρωση της βαθμίδας να διεκδικεί με επιπλέον μοριοδότηση υποτροφία και για την επόμενη σχολική χρονιά ή χρονιές».

Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme