Monday, June 23, 2025
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Πώς να επιβιώσεις (και να ευδοκιμήσεις) σε έναν κόσμο που μοιάζει να ξεχνάει την ευγένεια

spot_img

Γράφει η Ιωάννα Καλλία

Σύμβουλος ψυχικής υγείας, προσωπικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας

ioanna.kallia@yahoo.gr

 

Έχεις νιώσει ποτέ ότι η αγένεια γύρω σου σε εξουθενώνει; Ότι η γκρίνια, η ειρωνεία, η αδιαφορία ή ακόμα και η απλή έλλειψη σεβασμού κάνουν τη δουλειά (και τη ζωή) σου πιο δύσκολη; Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται: «Μα γιατί οι άνθρωποι έχουν γίνει τόσο αγενείς;» Αν ναι, δεν είσαι ο μόνος!

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν όλοι έχουν βιώσει αγενή συμπεριφορά στον εργασιακό τους χώρους ή γενικά στη ζωή τους και το φαινόμενο αυτό ολοένα και αυξάνεται. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Academy of Management Journal, η αγένεια βλάπτει την απόδοση της ομάδας, μειώνει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και επιδρά αρνητικά στις εργασιακές σχέσεις. Και δεν σταματάει εκεί: ένα αγενές σχόλιο το πρωί μπορεί να σου χαλάσει όλη τη μέρα, να επηρεάσει την ψυχολογία σου και – χωρίς να το καταλάβεις – να σε κάνει και εσένα λιγότερο ευγενικό απέναντι στους άλλους.

Η αγένεια δεν είναι απλώς ενοχλητική – είναι τοξική!

Δεν πρόκειται για κάτι ασήμαντο που μπορούμε απλά να αγνοήσουμε. Έχει σοβαρές επιπτώσεις: μειώνει τη συγκέντρωση, επηρεάζει τη μνήμη, ρίχνει την παραγωγικότητα, επιβαρύνει τις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις και – το πιο σημαντικό – βλάπτει ακόμα και την υγεία μας. Το άγχος που προκαλεί μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;

Αντί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους αγενείς ανθρώπους γύρω μας (κάτι που, ας το παραδεχτούμε, είναι σχεδόν αδύνατο), μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε και να χτίσουμε ένα «αντίδοτο» απέναντι στην τοξικότητα.

Μερικές πρακτικές στρατηγικές που μπορείς να εφαρμόσεις στην καθημερινότητά σου:

  1. Μην αφήνεις την αγένεια να σε παρασύρει

Όταν κάποιος είναι αγενής μαζί σου, η πρώτη σου αντίδραση μπορεί να είναι να απαντήσεις στο ίδιο ύφος. Είναι απόλυτα φυσιολογικό! Αλλά σκέψου: αξίζει να χαλάσεις τη διάθεσή σου για τη συμπεριφορά κάποιου άλλου; Πάρε μια βαθιά ανάσα, μείνε ψύχραιμος και απάντησε με τρόπο που δεν τροφοδοτεί την τοξικότητα.

  1. Θέσε τα όριά σου

Η ευγένεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανέχεσαι τα πάντα. Αν κάποιος σε διακόπτει συνεχώς ή υποτιμά τις απόψεις σου, μπορείς να πεις με σταθερό και ήρεμο τρόπο: «Θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σκέψη μου, σε παρακαλώ» ή «Ας διατηρήσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο». Δείχνεις σεβασμό, αλλά δεν επιτρέπεις σε κανέναν να σε υποτιμήσει.

  1. Δημιούργησε θετικές συνθήκες γύρω σου

Δεν μπορείς να ελέγξεις τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά μπορείς να επηρεάσεις το περιβάλλον σου. Ένα απλό «Καλημέρα! Πώς είσαι σήμερα;» ή ένα χαμόγελο μπορούν να αλλάξουν την ενέργεια ενός χώρου. Δείξε εσύ πρώτος την ευγένεια που θέλεις να λαμβάνεις – είναι μεταδοτική!

  1. Προστάτεψε την ψυχική και σωματική σου υγεία

Η κακή συμπεριφορά των άλλων δεν πρέπει να καταστρέφει τη μέρα σου. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή η άσκηση, για να διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος. Επίσης, φρόντισε να κοιμάσαι καλά και να τρέφεσαι σωστά – αυτά επηρεάζουν σημαντικά την ανθεκτικότητά σου στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

  1. Διατήρησε το πάθος σου για τη δουλειά (και τη ζωή)

Έχεις προσέξει ότι οι αγενείς άνθρωποι σου ρουφούν την ενέργεια; Μην τους αφήσεις να σου κλέψουν τον ενθουσιασμό! Βρες τρόπους να παραμένεις δημιουργικός και εμπνευσμένος: μάθε κάτι καινούργιο, θέσε μικρούς στόχους ή περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους που σε ανεβάζουν.

  1. Εστίασε σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις

Δεν μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά των άλλων, αλλά μπορείς να αλλάξεις τη δική σου αντίδραση. Αν κάποιος είναι αγενής, μην το παίρνεις προσωπικά. Συνήθως, η αγένεια αντικατοπτρίζει προβλήματα και ανασφάλειες του ίδιου του ατόμου, όχι δικά σου.

Το μυστικό όπλο σου: Η ευγένεια!

Η ευγένεια δεν είναι αδυναμία – είναι δύναμη! Όταν επιλέγεις να καλλιεργήσεις ένα πιο θετικό εργασιακό (και προσωπικό) περιβάλλον, δεν προστατεύεις μόνο τη δική σου ψυχική υγεία, αλλά συμβάλλεις και στη δημιουργία μιας καλύτερης κουλτούρας γύρω σου.

Ξεκίνα από σήμερα: χαμογέλα, πες μια ευγενική κουβέντα και μην αφήσεις την τοξικότητα να σε επηρεάσει. Θα δεις πως – σιγά σιγά – θα κάνεις τη διαφορά. Και, ποιος ξέρει; Ίσως η δική σου ευγένεια εμπνεύσει και κάποιον άλλον να κάνει το ίδιο!