24.4 C
Nafpaktos
Sunday, October 1, 2023
spot_img
spot_img

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι της Ναυπάκτου-Σήμερα το βράδυ η αναπαράσταση της Ναυμαχίας

spot_img


Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, και όχι μόνο, είναι εδώ και χρόνια για την πόλη της Ναυπάκτου ένα σημείο αναφοράς. Οι εορτασμοί της επετείου έχουν βγει από τα στενά όρια της πόλης, και έχουν καταστήσει την περιοχή πόλη έλξης εκατοντάδων επισκεπτών, κυρίως για το δρώμενο της αναπαράστασης η οποία λαμβάνει χώρα στο λιμάνι.  Ο δήμος Ναυπακτίας φέτος διοργανώνει την  448η επέτειο με αρκετές και ξεχωριστού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν το προηγούμενο Σάββατο, και θα κορυφωθούν το διήμερο που ακολουθεί, αύριο με την αναπαράσταση, και την Κυριακή με το τελετουργικό της λήξης, παρουσία μάλιστα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, όπου θα γίνει και η αναγόρευσή του σε επίσημο δημότη της πόλης.

Το προηγούμενο Σάββατο, παίρνοντας τα δρώμενα με σειρά, πραγματοποιήθηκε ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοικτής Θαλάσσης, με εκκίνηση της 1ης Ιστιοδρομίας από το Ρίο, και τερματισμό στο Λιμάνι της Ναυπάκτου. Το ίδιο βράδυ, έλαβε χώρα και η συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα, για να ακολουθήσει την Κυριακή εκπαιδευτική δημιουργική δραστηριότητα στον Κήπο του Αρχοντικού Μπότσαρη με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικού και θέμα: «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου μέσα από τα μάτια των παιδιών», μία εκδήλωση που στηρίχτηκε από το σύλλογο «Ναύπακτος- Πολιτιστικές Διαδρομές» και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Δια Βίου Μάθησης «Αλεξία Παληού». Την Κυριακή, επίσης, έγινε και η εκκίνηση της 2ης Ιστιοδρομίας, αυτή τη φορά από το Λιμάνι της πόλης.
Τα δρώμενα συνεχίστηκαν τη Δευτέρα με την προβολή της ταινίας  «EL GRECO», σε σκηνοθεσία του Γιάννης Σμαραγδής, στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα, ενώ την Τετάρτη, έδωσε το παρών στη Ναύπακτο ο γνωστός ιστορικός και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ, Θάνος Βερέμης, όπου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ναυπακτίας παρέθεσαν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά τη Ναυμαχία, εστιάζοντας στον αντίκτυπό τους σε Δύση και Ανατολή. Και αυτή η εκδήλωση έγινε στο Αρχοντικό Μπότσαρη, όπου πιο αναλυτικά αναλύθηκαν οι εξής ενότητες:
·         «Από την πτώση της Αμμοχώστου στον θρίαμβο της Ναυπάκτου» (Πέτρος Πιτσιάκκας, Φιλόλογος, Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου και Παν. Πιτσιάκκας, Φιλόλογος)
·         «Ο απόηχος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου στις Τέχνες και τα Γράμματα» (Κων/νος Δημόπουλος, Φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ναυπακτίας)
·         «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο ανατολικός και ευρωπαϊκός της περίγυρος» (Θάνος Βερέμης, Ιστορικός, Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ)
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε χθες Παρασκευή με την Αναγγελία της Ναυμαχίας  και την Παρέλαση. Το παρών έδωσαν η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική Ναυπάκτου, ο Σύλλογος «Ναύπακτος, Πολιτιστικές Διαδρομές», η Mικτή Χορωδία Ναυπάκτου, Άγημα ιστορικής αναβίωσης «Μorriones Ηendidos», καθώς και μία Ομάδα Τοξοβόλων.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σήμερα με το εξής πρόγραμμα:
• ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
16:00, 11ο Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto». Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος». Let’s Art cafe
20:30, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Λιμάνι Ναυπάκτου
• ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
07:30 – 10:30, Αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
10:30, Δοξολογία – Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου στον Ιερό Μητροπολητικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
11:30, Επιμνημόσυνη Δέηση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. Λιμάνι Ναυπάκτου
12:00, Τελετή αναγόρευσης της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου σε Επίτιμο Δημότη Ναυπακτίας. Δημαρχείο Ναυπάκτου
13:30, Επίσημο γεύμα  από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)
10:00-16:00, 7th TFG Lepanto Διεθνής Αγώνας Τοξοβολίας, ΜΚΟ Πράσινο Μπλε. Κάστρο Ναυπάκτου (είσοδος Γ’ Διαζώματος)

spot_img
spot_img
Newspaper WordPress Theme
spot_img
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme
Newspaper WordPress Theme

Περισσότερα

Newspaper WordPress Theme